Hirdetés

Aktív témák

  • dqdb

    nagyúr

    válasz Eagl3 #18550 üzenetére

    Igen.

    Egyik lehetőség, hogy az órádon rossz a külső kerékméret beállítása.

    Másik lehetőség a mintavétel okozta pontatlanság. Az órád értesül minden kerékfordulatról, így pontosan ki tudja számolni a megtett útvonalat, ami ugyebár a kerékfordulatok és a kerék kerületének szorzata. GPS esetén a program folyamatosan kapja az aktuális koordinátákat a GPS modultól, amelyek egy részét valamilyen algoritmus alapján eltárolja, és ezek adják ki a megtett utat. Az algoritmus lehet pusztán időalapú (x másodpercenként rögzít), lehet távolságalapú (a legutolsó rögzített pozícióhoz képest x méternyi elmozdulás esetén rögzít), vagy ezek kombinációja (ha lassabban mész, akkor az időalapú szabály jön be, és ritkábban rögzít, ha gyorsabban, akkor a távolságalapú, és sűrűbben).

    Tegyük fel, hogy elkanyarodsz jobbra. Ekkor a kerékfordulattal mért érték pontos lesz (az olyan apróságtól, mint ilyenkor az oldalról fellépő erőhatások miatt kissé megváltozik a külső kerülete, tekintsünk el), míg a GPS-szel mért az ív helyett az ívet lekövető egyenes vektorokat rögzít csak. Minél ritkább a mintavétel, annál durvább lesz a közelítés, és így az ívet egyre kevesebb egyenessel közelíti, egyre rövidebb távot mér, szóval a GPS mindig kevesebbet mér emiatt. Ha a tracklogot térképen kinagyítod, akkor látni fogod, mennyire "darabosan" követte az utat.

    Másik probléma a GPS pontatlansága, ahol nincsen tökéletes rálátás (erdő, város), ott képes tévedni valamennyit pozitív és negatív irányban is, nem sokat, de nem lesz teljesen pontos a mért táv emiatt (a magasság a GPS rendszer működéséből adódóan még a pozíciónál is sokkal pontatlanabb).

    A fenti két problémát próbálják a tracking programok sűrűbb mintavétellel (de ez akkugyilkos) és némi heurisztikával javítani több-kevesebb sikerrel. Elméletileg igazán korrekt megoldás az lenne, ha a tracking szoftver webes felülete rendelkezne tökéletesen pontos és teljes körű útadatbázissal, és a tracklog alapján a félremért/levágott pozíciókat az útra feszítené rá, csakhogy nem működhet a gyakorlatban: nem létezik ilyen adatbázis, nem is fog, bringával nem csak az úton mész, és nem egy teljes sávot foglalsz el. Egyes oldalak (mint a Garmin Connect) a magasságot képesek korrigálni, ez működhet, ott a weboldal egy meglehetősen nagy felbontású (pár méteres) magasságtérképpel rendelkezik, és a GPS-ből kieső pontatlanabb értéket lecserélik vele.

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

Aktív témák