Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz spileraaa #21314 üzenetére

    Az, hogy hány évig őrzi meg az adatokat egy optikai lemez, az annak minőségétől, a lemez és az író által produkált írásminőségtől, valamint a lemez tárolásától is függ. A normál típusok lehet nem olyan tartósak, de az idézett szövegben említett élettartam sem feltétlen törvényszerű, illetve +/- eltérés előfordulhat. Egyébként vannak DVD és Blu-ray lemezekből is kifejezetten archiválásra való típusok, amelyek (jóval) tartósabbak az átlagnál és a felületük is ellenállóbb. Illetve pl. az M-Disc meg pláne, igaz ahhoz speciális író is kell. Viszont ezeknek a témáknak vannak saját topikjai és értelemszerűen a továbbiakat már azokban kellene megtárgyalni.

    Tehát akár még manapság is opció lehet az optikai lemez adattárolásra, bár egyre több hardveres konfigurációból száműzik az optikai meghajtókat, ami nyilván hátráltató tényező. Valamint nagyobb mennyiségű adat archiválása és visszaolvasása megint kissé macerás és kényelmetlen ezzel a módszerrel. Ilyen célra praktikusabb inkább pl. belső / külső HDD-ket használni. Viszont örök élettartam azoknál sincsen, illetve a külsőknél is több dolog függvénye a megbízható és tartós működés, ami pl. ebben a hozzászólásban is le van írva. Ahogyan ott az is, hogy fontos adatok tárolásánál eleve a biztonsági másolatok készítése a legfontosabb! Amit értelemszerűen időről időre célszerű újra elvégezni, szükség esetén akár újabb online / offline tárolók beiktatásával. Ezzel egyrészt biztosítható a mentés naprakész állapotban tartása, másrészt elkerülhető a korábbi offline tárolók esetleges meghibásodása miatti adatvesztés.

    500 GB-os külső merevlemezt manapság már 2,5"-os fizikai méretben sem nagyon érdemes venni, 3,5"-osban meg pláne nem. Sőt, egyre több gyártónál már nincsenek is ekkorák a kínálatban, illetve az utóbbi méretkategóriánál már 1 TB-osak sem. Ilyen kis tárolókapacitást egyre inkább csak külső házas megoldással lehet összehozni. Aztán, hogy kinek pontosan milyen külső merevlemez lenne a leginkább megfelelő, ahhoz jó lenne először ezeket a dolgokat letisztázni. Illetve van a topiknak összefoglalója, valamint a külső házas megoldásokkal foglalkozó társtopikoknak szintén.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák