Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • veze

    őstag

    válasz veze #11513 üzenetére

    vizesfalak szigetelése
    itt is az átvágásos vagy aláfalazásos módszert emlitik mint tökéletes megoldást nyujtó módszert

    * Falátvágás *

    Azok közé a módszerek közé tartozik, melyek bizonyos körülmények között használhatók vályogházaknál is.

    E módszer lényege, hogy a falat valamilyen szerkezettel vízszintesen átvágjuk, a résbe szigetelőlemezt préselünk, majd a rést kitöltjük, kiékeljük, hogy a falazat ne mozduljon meg. Míg a beton, téglafalaknál az átvágás igen költséges, és hosszan tartó módszer, a vályogházak esteében megvan rá az esély, hogy viszonylag könnyen elvégezhető a munka. Problémát csak az jelent, hogy a falazat legtöbbször nem homogén, azaz találhatók benne kövek, kavicsok, melyek a vágást nehezítik. Szintén nehezíti a munkát, hogy a vályogfalak igen vastagak (45-55 cm), ami esetleg speciális vágószerszámot igényel.

    A falátvágásos módszer hátránya még, hogy a bekerülő szigetelőlemez egyenletessége, folytonossága nem ellenőrizhető. Ez megfelelő vastagságú és minőségű anyaggal kiküszöbölhető, ám ez egyben meg is drágítja a módszert.

    A falátvágás helyigényes művelet, a fal mindkét oldalát hozzáférhetővé kell tenni - azaz nem egy esetben a padlózatot fel kell bontani, hogy a belső oldal is megközelíthető legyen. Sok cég foglalkozik falátvágásos szigeteléssel, de ismereteim szerint kifejezetten vályogfallal még nem foglalkozik egyik sem.

    * Falbontásos módszer * Az utólagos falszigetelés legrégibb, és talán leghatásosabb módja.

    Lényege, hogy a falazat szakaszosan kibontásra kerül, olyan hosszban, mely még alkalmas az önmaga súlyának megtartására (kb. 1 - 1,2 m). Az így keletkezett résbe a szigetelőanyag jól ellenőrizhető módon lefektetésre kerül, majd a falazat visszaépül. E módszernek előnye, hogy gyakorlattal rendelkező kőműves is el tudja végezni, és bármely vastagságú falra alkalmazható. Hátránya: igen munkaigényes, és emiatt élőmunka-költsége magas.

    [link]
    le kell görgetni egész az aljáig szinte

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák