Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • akasp

    senior tag

    válasz kali #84938 üzenetére

    na akkor leírom hogy hogyan is van ez pontosan.

    adott egy töltő, melynek belsejében (többek között) egy ac/dc konverter és egy dc/dc konverter van. 230V váltóáramból csinál először 9/12/24V (fajtától függően) váltóáramot, ebből egy graetz csinál félszinusz "ugráló" dc-t, amelyből azután dc/dc konverter csinál stabil 5V-ot.

    a töltőben lévő alkatrészek maximális teljesítménye határozza meg, hogy maximálisan hány amper árammal képes tölteni (kiadni magából a telefon számára). ipad töltő esetében kicsit bikásabb alkatrészek vannak a töltőben (azért nagyobb a mérete), így képes max 2A-rel tölteni.

    ha megfelelően van kialakítva a töltendő kütyü töltőáramköre, akkor ha rádugod mondjuk usb portra (max. 500mA) akkor simán csak lassabban fog feltöltődni a telefon. a hangsúly a jó tötőáramkörön van, ugyanis ha nincs jól megtervezve, akkor megpróbál majd csakazértis 1A áramot felvenni a PC alaplapjából, ami nem fog menni, így egy kis füst után lehet kukázni az alaplapot.

    az iphone 1A-rel tud tölteni maximálsian, tehát ekkora áramerősséget vesz fel a töltőből. ha maximálsian fel is veszi (amit kétlek) akkor elméletileg a tápegység közel 100%-on dolgozik. ha rádugod a 2A-res ipad töltőre, akkor szintén csak 1A áramot fog felvenni, a töltő 50%-on fog dolgozni. szóval nyugodtan lehet tölteni nagyobb teljesítményű töltővel a telefont.

    a melegedés abból van, hogy a trafónak, dc/dc konverternek is van hatásfoka mely nyilván nem 100% mert semmi sem ideális. így ha pl egy dc/dc konverter hatásfoka 80%, akkor a maradék 20% fordítódik "önmaga működtetésére" és veszteségre (ami hővé alakul)

    bocsi az E/2 személyért, nem kifejezetten csak neked akarom mondani :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák