Hirdetés
-
Retro Kocka Kuckó 2024
lo Megint eltelt egy esztendő, ezért mögyünk retrokockulni Vásárhelyre! Gyere velünk gyereknapon!
-
Destiny 2: The Final Shape - Mi vár ránk a jövőben?
gp A készítők egy rövid videóban beszéltek a rövid- és hosszútávú terveikről.
-
Az Xbox Series X|S konzolnak három új verziója jön idén
ph A trió egyik tagja egy Blu-ray olvasótól mentes, olcsósított kivitel lesz.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lojzi1
csendes tag
Követtem itt a véleményeket, de kicsit el vagyok veszve, mi is az aktuális best practice szűrőpapír/puck screen használat. Fentről lefeléhaladva: puck/papír/kávé/papír? Nem túlzás ez?
-
lojzi1
csendes tag
9barista ismét: nagyon szeretem, nagyon minőségi az egész, de a leggyengébb láncszem nekem a szilikon puck screen, eleve kicsit gagyi hatású meg nem is vagyok benne biztos hogy ideális a nagy lyukaival. Néztem mi erre a házituning és ezt az egyet találtam:
https://www.bplus.biz/products/9barista-lower-shower-screen-contact-shower-screen-puck-screen
Van ezzel valakinek tapasztalata? Meg egyáltalán: miben más ez mint egy sima 53mm-es puck egy színes szilikongyűrűvel megfogatva? A kosár alá adott fehér tömítésnek sok értelmét nem látom, ott nekem soha nem folyt ki semmi, szerintem nem létező problémát old meg.[ Szerkesztve ]
-
lojzi1
csendes tag
Nagyon szemezek a Wacaco Picopresso-val mint könnyű, hordozható kávéfőzővel. Az egyetlen hazai forgalmazónál 48eFt. Érdemes ezt máshol megvenni? A 130 USD külföldi ár kb. ugyanennyi és arra még gondolom áfa is jönne.
-
lojzi1
csendes tag
Elszántam magam Normcore tamper rendelésre, rögtön kettőt is, mert kell egy a La Pavonihoz meg egy a 9baristához. A post millenium Pavoni világos, mert oda a 51,5 mm-es pont ahhoz való a leírás szerint, de a 9baristában nem vagyok biztos.
Ezt az 53-as IMS kosarat használom hozzá, ehhez jó az 53,3-as Normcore?
A másik kérdésem pedig, hogy sima talp vagy hullámos? Van a hullámnak értelme?[ Szerkesztve ]
-
lojzi1
csendes tag
Ma jött meg az Ali-s K6, 37,8e volt, kupont nem tudtam rá applikálni. Ez kívülről teljesen tökugyanolyan mint a K4, nem tudom hogy fogom megkülönböztetni őket. A K4-en alul benézve fekete a kés, a K6 acél, ennyi a különbség. Nem tud valaki linket valami színes szilikon gyűrűre amit rájuk lehet húzni?
-
lojzi1
csendes tag
válasz pető bá' #128556 üzenetére
Én írtam, hogy nem tudom megkülönböztetni. Most előszedtem mindkettőt és valóban, a K6 gumija kicsit érdesebbnek tűnik, de ezen túl nekem teljesen ugyanolyanok, még a fa tekerőgomb erezete is. A K4-et én is a Pico-hoz használom, a K6-t egyelőre semmire. Érzel bármi különbséget?
A Pico-hoz még: kiderült ugyanaz a kosárméret mint a post-mill La Pavoni, bele is tettem az 51 mm-s IMS-t és sokkal-sokkal jobb vele mint a hozzá adott bénácska, kicsit szűkített kosár. Rátettem a puck screenet is, biztos ami biztos 🙂 -
lojzi1
csendes tag
válasz Tragger #128613 üzenetére
Lehet nem értem pontosan, de nem a kéményből folyik a víz? Mert az tudtommal teljesen normális, mert oda átmegy valamennyi víz és nem forr el, ez a működés része. Épp ezért írják, hogy ristretto-t úgy kell csinálni, hogy 120 helyett csak 60g vizet tegyünk bele aztán összecsavarás után 40g-ot a chimney-be öntve.
