Hirdetés
-
Olajkereskedelem dollár helyett CBDC-ben?
it Szaúd-Arábia is csatlakozott a Nemzetközi Fizetések Bankja és Kína által vezetett jegybanki digitális pénzes projekthez, ami nagy változásokat hozhat.
-
Computex 2024: a jövőt vázolta fel az NVIDIA
ph A korábban bemutatott fejlesztések mellett a 2025-ös és 2026-os tervek kerültek elő.
-
Retro Kocka Kuckó 2024
lo Megint eltelt egy esztendő, ezért mögyünk retrokockulni Vásárhelyre! Gyere velünk gyereknapon!
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nutra
tag
Pár hét olvasás után sok mindent tanultam tőletek. Köszönöm!
Most indult meg bennem a vezérhangya, hogy eszpresszó vonalon továbblépjek és az off Jura S90 helyett (mellett) egy belépő karos gépet vegyek. Egy tavalyi filterkávés bevezető után a Jura és a Brikka mellé került a filtervonalon V60, Aeropress és egy Hario Mini Slim Pro őrlő és persze elléptem a kilós bolti kávéktól is - az ár kb ugyanaz, a méret 200-250gr és a minőség / íz egy más világ :-)
Jelenleg egy Graef CM702 lenne a következő lépés - remélve, hogy eszpresszó mellett filterezésre is megfelel (a Hario meg maradhat utazósnak a Brikka + Aeropress mellé)
Presszógépnek Lelit Anna PID-et néztem ki. Fő használat napindító cappuccino (bocs...) a párommal ill. napközbeni presszók a hétvégén. Amiben bizonytalan vagyok az a 57mm kar - vajon mennyire limitáció ill. tényleg OK-e napi max. pár adagnál tejhabosításra is az egy bojler. (Használtban, tuningban kevésbé gondolkodom kezdésnek, hozzáértés híján.)
Felmerült még bennem az új Gaggia Classic, de kevésbé derült ki, hogy az mennyire OK gép ill. PID nincs benne.
Szívesen veszek minden vélemény, tanácsot őrlőben is, gépben is - aztán döntenem úgyis nekem kell (meg fizetni, használni és ha minden jól megy, sokkal finomabb kávékat készíteni és meginni ;-) -
Nutra
tag
válasz Gravity1234 #90738 üzenetére
Köszönöm neked is és alg-nak is a részletes választ.
Akkor Anna marad stabilan a shortlist-en ;-) Az egy vs két bojler kérdésemet akkor lezártam magamban, csak emiatt min. kétszer annyit nem ér meg (nekem és most).
Valaki Gaggia Classic Pro (mod nélkül) tapasztalatokkal?
Csak motoszkál bennem a hírneve (<2015) és az újról is sokfelé mondják, hogy ízben mégis ez a legjobb a mai gépválasztékból. Amennyivel olcsóbb, abból talán ki is jöhet később egy kis upgrade (persze nálam is játszik, hogy a szép gyári külsővel könnyebb a páromat meggyőzni a váltásról). -
Nutra
tag
Döntöttem, vettem. Graef CM702 és Lelit Anna túrta ki a helyéről a Jura-t.
Az első pár kiöntött kávé után a nagyrészt iható és az egészen elmegy között ingadozó presszó ill. cappuccino szokott sikerülni, egyelőre inkább kommerszebb olasz kávéval kísérletezve. Tudom, hogy az Anna kicsit megosztó itt a fórumon, de remélem befogadtok
Kellene egy rendes(ebb) tamper a műanyag vacak helyett ill. egy adagológyűrű (így hívják?) is jó lenne.
Ez a 57,5mm tamper [link] és ez az ugyancsak 57,5-es gyűrű [link] jó lesz?
A vélemények alapján a gyűrű jó, a tampert a forgalmazó - igen, tudom - ajánlja és Alin nem láttam olcsóbban. Bár kicsit furcsa, hogy egyforma méretűek, mivel a tampernél nem, a gyűrűnél talán jó, ha passzentos... A gyári kosarat lecseréltem 57-es IMS-re, de gondolom, ezek pontosan egyformák. -
Nutra
tag
válasz Csápájev #91442 üzenetére
Ezt én is szeretném, de ugye az Anna 57-es méret (tudtam és annyira nem voltam határozott, hogy +50 rugóért jöjjön a Gilda standard 58-as karmérettel; a nem gyári kinézetű cuccokra meg kevéssé lett volna meg otthon a minősített többség )
Ezért néztem, amit feljebb linkeltem. -
Nutra
tag
válasz soldier2 #91441 üzenetére
Köszi - a kávéban teljesen egyetértünk, tudom. Egy korábbi filterkávé tanfolyam rávezetett, hogy kávé és kávé között milyen különbség lehet, azóta nagyrészt minőségibb 200-250g-os kávékat veszek.
Most viszont pont egy jan 31-es gyártású ilyen Lavazza volt a polcon, miközben mások a konzervsort pakolták be a kocsikba. Szétporcióztam, arra még pont jó, hogy a kezdeti (?) bénázásra ezt használjam el. Ha megvan az alap rutin, akkor megyek felfelé. -
Nutra
tag
válasz RetepNyaraB #91440 üzenetére
Nekem is furcsa az 57,5-es tamper, mégha ezt is ajánlja az A@X...
Rendelés előtt én is az Anna tulajoktól remélem megtudni a frankót...
A Graef nálam is ezt kapja, ezt érdemli. Figyelem egy ideje, szerintem szereti is -
Nutra
tag
válasz adriankoooo #91611 üzenetére
Filterkávé tanfolyamon láttam és tanultam ezt a trükköt french press-el.
Karácsony előtt egy ilyet vettem a lidliben, csak sokkal olcsóbban: [link] Működik.
-
Nutra
tag
válasz general #91939 üzenetére
Még nincs 1 hónapos nálam az Anna, de már nehéz lenne...
Azóta mellette a sokat szolgált Jura csak hmm... más ízlésű családtagoknak készít kávét és tényleg csak vésztartalék lenne. A Brikka nemrég kapott egy IMS felsőszűrőt, azt biztosan megnézném a Graeffal etetve. Aztán az Aeropress. V60 vagy French press most talán nem, nem kaptam filterpörkölésű Awaken-t már a para kezdetén a Mesterbikeban.Ha kiderül, mire kell vigyázni, hogy Anna ne pukkanjon, írd meg ;-)
-
Nutra
tag
Némi továbblépés: tegnap lecseréltem végre a műanyag vackot rendes tamperre és megjött a wifis, időzíthető aljzat is. Anna most már bekapcsolva marad és reggel kellő időben kap áramot, hogy rendesen bemelegedjen mire kávézunk. Kikapcs meg egy gombnyomás a telefonon.
-
-
Nutra
tag
Szerintem nem az a kérdés, hogy mit mutat az abszolút skálán, hanem, hogy be tudd lőni a neked megfelelő finomságot a gépedhez és a használt kávékhoz. Nekem pl. 1 plusz alátét után 7-10 között változó, hogy presszónál hol van a (nekem) jó lefolyási idő és íz. Én úgy látom, hogy csak a kávék miatt nem túl nagy tartományon belül mozog az optimum. Nagy tapasztalatom nincs - pár hete van meg, első gépi darálóként. Rutinosabbak majd megmondják, ha tévedek.
Hamarosan megpróbálom, hogy a skála másik vége jó lesz-e Hario filterhez (remélem, igen) vagy arra marad a kézi tekerés. Alátéteket biztosan nem fogok ki-be pakolni másfajta főzéshez.[ Szerkesztve ]
-
Nutra
tag
válasz SoundON #92622 üzenetére
Kezdetnek én ezt vettem a Hariohoz: [link] Valamiért már nem szállít Magyarországra
Ezt sima vízforralóból töltöm meg. Amíg ledarálom a Mini Mill-lel a kávét, addig előmelegítem forróvízzel. Kancsó, 2es Hario műanyag V60, hozzá fehér filterpapír. Nekem teljesen OK volt kezdőcsomagnak. Persze felfelé mindig van tovább, nekem eddig teljesen megfelel, elkészítés pedig Hoffman videója alapján. -
Nutra
tag
93 fok körüli víz. Felforralod és egy percre állni hagyod. Vagy maghőmérő
-
Nutra
tag
válasz bencefica13 #93184 üzenetére
Vegyél egy Hario kéziőrlőt.
-
Nutra
tag
20gr kávé 300gr víz az alaparány (recept)
Én eddig csak a Hario Mini Mill Pro-val őröltem (azon 10 klikk a teljes zárástól - durva őrlés)
Pár hete vettem csak CM702-t, eddig még nem néztem french press-re vagy V60-ra, mivel a kézit már belőttem és nem napi szintem megy. Szerintem a durvább fokozaton tuti jó lesz bármelyik Graef
Az arányokkal, fokozattal, fogyasztási hőmérséklettel kíséletezz nyugodtan, az a jó kávé, ami ízlik ;-) -
Nutra
tag
-
Nutra
tag
válasz general #93731 üzenetére
Nekem ilyen van és OK. Kezdőként ízkülönbségről vagy szebb terítési képről nem nyilatkoznék, én nem tartok még ott ;-)
Mindenesetre az utána beszerzett nyitott szűrőkarral aránylag szép lefolyást produkáltam elsőre (konyha összefröcskölése nélkül :-) Bár nem tudom, hogy van-e köze hozzá... -
Nutra
tag
Hoffmann bácsinak erről is van véleménye. Amúgy meg alapszabály, hogy akkor jó a kávé, ha ízlik, nem? ;-)
-
Nutra
tag
válasz zolnagy #95248 üzenetére
Én pont tegnap vettem egy mizudashi-t. A másik vonal, amit kipróbáltam (Tamp&Pull tipp) V60 hidegen (egy hangyányival finomabbra őrölt kávé a víz kb 60%-ával klasszik módon elkészítve, 40% jégre)
Elsőre Omnia Barista (vendégkávénak vette a párom...) volt az alap. Egyébként nem tennék ilyet, de majdnem iható volt mindkét verzióban. Hétvégén OneEleven-ből lesz a következő próba. (T&P-ban kaptam classic filter és jeges filter kóstolót ugyanebből - teljesen két külön ízvilág ugyanabból a kávéból és mindkettő kiváló.)[ Szerkesztve ]
-
Nutra
tag
Igaz, hogy én még csak a hardkorság elején vagyok, de erre nem indult el a kell nekem de izibe érzés. Ez a fémpohár olcsóbb volt, mint az ESP Cup szállítási költsége, passzol a Graef-hoz és ki körbekocogtatással sokkal egyenletesebben eloszlatom a kávét. (najó, a pultra nem szórom szét, de ezzel együtt tudok élni )
A maradék 140 USD pedig inkább majd egy jobb őrlő árhoz mehet félre (majdnem harmada a 270Wi-nek ) -
Nutra
tag
Alapvetően igaz, de egy kicsit árnyalnám (igen, Anna van itthon, mint első karos gép ) Csak a tények miatt, nem a gépet akarom propagálni.
Tamper létezik (alap Szegedről), nyitott kar van hozzá, IMS kosár és IMS felsőszűrő úgyszintén. Ezeket elég sima volt itthon beszerezni. Minőségi tamper és disztribútor van Tadammnál (ezt csak honlapról tudom).
Más viszont tényleg nemigen van az 57mm-s mérethez. Alin pár találat és többnyire az sem az
Nekem ez így is megérte, ezek tudatában választottam. Persze ha lett volna 58mm opció, biztosan rádobtam volna még annyit a gép árra.
Szerk: Lehet, hogy a fentiek fényében jobb lett volna nem is írni?[ Szerkesztve ]
-
Nutra
tag
Van valakinek jó tippje Baratza Sette 270wi beszerzésre? Mostanában drágult (mialatt vacilláltam rajta ) Most a bartendersnél látom legjobb áron. Google keresés nem hozza az összes helyet, bár ahol még láttam ott még drágább. Valami tipp, amit esetleg kihagytam?
-
Nutra
tag
válasz bbuffy #100445 üzenetére
BF trükk a Sette 270Wi-re: amióta szemezgetek vele, 179990Ft volt. Pár napja hirtelen felment 189999-re és most "akciós" 179999-ért. (Olcsóbb úgy se lesz, ma megrendeltem.) Másnál persze lehet igazi akció
Itt is igaz, hogy nem az engedményt kell nézni, hanem megéri-e azért az árért, amennyibe kerül. -
Nutra
tag
válasz Toobee #100473 üzenetére
Nekem is a 93 fok környéke jött be (nyilván kávéfüggő is). Először sima hőmérős kancsóba áttöltve a forralóból nagyjából tényleg ezt adja ki.
adriankoooo dobnál kérlek egy linket, hol rendeltél flow restrictort? Nem sikerült megtalálnom. (Lehet, hogy alin nem a silicone plug a legpontosabb keresőszó? ) -
Nutra
tag
válasz adriankoooo #100478 üzenetére
adriankoooo, mielőtt kérdeztem, kerestem már alin és ebayen a brewista flow restrictor-ra, meg mindenféle hasonlóra, de nem találtam meg a cuccot. Ha nem bizalmas, add meg légyszi, hogy neked hol sikerült szerezni (gondolom közelebbről, elég gyorsan meglett).
[ Szerkesztve ]
-
Nutra
tag
válasz Toobee #100612 üzenetére
Gépvonalon nincs konkrét elképzelés még. Addig jó ez, most az őrlő előrelépést kell a csészében is előhozni
Első benyomások: a Graefhoz képest érezhetően fajsúlyosabb darab.
Elég gyorsan bekalibrálta magát, gyors. Egy kisebb zacskó tesztkávé pillanatok alatt eltűnt (ha nem csak mérek és max kóstolok, akkor 2 napig tuti nem alszom el )
A karbaőrlés még kérdéses, szép egyenletes adagok jönnek ki, finom kocogtatással szépen elterül a kosárban, de könnyű melléhullatni egy részét. Az először bödönbe, aztán átönteni meg kicsit visszalépés lenne a mostani fém adagolóedénytől. Most úgy döntöttem, hogy a nyitott kar kicsit mélyebb kosárral lesz a kezdő konfig.
Csak arra kell figyelni, hogy reggel az első kávé előtt ne pofozzam rutinból -
Nutra
tag
válasz Toobee #100647 üzenetére
Nem hullik mellé, csak szép magas kúpot épít és belekocogtatáskor hullhat egy kevés mellé, ha nem vagyok óvatos. Igen, most még egy "kevésbé kár érte, de megiható" sötét pörkölésű megy, megpróbálom a nedvesítést (azt elhagytam, akikor a 702 saját edénye helyett a fémbe kezdtem őrölni). Hétvégén előveszek egy jó kis közepes pörkölésűt ás meglátom miben lesz más.
A nyitott karon viszont már ez is csodaszép lefolyású, a Graeffal csak néha jött össze így.
RetepNyaraB, 57mm Egyszer vettem egy gyűrűt aliról, de (ehhez) rossz méretűt kaptam... Szerintem pár nap és menni fog gyűrű nélkül. Utána meg vissza az IMS kosár, ami kicsit laposabb -
Nutra
tag
válasz Toobee #100665 üzenetére
Köszi, kartartó szerintem rendben beállítva, a video így is hasznos, jól látszik a lényeg (és tudom, hogy jól csináltam ;-)
Nem az őrlő szórja az őrleményt, addig rendben. Én szórok ki pár tized grammot, ha nem vagyok elég ügyes, amikor kocogtatva egyengettem. Most simán ujjal elterítem és rendben van. Hétvégén lesz időm, előjön egy dugi OneEleven és gyakorlok tovább. Nagyon rendben van ez az őrlő, nekem kell hozzászoknom. -
Nutra
tag
válasz Toobee #100677 üzenetére
Toobee, köszi, tényleg hasznos tippek.
Egy kiskanál nyelével "megoldottam" a mellészórást. Kicsit megigazítom, kis ütögetés és jöhet a tamper. (gyorsabb, halkabb, mint hátbaveregetni a Graefot ) Csak át kellett szokni, jó ez Sette.
Hétvégén kipróbáltam V60-ra is. A manuálban ajánlott 13-18 túl finomnak tűnik, inkább a te videódon a 20 (21?) környéke lesz a jó.
Viszont a Hario minimill is inkább marad a polcon, meg utazósnak (már amikor lehet majd bárhová is utazni). Itthon presszó, kotyogó, aeropress, V60 simán megy az eddigiek alapján a Settével, még a french press lehet talán kérdéses (de amúgy is azt szoktam legkevésbé készíteni mostanában, inkább V60 vagy aeropress, ha éppen nem presszót innék). -
Nutra
tag
válasz Toobee #100790 üzenetére
Nekem gyári beállítás, nem raktam bele lemezt. Meglátom, hogy később kell-e vmiért.
Nem sok ütögetés, inkább csak 2-3 finom kocc, hogy kevesebbet kelljen simítani kanálnyéllel. Tamperlés után persze nem, minek is lenne az jó?
A korábban linkelt Sette 270 - NZ video szerint amúgy is minimális a fine
Az meg tényleg a jövő kérdése, hogy filterre jó lesz-e bejáródás után. Láttam a külön kést, szerintem cserélgetni azért macerás (már ahhoz képest, hogy egyébként mennyire egyszerű használni), engem nem vonz... -
Nutra
tag
válasz Toobee #101138 üzenetére
Jól mutatnak. Sok jó filtert velük!
Sage kérdés: most egy sötétebb pörkölésű kávét próbálok és ennél tényleg túlfolyik az őrlemény karbaőrlésnél (IMS Lelit 12/18g 57 mm-es szűrőkosár, de ez nem azon az 1mm-n múlik, mint sok minden más ). A szokásos 17gr-ról lementem 16-ra, de így is. (Ha az edénybe őrlök és áttöltöm, belefér, de így kicsit macerásabb. A jót könnyű megszokni.) Tipp, tanács, tapasztalat?
-
Nutra
tag
válasz Toobee #101159 üzenetére
Rosszul írtam, jól értetted Sette, persze.
Szép és pontos megfogalmazás a légies őrlemény. Erre gondoltam. A világosabb pörkölésű kávénál pont belement 17gr is, nem kellett külön edény és áttöltés. A tömörödést vágom, inkább az a kérdés, hogy sötétebb pörkölésnél van-e jó trükk a közvetlen (és kényelmes) karbaőrlésre vagy muszályból marad az áttöltés, mint megkerülő megoldás? Statikus feltöltődéssel nincs gondom (de esetleg megpróbálom, hátha kevésbé lesz légies az őrlemény...)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Közeledik az X Fold3 Pro
- Politika
- Nikon DSLR topik
- Megpróbálják a spanyolok: megvédenék a gyerekeket a közösségi médiától
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- BestBuy topik
- Google Pixel 6/7/8 topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD CPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs