Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • föccer

    nagyúr

    válasz #03969024 #59158 üzenetére

    Az ilyen nanotechnológiás csodák (van még néhány) leginkább akkor lehetnek hasznosak, ha a frissbetonba keverik bele. Az elmélet úgy szól, hogy 1: beleszól a cement kémiába (tehát valahogy módosítja a kötési folyamatokat), amibe nem igazán hiszek, 2: a betonban, illetve a cementkőben lévő mikrokapilláris rendszert képe tömíteni. Ennek az utóbbinak lehet értelme. Ellenben szabványos vizsgálatokkal még nem sikerült kimutatnunk a jótékony hatását (itt fontos, hogy szabványos, az ipar által használt és elfogadott vizsgálatról van szó). Ellenben a beton anyagának az árát kb 50%-al megemeli, ami irdatlan nagy költségnek számít egy olyan betonnál, ami már vízzáró szerkezetnél felhasználhatnak. ( kb olyan, mintha C30/37 nyomószilárdsági osztály helyett C60/75 lenne [link]) Ennyi pénzből sokkal egyszerűbben, sokkal hatékonyabban lehet a vízzáróságát fokozni a betonnak.

    Javításról.

    Utólagos vízszigetelésre injektálni kell. Porszárazzá csak így lehet tenni.

    Ha egy megszilárdult, zárt, tömör betonra rászórsz valami porszerű anyagot és az érdemben be tud hatolni a felületbe, akkor az már rég rossz. Ha azt mondják, hogy vizes oldatként kell bekenni, akkor az talán (ismétlem) talán a realitás talaján lehet. Láttam már ilyet. ~1 mm tágas repedésbe kentek ilyen csoda anyag vizes diszperzióját. Nagyon boldogok és büszkék voltak, hogy kijavították a repedést. (egy fokozottan vízzáró, 30cm vastag szerkezetnek kellett volna lennie). Odamentem, átfúrtam a repedést. a diszperzió ~75 mm-re hatolt be és a repedést mechanikailag nem fogta meg. A javítások nem száradtak ki hetekkel később sem (aka a szerkezet repedésein a víz még át tudott szivárogni).

    Többet had ne írjak, csak hidd el nekem, hogy az nem fog megoldást jelenteni. Ha tényleg utólagos vízszigetelsét akarsz, akkor az igazán zsebbenyúlós történet lesz.

    Építésztechnikus. Építőmérnök.

Új hozzászólás Aktív témák