Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Cifu #64181 üzenetére

    Ez ilyen. A scripteket terminálhoz tervezték. Elvileg vannak olyan scriptek azért, amelyek grafikus ablakokat meg GUI-t nyitogatnak (pl. Loki játéktelepítők), de az ritka, meg épp úgy vannak grafikus installerek is.

    Egyébként nehogy azt hidd, hogy a Windows annyival egyszerűbb, ott is néha könyékig kell turkálni a Registryben, mindenféle Csökkentett és Visszaállítási/Javítókonzolos Móddal szívni, átlag felhasználó épp úgy nem tudja abszolválni, mint a linuxos terminálos dolgokat. Csak a Windowsnak elnézik, mert azt ismerik, megszokták már, meg a szomszédnak is az van, meg könnyebb hozzá segítséget szerezni.

    A jogokra meg figyelni kell mindenképpen, nem csak Double Commanderben, de terminálban is. Elvileg a DC-t is indíthatod rendszergazdaként (gksu vagy kdesu, vagy hasonló megoldással), meg attribútumokat is szerkeszthetsz vele jogosultságkezelésnek. Egyet nem tud csak azt hiszem, fájl/mappa tulajdonost cserélni, arra tényleg csak terminálban tudok megoldást.

    Linux alatt meg azért fontosabbak a jogosultságok, mert pl. nem számít a kiterjesztés. A ./install scriptről alapból a Linux azt hiszi, hogy csak egy szövegfájl, amiben az élettörténeti regényed van begépelve. Azt, hogy ez tényleg futtatható script, azt úgy kell neki mondani azzal, hogy futtathatóvá teszed. Sőt, még gyakran ez sem elég, azért szokott lenni a script első sorában a #!/bin/bash, hogy tudja a rendszer, hogy a scriptet a Bash fogja interpretálni. Ha ez a fejléc nincs benne, akkor megpróbálja binárisként futtatni, majd visszajön egy hibaüzenettel, hogy hibás ELF formátum vagy valami hasonló. A logikája más, mint a Windowsnak, utóbbi a kiterjesztésből nézi meg, hogy mivel kell megnyitni a fájlt, ha .exe, akkor elindítja a kernel, ha .bat, akkor parancssori értelmezővel nyitja meg, így nem kell sem fejléccel, sem futtatható tétellel bajlódni.

    Bár terjed most már Linux alatt is, hogy amit ilyen driverekhez, forráskódhoz csomagolnak scriptet, azok már alapból futtathatóvá vannak téve. Régen elterjedtebb volt, hogy szándékosan alapból nem volt futtatható, biztonsági megfontolásból, de aztán rájöttek, hogy a sok Linux noobbal felesleges kiszúrás.

Új hozzászólás Aktív témák