Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • föccer

    nagyúr

    válasz Reaper04 #24450 üzenetére

    A vasbeton nem elavult. Ha megnézed manapság szinte csak azzal építenek. :) A födémeknél a nyílás távolság számít, nem a falakkal együtt mért vastagság és nem kell hajszál pontosan +/- 5 cm belefér. Ennél több a nyíró vasak miatt nem túl szerencsés.

    A nehézen azt értem, hogy az egészet telibe kell zsaluzni alulról, rendesen megtámasztani, terv szerint megépített vasszerelést kell csinálni. Előre be kell helyezni a födémbe épített szerelvényeket, gégecsöveket. El kell készíteni a pontos födém áttöréseket, a szigeteléseket és nem utolsó sorban rövid idő alatt be kell betonozni, tömöríteni, síkra húzni, simítani, majd utókezelni. Összességében el lehet mondani, hogy ezt megépíteni nem egyszerű szakmunka. A porotherm rendszer ehhez képest egyszerű megépíteni. Nem kíván teljes alsó zsaluzatot, csak egy L/200-as túlemelést. Be kell tenni a gerendákat, közéjük a kefniket, felhajtani a nyíró vasakat, rárakni és lekötni egy hálós vassal, megvasalni a koszorút és a gerendák nyomott övét és a kefnik felbetonját bebetonozni, tömöríteni, síkra húzni, simítani, utókezelni. Ez sem kis meló, de sokkal könnyebb, leginkább a zsaluzás hiánya miatt. A legegyszerűbb az "E" gerendás rendszer. ott csak gerendázás, kefnizés van, ami után néhány pótvas behelyezése és a koszorú vasalása van. Ezután csak a koszorút kell betonozni, illetve a gerendák és a kefnik közötti vékony (pár centis) részt kiönteni kitöltő habarccsal.

    (remélem azért valamennyire érthető :DDD)

    Hőszigetelésre a vasbeton kb alkalmatlan. Sőt! A koszorút mindenképpen hőszigetelni kell, bármilyen födémet is építesz, mert a falak "tetején" mindenképpen VB koszorú fut körbe. A hangszigetelésben megosztott a kerámia rendszer és a VB lemez, lévén sok féle hang létezik. A léghangot a VB lemez nagyon jól szigeteli, a kerámia kevésbé. A testhangot a kerámia jobban szigeteli, mint a VB lemez. Egy födém esetében a testhang képződést általában a födmbe épített szigetelő réteggel oldják meg (kopogó cipő), így általánosságban elmondható, hogy a hangszigetelésben szerencsésebb a VB lemez.

    Még néhány mellékes infó, amire ugyen ném kérdeztél rá, de nagyon fontos. A gerendás kerámia rendszernél is lesz valamennyi monolit vasbeton rész. Ezt gyakorlatilag lehetetlen lesz elkerülni. A födém áttörések mellett (lépcső, kémény, szellőzők, gépészeti átvezetés) mindig marad valamekkora lyuk, illetve ha nem pont raszter méretre jön ki a fal kiosztása amit VB-vel kell megoldani. A VB lemez mellett szól továbbá az is, hogy abból bármilyen alakú födémet meg lehet csinálni. Akár mikiegér alakút is, csak legyen hozzá ügyes ács, aki megcsinálja a zsalut hozzá. Ha az megvan jön a pumi és betolja betonnal, ami felveszi a zsalu alakját.

    Remélem jól összekavartalak :D

    üdv, föccer

    Építésztechnikus. Építőmérnök.

Új hozzászólás Aktív témák