-
lojzi1
csendes tag
válasz Tragger #128683 üzenetére
Ez tényleg nagyon nem normális. Ha túltamperelsz, akkor kinyit a biztonsági szelep, jártam úgy. Az első képen van az a piros kör alakú tömítés, arra kell ráfeküdni a fölső rész fém peremének. És szétszedném és tisztogatás után megigazgatva újra összeszerelném. Ha ez se segít, akkor ezt a piros tömítést cserélném ki. Semmi más nincs ott ahol kijöhetne a víz
-
lojzi1
csendes tag
válasz kmarci25 #129034 üzenetére
A Picopresso kosarat mindenképpen érdemes cserélni, ez a HUGH nem tudom micsoda, de az 51mm-es post-millenium La Pavoni kosár tökéletes hozzá, nekem IMS B602TH25 van. A hozzáadott kosáron át se tudtam nyomni ugyanazt a finomságot, mint ami az IMS-en simán ment.
A puck screent is rá szoktam tenni, de nem tudom ennek van-e jelentősége.
Ez az SWD kosár szerintem kamu vagy koncepciórajz. Ezen az egy insta képen túl semmi nyoma sehol. -
lojzi1
csendes tag
-
lojzi1
csendes tag
Az 54mm-es Normcore kosár jó lehet 9baristához? Hivatalosan 53mm ami benne van, de ahogy méregettem tolómérővel, szinte ugyanakkora mint ezen a Normcore vázlatrajzon a méretek.
-
lojzi1
csendes tag
Most hogy "előrendelhető" lett a sima DF64 (2023) is a DF64V után, komolyan elgondolkodom valamilyen viszonylag kis méretű, csendes single dose őrlőn. De nem igazán látom a 64 meg a 64V közti célcsoport különbséget. Belegondolva 25 dekás kávékat veszek, nagyon nincs lehetőség beállításokkal variálni, mert elfogy a csomag, szóval nem nagyon tekergetném szerintem a fordulatot. Napi 1-2 adag fogy, csak eszpresszó, közép és sötét pörkölés. Mit gondoltok, melyik lenne jó nekem? Fölmerült bennem a Varia VS3 is, tudom ez kúpos kés, de lehet ez is elég lenne, a kisebb méretű gép jobb. Kézit ne ajánljatok, abból van 5, jó darabok, csak nem mindig van kedvem tekerni.
-
lojzi1
csendes tag
válasz vendingo #129661 üzenetére
Én is ezt használom hozzá, nekem tökéletesen működik a 9baristával, szerintem ezek között nincs igazán különbség.
Gáztűzhelyen volt gond, gázra sokkal nehezebb ilyen sima platnit venni, ott végüł kellett az eredeti 9B lap. Nagyon jó másra is, pl. a kotyogós is sokkal hamarabb megvan. -
lojzi1
csendes tag
9barista kérdés. 18,5g PY etióp kávé, C40-nel őrölve.
X állásban a C40: kb. 10 mp alatt lefolyik az egész
X+1 kilkken: épp csak megjelenik a kévé és kicsap a gőz, aztán a szelep is.
Mit lehet ilyenkor tenni? Red clix-et venni? Megpróbálni kevesebb kávéval? Kisebbet tamperelni? -
lojzi1
csendes tag
Szlovákiából a Zlate Zrnko nagy kedvencem, különösen a 80/20-as blendjeik a klasszikus vonalból. Árban sem vészes.
-
lojzi1
csendes tag
válasz tomiie6 #129771 üzenetére
Pontosan ugyanerre jutottam, hogy az RPM állítgatás csak egy újabb változót hoz be az amúgy is soktényezős egyenletbe, fölösleges macera csak a mindennapokban. Nekem egyértelműen a DF64 v2 lenne, de sajnos az sokkal nagyobb dög, mint a 64v és az nekem fontos szempont, mert nem akarom erre az asztalt föláldozni. Szóval csak merengek tovább.
-
lojzi1
csendes tag
válasz Richemano85 #129913 üzenetére
Nagyon sok helyen lehet már kapni, a Tchibo-ban mindig van több méretben, kicsit igényesebb és drágább a Tescoma-ban. Nekem is van jópár, még Kruve is, de soha nem használom, a többiek álta leírt okokból.
-
lojzi1
csendes tag
válasz RetepNyaraB #129950 üzenetére
A 100 Ft-os teszt puck screennel hogyan számolandó? A 100-as 2,6 mm vastag, tehát pucksreen nélkül 2,6mm van a felsőszűrő és a tamperelt kávé teteje között. Ha ráteszem az 1,7mm-es puckscreent, az a kávéból jön le és ugyanúgy megmarad a 2,6mm rés fölötte? Tehát valójában 1,7+2,6=4,3mm van a kávé meg a felsőszűrő között és közte a puck?
-
lojzi1
csendes tag
-
lojzi1
csendes tag
Van C40 és JE-Plus-om is, használat szempontjából a JE-Plus sokkal jobb, bár engem idegesít a mágneses tartója. A C40 felépítésében eléggé oldschool már.
Íz tekintetében vagy kb. ugyanaz volt, vagy kicsit jobb/más a C40, kávéja válogatja. A Mazzer Omegával is ezt érzem, vagy kb. ugyanaz mint a JE-Plus vagy jobb. Bizonyos kávéknál sokkal jobb. Mire kitesztelem mindet, elfogy a kávé. -
lojzi1
csendes tag
válasz urbi107 #130266 üzenetére
Sokáig szemeztem a VS3-mal, megnéztem jópár videót, alapvetően dicsérték, amit fölróttak neki, hogy kúpkéses és pumpálni kell hogy valóban single dose legyen, pumpával meg elég ronda (jó, pumpával minden ronda), a kúpkés kicsit már oldschool manapság.
A filtertn értem. Minek van akkor a Gaggia Baby? A ritka presszóhoz? Vagy mennyire jó a VS filterre is? -
lojzi1
csendes tag
válasz MPowerPH #130452 üzenetére
Igen, nagyon jó a 9barista. Amire szerintem tökéletes, az 18g közép-sötét (és fölfelé) kávéból lefőzött 40-45g dupla eszpresszó. Van pár hack ristretto-ra meg más arányban töltött vízre, de ezekkel nem kísérleteztem. Kettőt már nem szeretek főzni vele, a hideg vizes visszahűtés meg törölgetés már pepecselős, egyszer-egyszer még vállalható. Van hordozós cuccnak Wacaco Picopresso-m is, de azt alig használom, annyira maszatolós, fröcskölős, kézégetős, inkább a 9B-t cipelem, ha van tűzhely.
És itt a 9B gyenge pontja, nagyon érzékeny a hőhiányra. Gáztűzhelyen nem is tudtam vele főzni, csak bugygot, fröcsögött, kellett hozzá a gyári platni, azzal tökéletes. Kerámilapos tűzhelyen is szenvedés, oda is kell alátét. Az indukciós meg ki lett tárgyalva részletesen.
Szerencsére használtan tudtam venni jó áron, post-brexit UK-ből megrendelve lehet már nem ruháznék be.
-
lojzi1
csendes tag
válasz Szaky #130464 üzenetére
Ha rákeresel a kulcsszavakra, akkor rengeteg értékes találatot fogsz találni, kérdezés előtt illik körbenézni. De hogy ne csak házmesterkedjek, itt a recept amit én használok, milliónyit másik is van, kinek célja, ízlése, meggyőződése szerint:
Lance Hendrick-féle, presszóra, 20GH/45KH: 5 l vízre: 0,245g keserűsó és 0,378g szóda
Készítés két lépésben:
1. Tömény oldat készítése (0,5l):
- 6,125g keserűsó
- 9,45g szóda
- 500g deszt víz
A tömény oldatot hűtőben nagyon sokáig el lehet tárolni.
