- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Mini-ITX
- Computex 2024: a jövőt vázolta fel az NVIDIA
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- TCL LCD és LED TV-k
- Computex 2024: az ASRock monitorok is a gaming szegmens krémjét vették célba
- Computex 2024: beröffentette az AI-t az AMD
- Asztrofotózás
Hirdetés
-
Az iPhone 15 frissítésgaranciát, a 16 szép rendereket kapott
ma Sokáig hallgatott az Apple a frissítésekről, most viszont megtudtuk, mennyit garantál.
-
Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
Computex 2024: Látogatóban a Chieftecnél
ph Mélynyomót formázó microATX ház, egy ígéretes üvegtorony és vízhűtések is előkerültek a standon.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pythonubung
újonc
válasz brumm #129588 üzenetére
Verti1 már megválaszolta, előzőekhez inkább: ezen az oldalon sem kapható készletben a nyomásmérő? (Az ára mindig "aránytalan" volt sajnos géphez képest.. )
Gépet esetleg még a manualespresso oldalt is megnézheted (nem ismerem őket, KávéKalmárnak viszont jó híre van itt(is) ). -
pythonubung
újonc
válasz koxkids #129907 üzenetére
Szerintem zolnagy és Krajcsi tökéletesen összefoglalták, csak csatlakozni tudok.
(Eleinte tényleg macerás az a hengermelegítgetés, forró kávézacc kiöntögetése, alkatrészek elmosása, eltörlése, stb. de gyorsan rááll az ember keze. Kézi őrlőhöz pedig passzol az egész művelet. És nehéz igazán rossz kávét főzni vele, legfeljebb azon bosszankodsz, hogy nem jönnek ki a zacskóra írt ízfantáziák ). -
pythonubung
újonc
válasz waxos #129911 üzenetére
Valahol (reddit, yt?) azt javasolták inkább állj le előbb a művelettel ha kevesebb víz kell, de a töltés maradjon jelölésig (hivatalosabb oldal: ld. legalsó bekezdés tippje )
O gyűrűket lehet cserélni ha muszáj, készletben árulják, de amúgy sokáig bírják magukban is (ha mégis kellene - infó a kenegetéséről).[ Szerkesztve ]
-
pythonubung
újonc
válasz waxos #129931 üzenetére
Véletlenül előfordult már kevesebb vízzel, úgy emlékszem - talán rosszul - hajlamosabb volt nagyobb kimozdulásra, ferdülésre (portafilter és henger közötti nagyobb rés mire végeztem). Egy Home-Baristás hozzászólásban épp a levegő miatt nem javasolják, később épül fel a nyomás. Csak tippelem: közepes, sötét pörkölésnél talán nincs igazi gond, a világosabbaknak jobban hiányozhatna a víz.
-
pythonubung
újonc
válasz hoffaboy #130059 üzenetére
Hivatalos oldalán elvileg rendelhető (Item->Wooden ball), más kérdés megéri-e (12USD+szállítás, áfa,vám?). Jobban jártál szerintem a kreatív csereötlettel
-
pythonubung
újonc
válasz MPowerPH #130095 üzenetére
Igen, de szerintem béna vagyok jól elkészíteni (espresso, flair),ráadásul kb. 1 héten belül nyitottam ki és jellemzően maximális hőfokkal próbálgatva. Az illata sokkal többet ígér (főleg rumpuncs, pörköltmagvas oldalról),mint amit főztem. Így sem panaszkodom, világos pörkölésű, enyhébben savas ízvilágú, egyáltalán nem kellemetlen (nem a citrusos és nem is virágos vonal, talán tényleg a bogyósgyümölcs leginkább, enyhén fűszeres) kávét produkált. Egy vagy több próbát simán megér
-
pythonubung
újonc
válasz qvik27 #130360 üzenetére
Szerintem is kb. a fűszeresség a fő különbség (bár sima brazil jobban bejött, nagyon pozitív csalódás volt. Sajnos Szabász véleményével ellentétben Sweet7 nálam nem nyert, pedig illata csodásan indult, lehet újra próbálom). Ha nem fájna annyira az ára és kapható: Sewda még egy jó nem szokványos specialty tipp tőlük (french pressnek volt legjobb, presszó, V60 is oké).
-
pythonubung
újonc
válasz Saughassy #130423 üzenetére
+1 (és a harmadik, sokadik is talán de megéri néha kísérletezni).
Jó ha kialakítasz saját bázist (pl. x őrlésfinomsággal kezdve "hasonló", friss kávéknál, kávé:víz aránya, előáztatás stb.), és amíg ismerkedsz csak egy dolgon változtatgatsz.
Ha nem unod meg, érdemes egy ideig azonos vagy hasonló szortimenttel próbálkozni.
Fontos lehet a henger melegítése, járj utána (tipp: ha nem gőzölöd, simán 2x forró vízzel feltöltés, elsőre 1-1,5 perc, utána 0,5-1 perc).Mindenkinek más jön be, és nem érdemes hajszolni a tökéletest, úgyis lesz kis hullámzás, próbáld meg azt élvezni amit sikerült épp készíteni
[ Szerkesztve ]
-
pythonubung
újonc
válasz MPowerPH #130636 üzenetére
Szerintem is elég, és egyet is értek pető bá' tanácsaival annyiban, hogy hiába egyszerű készítési mód, nagyon ízletes a végeredmény, én is JH technikára álltam át.
Bár V60-hoz képest szerintem érezhetően más néha, olajosabb, vagy ha úgy szebben hangzik emiatt ízben gazdagabb, testesebb és kevésbé tiszta (van akinek a gyomra erre érzékenyebb).
Pont az emlegetett Sewda-nál volt vele legjobb élmény, megértem koxx véleményét az espresso preferenciáról: ennél tényleg nagyon teaszerű lett french press, egy kiváló, sokízű, sűrű és telt "tea". -
pythonubung
újonc
válasz Gerg33221 #130720 üzenetére
Csak Venus-ra (többire jó tippek jöttek ): nem merem ajánlani. Kinézetre tetszett, csak kávéval nem voltam szinte soha elégedett.
Eleinte kis mellékíz (gyártás talán?) zavart, később hiányzott a - lehet csalóka emlékű - nosztalgikusan karakteres, erős "odaégett" fekete érzés. (És még Hoffmann moka pot sorozata sem segített )Pont az acélra fogtam ezeket, ugyanolyan közepes pörkölésűekből alumíniumban (szintén indukciós lapppal, gázon) sokkal jobb sikerült. Ettől még lehet az én hibámból volt így.
tipp: kisebb méret javasolt, de Bialettinél nézz utána a kapacitásnak, nehogy kevés legyen megszokotthoz képest -
pythonubung
újonc
Akinek még nem nincs de épp kellene: Kingrinder K6 őrlő Amazonokon akciózva (amazon.fr szállítással, automatikisan magyar áfát számítva 98EUR alatt, és német is hasonló ár -15% kuponnal). Persze lehet lesz ennél jobb akció máshol.
-
pythonubung
újonc
-
pythonubung
újonc
válasz Parci #130916 üzenetére
Kingrinderhez nem tudok hozzászólni (próbálom lebeszélni magam róla, 1ZP mellé csak pár váltogatásra presszó/filter ügyben luxus), de a Flair 58 dilemmát ismerem; méretét, árát, és a távolságot leszámítva kiváló...
Reméljük idővel lesz közelebb is - vagy a vágy múlik el, és az ember beéri azzal a bőven elégségessel, amivel épp rendelkezik -
pythonubung
újonc
"Bár tudományos cikkről nem tudok hogy lenne a témában"
Csak a poén kedvéért (biztos ez is nyúlgödör, ne essünk mélyebbre azért):
Sprometheus kísérlezetgetése a méretekkel, és pl. itt egy kép egy élelmiszerbiztonsággal foglalkozó cikkből, ami hát... na hagyjuk "By grinding the ground coffee through a continuous feed electric grinder, it is possible to make particles that are different in sizes, which decease as a function of grinder speed increases (Figure 7)."
Szerintem is jó, ha próbálod egyenletesen tartani, saját tapasztalat (aka szemmelverés) szerint lassabb, egyenletes esetén szebb a darált eredmény kinézetre.[ Szerkesztve ]
-
pythonubung
újonc
válasz Parci #130921 üzenetére
Mini Gaggiáért kicsit irigyellek - persze sz.zs.-it is, bár nála meglepődtem, hogy parkoltatja, PID nélkül... . De az is igaz, hogy ami macera egy Flair/Robot/Rok esetén a melegítgetéssel van, azt visszanyered a vízkőtlenítés, zsírtalanítás stb. hiányán.
És ha minden kötél szakad, könnyen elpakolod az asztalról (entriópa nagy haverja a helyhiány, nem mindig jó ha ők ketten társbérlők), akár utazáshoz is jó. Nyomás oké, mennyiség itt is határeset.Kérdés mennyi az a többlet ami a nagy és drága 58(x) izével jön, van-e új terület amit jól lefed, vagy a workflow-n, karbantartáson spórolhatsz-e komolyabban. Ettől még fájóan nagy és drága marad sajnos
-
pythonubung
újonc
válasz Toobee #131222 üzenetére
Szintén (túl sokat emlegettük, így vettem), legjobb idáig kenyai volt vele (győri), de polipos etióp se rossz. Menalux papírral próbálgattam, vágni kell belőle, korrekt, nincs mellékíz beáztatva (V60-hoz hasonló kinézetű).
A durvára őrlés kísérletezős - Cathfaern tanácsa jól jött - bár french pressnél azért finomabbra érdemes venni, nálam úgy nagyobb az ízélmény. -
pythonubung
újonc
-
-
pythonubung
újonc
válasz Anubris #132400 üzenetére
(elolvasva az azóta jött válaszokat még furább a "kinek mi tetszik" kérdés )
Nálam sem hasonló, I Brazil nagy kedvenc, "tisztességes" csokis íz, nem egy különc, de nagyon korrekt. Sajnos sem P ChocoMadness, sem I Sweet7 nem eléggé, mindkettő rendben volt, csak többet reméltem illatok alapján, akkor már I Brazil-India inkább (vagy etiópjuk nagyon... kolumbiai idáig sehol nem lett barátom).Viszont P Indian Chocoja nagyon tetszett, volt egy kis mellékzönge, fűszeres talán, az sokkal finomabb (vagy a nagyon más, igazi bombaíz az etióp Guji :-)).
[ Szerkesztve ]
-
pythonubung
újonc
válasz koxkids #132807 üzenetére
Én általában 2 vagy 2+1 forróvizes öntéssel melegítem fejet+nyomásmérő fém "alját" (1x1 perc forró víz, majd 0,5-1 perc közötti, és ha úgy érzem harmadjára is víz 10-20 másodpercre). Próbáltam hőmérővel méricskélni, 1 öntés majd 10-20 másodperces újraöntés hozta legmagasabb hőfok tartást. Előáztatás 8 másodperc, minél több, annál jobban visszahűlhet...
Elsőre általában végig 9 barral próbálnám, ha túl gyors lenne (Gujinál úgy rémlik épp inkább lelassul), akkor menet közben válthatsz 7 barra. Az egy kiváló kávé, még korosan is nagyon jó filterezni, de presszóként is izgalmas ízjegyeket hoz, érdemes próbálgatni.[ Szerkesztve ]
-
pythonubung
újonc
válasz aradebil2 #133126 üzenetére
Anno nekem is tetszett az a kísérletezős írás, próbálkozni jó volt (igaz Prismo nélkül). És JH alapvetései is nagyon jók, pl. alapreceptje kezdésnek (11g kávéval ha jól rémlik, normál állásban csak 2perc áztatás, kis forgatás majd fél perc múlva "szüret").
RetepNyaraB-vel is egyetértve afrikaiak kiválóan érvényesülhetnek, meg általában ami erőteljesebben gyümölcsös. Lehet többet próbálgatom majd én is, mostanában presszó mellett nem megy jól (pedig évekig az volt a fő módszer). IOS-re van egy Aeromatic app, tele receptlinkekkel.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs