Keresés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • hifis50

    csendes tag

    válasz ronin s8 #30037 üzenetére

    Ez tényleg egy érdekes kérdés, és a kávékészítés egyik rejtélye (szerintem), hogy mitől függ és mitől szép a lefolyás. (Mikor belevágtam ebbe a kávédaráló projektbe, akkor még tényleg arra gondolva, hogy magamnak csinálok egy szuper darálót, azt hittem, hogy nem nagy dolog korrektül megforgatni egy kést. Naív elképzelés volt, most bonyolultabbnak tűnik, mint eddig bármikor.) Elég sok bemenő paraméter van, például a kávé maga, a szemcseméret eloszlás, a kávégép, szűrő, előáztatás, akármi.
    Ha már ultimét kávégép, erre a gépre az biztosan mondható, hogy pontos. Merthogy az előző verzió nagyon nem volt az, ezért itt kínosan ügyeltünk erre. Itt előny, hogy a külső kést forgatom, mert egy nagyátmérőjű csapágy futáshibája már csak a geometriából adódóan is kisebb. Itt most pár század mm max.
    A kés Compak K10-es, az egyik csúcsmodell. És mégis, wdt-zés nélkül, újhullámos kávéval, az én kávégépemen reménytelen jó csapolást produkálni.
    Komolyabb felkészültség, mérőapparátus, (pl. a szemcseméret eloszlás pontos mérésére, ami most nincs), idő stb. kéne, hogy kiderítsük, ez miért van

    [ Szerkesztve ]

  • jolti

    senior tag

    válasz ronin s8 #30037 üzenetére

    Egyetértek, egy ultimét' derálónál ne kelljen már semmit csinálni a tamperelésen kívül.
    Én ahogy elnéztem azt az őrleményt, azon bármilyen hozzányúlás csak ronthat.

    Soldier a laza őrleményt ugyanúgy össze préseli a tamperelés, mint a kevésbé lazát, max egy nagyon picit jobban rá kell nyomni. Legalább is nekem ez a tapasztalatom, mert bizonyos kávéknál a darálóm is lazábbra veszi a figurát. Mondjuk azt szeretem, mert akkor nincs egy csomó sem benne és nem kell küszködni a kavargatással, csak tamp and pull. :D

Új hozzászólás Aktív témák