2. Hígítás, 1l kevert vízhez:
4g tömény oldat + 996g deszt vízDeszt víz: a DM-ben kapható általánosan elfogadott erre a célra, az ezzel ellentétes feliratok ne zavarjanak rajta.
-
lojzi1
csendes tag
válasz Szaky #130471 üzenetére
Értelek, jogos. A kész kávévizet leírtad mint alternatívát. Amin elgondolkodnék egy alacsonyabb szárazanyagtartalú ásványvíz desztillált vízzel fölütve. Lehet hülységet mondok, de a sima Szentkirályi 400mg körül van, ez 5x-ösére hígitva desztvízzel 80mg körül lesz, ami már jónak számít. De majd kijavítanak.
-
lojzi1
csendes tag
Gondolkodom egy normálisabb kazános kávéfőzőn, segítesetek a választásban. A cél napi 1-2 eszpresszó, max. 2 csésze egymás után, közép ill. sötét pörkölés. Gőz, tej, hab, soha nem kell, tényleg. A szempontok, ami alapján választanék, ebben a sorrendben:
1. Gyors felfűtés (10p-en belül, a gyorsabb jobb)
2. Kis helyen elférjen (max 25 cm széles)
3. 58-as kosár
4. Jól nézzen ki (ez viszonylagos, de tényleg desing-osabbat szeretnék)
5. Mo-i elérhetőség, szerviz, alkatrész, stb
Az őrlő kézi, van többféle (1Z, K4,K6,C40). Tudom, a megoldás a Robot lenne de jelenleg van egy csodaszép La Pavonim, ami tényleg a konyha dísze, de amiből kicsit elegem van, hogy nem tudok egymás után 2x lefőzni valamit, másodikra mindig másképp reagál már.
A lényeg, hogy leszűkítettem a lehetséges típusokat a Lelit Victoriára és a Profitec Go-ra. Sok összehasonlítást elolvastam, de nem lettem sokkal okosabb. Mit gondoltok? Nekem a Profitec jobban tetszik külsőre, de nem egészen világos, hogy azt forgalmazza-e valaki, a Lelit az egyértelmű. Fölmerült a Mara-X is, ami ugyan sokkal jobban néz ki, de már lényegesen nagyobb, meg a fölfűtés is lassabb. Itt tényleg 1-2 csésze eszpresszo gyors és alkalomszerű lefőzése a cél. Esetleg más típus ezek mellett?
Illetve opció még, hogy maradok a Pavoninál. Most néztem, hogy 1200 EUR az az EXPO 2015 edition ami nekem van, sőt az enyém vörösréz, ami már nem is kapható, az még efölött volt 200 EUR-ral anno. Most meg nem venném ennyiért, de ha már megvan... -
lojzi1
csendes tag
válasz Cathfaern #130886 üzenetére
Tök jó, hogy ezt így összefoglaltad, le is mentettem magamnak, mert én is kerestem ilyen egyszerű, cipelhető megoldást. Hülye kérdés, de milyen vízzel töltöd föl? Nem akarom a víz témát újranyitni, csak érdekelne a "még megfelelő" megoldás, ami a legkevesebb macerával használható.
-
lojzi1
csendes tag
válasz vendingo #130891 üzenetére
Az a cég gyártja, ahol bérgyártják a Varia VS3-at, illetve ha jól értettem Bélát, ez a másik designjuk, nem amit a Varia is választott (ezt megerősíti, hogy az Alin belefutni teljesen Varia kinézetű őrlőbe is csak épp Varia logo nélkül). Meg pár dolgot még kért változtatni benne, mindkettőben 48mm-s kúpos kés van, de a Variában 6 ágú, ebben meg 7 ágú, meg a motoron is mintha valamit. Amiket olvastam róla, mindenkinek nagyon tetszett, szép, igényes anyaghasználat, jól sklálázható tartomány.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen