Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • szaszlaci

    addikt

    válasz z0d1@Ku$ #116927 üzenetére

    Attól függ, mire kell. Amire sokan nem gondolnak, hogy nagy tartálya legyen, különben a hamar leeső nyomás miatt gyakran kapcsolgat. Azt is tudni kell, ha kúthoz lesz, annak mennyi a vízhozama, hogy ne essen vissza túlzottan a vízszint. Azt is meg lehet oldani, hogy előbb egy nagyobb ülepítő medencébe van lassan kitermelve a víz, és onnét a vízműbe. Ahogy az alapos homokszűrésről is gondoskodni kell majd, ha olyan a víz.
    A másik, hogy azt is nézni kell, mire kell, milyen gyakori és mennyi a vízigény. Meg hogy aztán megéri-e az egész, az majd kiderül.
    Arra viszont készülj, hogy jó dolog lehet, de messze nem olyan egyszerű ez az egész, mint elsőre tűnik.

    Flowtation
    Egyik megoldás, hogy kiegyenesíted a talajt, és rá a szőnyeg. Nem lesz tökéletes, és minden évben kell vele valamennyit dolgozni. De egyszerű, olcsó, használható, és nem nagyon marad nyoma. Az aktuális medencéhez is lehet majd alakítani.

    Ha a raklapot beásod, alaposan kezelni kell, mert a földbe rakott fák nagyon hamar elkorhadnak.

    Csodálkozom, hogy az OSB nem dagadt meg ott a kifröcskölő víztől, meg a tetemes talajpárától. Vagy kiszáradt a szellőzéstől? Ha egyből a földre teszed az OSB-t, szellőzés nélkül, tuti megdagad és évente új kell.
    Ha a talaj kb. egyenes, nem hinném, hogy eltörik, hiszen rugalmas és alá van támasztva. Még a 6-os se, ha nincsenek göndrök. De a pára miatt szerintem át fogja venni a talaj hullámásságát, ha ez zavar.
    Az, hogy nincs egymáshoz rögzítve, tippem szerint nem baj, benyomódik a földbe, nem csúszik érdemben szét. De erre is kell szőnyeg.

    Ha betonozol, arra is kell(het) szőnyeg, mert a medence alja vékony, a beton meg se nem puha, se nem tükör felület. És ha már nem kell, nem olyan egyszerű megszabadulni tőle.

    Volt ajánlás gyeprácsra geotextíliával. Az se tűnik rossz megoldásnak, de csak úgy, hogy mindig fedje homok vagy föld, különben átérződik a medence alján. Ha műanyag az a gyeprács, még szerintem ki is szakíthatja, ha túl besüllyed, de az inkább a föld tömörödésénél lehet eleinte, homokkal nem. A geotextíl ez ellen nem sokat véd. Szőnyeg itt is.

    Aztán a járdakő, de az is kemény és a hézagok miatt kell rá szőnyeg vagy valami. Egy téli hóolvadás után megsüllyedhet, lehet, munka lesz vele. Persze ha jól meg van csinálva, akkor nem.
    A vastag lépésálló jó ötletnek tűnik. Talán nem is nyomódik össze a közvetlen lépkedéstől.

    Alapvetően érdemes ezekre a medencékre ideiglenes dologként tekinteni, és a környezetüket is úgy alakítani.
    Volt itt nekünk az 1 és a 20+ köbméteres között, és nem lett volna jó egyikhez se kiépíteni pl. egy betonplaccot. (Az 1 m3-es nagyobb, de csak kb. ennyi víz ment bele.)
    Van itt egy ismerős ismerőse, na ő egész nyáron búvárszemüvegben tisztogatja a nagy medencéjét, hogy tökéletes legyen. Hatalmas öröme lehet benne... :D

    ■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

Új hozzászólás Aktív témák