Hirdetés

Aktív témák

  • ---Lasali---

    Közösségépítő

    válasz ludsimon #40602 üzenetére

    Köszi.
    Még közbe az jutott eszembe, régen sokat filozofáltam a helyes nyereg magasság beállításán. Na most a BG -sek ezt úgy tudom úgy állapítják meg, hogy lemérik a lábadat több helyen, meg gondolom azért bevesznek egy kis hajtókar hosszt-t. Csak remélem hogy ennél profibbak és gondolnak arra is amire én itt lejjebb:
    Nah most ilyesmi képleteket már régen is lehetett találni, ami alapján én is próbáltam kiszámolni, de mm-re pontos értéket nem tudtam soha meghatározni. Viszont! A gyakorlatban pár mm -t simán megéreztem. (pl kijött 77 centi, nagy nehezen rámértem, nekem meg 77.3-5 volt beállítva próbálgatás alapján, most akkor vegyem le 3-5mm -t? Levettem. Akkor meg úgy éreztem rosszabb lett.. )
    Aztán tovább gondoltam a dolgot. Lehet hogy a képlet pontos, de a bevitt adatok szerintem ott megbuknak, hogyha ott van a cipő meg a pedál. A BG beleszámolja a pedált tengelytől való láb eltartást?
    Értem ezt úgy, hogy van pl egy Look pedálod, aminél a pedál testje eleve a tengely felett van, ebbe belejön a stopli, ami nem teljesen ül bele, tehát még feljebb kerül a lábad a hajtókar eredeti lenyúlásától, és akkor még jön a cipőd, ami megint egy ismeretlen változó, valamint a bele rakott betét.
    Ugye ettől a hajtókar hossza nem változik, csak feljebb kerül a tengely által leírt kör, na meg persze torzul is szépen, létezett egy ezt kiküszöbölő pedál, amit akartam ide linkelni, de nem találtam meg, de a lényeg hogy ez miatt feljebb kell raknod a nyerget.
    Amit mondasz hogy nézik a szöget a térdhajlatban, azzal lebuktatható lenne ha mégis csak rossz a kiszámolt érték, valamint mérhetnénk a magasságokat úgy, hogy rajtunk van a cipő, és azzal együtt mérnek meg, vagy akár rajtad van a pedál is és a pedál tengely közepétől indítja a mérést. :D
    És akkor még nem beszéltünk a gatya betétjéről, meg a nyereg rugalmasságáról.
    Ezzel is csak azt akarom szemléltetni, hogy ismerjük a fizikát valamelyest, de annak a tökéletes leírása számokkal, úgy hogy a gyakorlatban ugyan azt lássuk, azt baromi nehéz, és azt hisszük hogy már *urva okosak vagyunk, aztán könnyen kiderülhet hogy nem, mert van amire nem gondoltunk. (Ezt a részt nem (csak) ennek a BG -s téma konklúziójának szántam, hanem még a héten elkövetett vitához is a kerékméret, mi gurul jobban témához is.)

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák