Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • backakao

    csendes tag

    sziasztok. nah itt vagyok éppségbe :F vagy mégsem... mandulátlanul :)
    hát szoval elmesélem az én történetemet.(mert tudom hogy nekem is ezek segitettek a legtöbbet)
    szerda reggel fél 7-re bent voltunk a korházba. 7 re megkaptam az ágyam.
    aztán csak várni és várni -.-" várni a legborzalmasabb..
    kb: 9 körül megkaptam a vigyori tablettámat :D valami iszonyú jó cucc :D mindenen röhögtem . DE figyeljetek oda hogy menjeteke el pisilni mert volt egy szobatársam aki bepisilt mert elernyedtek az izmai (van ilyen :s)
    aztán még mindig várni kellett... a gyógyszernek rég elmúlt a hatása mikor elkezdödött a mütét. kb: 12 óra körül.
    2 kis gyereket mütöttek elöttem. valami borzalmas volt látni mikor anyukák sirtak. nah én onnantól kezdtem elparázni és én is elbögtem magam.
    aztán jöttem én o.O 13óra körül. betoltak szépen a mütöbe. a pasi mondogatta nekem hogy ne hogy már féljek elöttem lévö kislány nem félt ennyire( pedig én jó birom ezeket)
    szoval beraktak. volt jó pár ember ott 6-7.
    át kellett feküdni a másik ágyra aztán felülröl levetközni(amit én borzalmasan utálok:s)
    aztán elkezdték a vérnyomásomat mérni és probáltak keresni vénát.nem találtak legalább 10 szer emg szurkáltak mindenhol aztán a másik kezemet is szóval jól megszenvedtem mire betaláltak.lekötözztek o.O(kicsit brutál) aztán kérdeztek pár dolgott. amugy nagyon rendesek tényleg :) aztán jött a maksz és szunya(azt hozzá teszem nagyon-nagyon fázta) a mütét 30 percig tartót. állitolag nagyon nehezen ébredtem ezért betoltak az intenzivre.kb: 14 óra körül ébredeztem.állitolag nagyon sirtam meg nem értettem hol vagyok.(álmodtam is: azt hogy emgmütenek de csak álmodok és sajnáltam magam xd szóval elég vicces) nah mikor már teljesen magamhoz tértem. a torkom mintha akkor lett volna valami és nem kiszedtek volna. egyböl teát itattak velem.aztán fájdalom csillapitó. a lényeg 6 körül engedtek ki az intenzivröl. a doki mondta nagyon csunya volt a mandulám csupa genny. szóval kaptam 3 augmentint (délután,este,reggel) a szobatársaim nagyon rendesek voltak :) volt közös barátokközt nézés. aztán éjszaka 2 óránkénti ivászat. reggeli : 2 szelet kenyér,vaj és tejes kávé. hát valami borzalom volt. nem is ettem meg csak tejeskávét ittam. ma legjobb barátom lett a husleves mást nem tudok lenyelni.lázam nincs. napi 3 catafallm most épp van hatása:) szóval élvezem minden jó kis pillanatot.
    megnéztem a tükörbe mégis hogy is nézzek ki ott belülröl át kicsit horrorisztikus mit ne mondjak :D de senkit nem akarok elrémiszteni:) majd holnap is irok.az igazat megvalva ebbe is elfáradtam.szoval kitartás mindenkinek. :)és jobbulást...

    kitartás:)

  • Eszter88

    csendes tag

    Szia backakao már vártalak,nagyon szurkoltam neked.Látod nem is volt borzasztó:)
    Képzeld én még mindig nagyon szarul vagyok még mindig szúr pedig a 16. napom végén vagyok.És nekem mindennap van hőemelkedésem,ezért holnap megyek vissza a dokihoz hogy megnézze mert lehet hogy begyulladt és kell rá antibiotikum.Szóval nem vagyok túl szerencsés.Remélem te nem jársz úgy mint én és nem fog eddig tartani. Na majd adj hírt magadról hogy hogy telnek a napok.
    Jobbulást!

  • háá

    újonc

    Sziasztok! Leírom énis a történetem mert nekem is sokat segített ez a fórum. :)
    19 éves vagyok és multhét szerdán, 25-én vették ki a mandulámat mert nagyon gyakran begyulladt és már nem gyógyult meg több doboz antibiotikumtól sem..a műtét altatásban történt így semmire nem emlékszem, a műtét után kicsit nehezen ébredtem de nem volt semmi gond. Utána kaptam algopirint ezért nem voltak tul nagy fájdalmaim az éhség sokkal zavaróbb volt(: Az első 4-5 nap volt a legrosszabb, főleg amikor kiment a fájdalomcsillapító hatása..de végülis ki lehet bírni. Én fortedolt szedtem eleinte 4-5öt is egy nap, de próbáltam egyre ritkábba bevenni. 5 nap után engedtek haza a kórházból, itthon már sokkal jobban éreztem magam és nagyon gyorsan javultam. Ma van a 10. nap és ma kellett visszamennem kontrollra, az orvos azt mondta hogy "gyógyultnak tekinthető" vagyok:) már csak ritkán fáj, de az orvos azt mondta hogy sokat kell rágni hogy megedződjön a torkom és akkor ez is el fog mulni.
    Szóval mindent összevetve szerintem annyira nem borzasztó, pedig énis nagyonnagyon féltem tőle, de sokat kell inni és enni meg persze pihenni és akkor hamar meggyógyul.
    Kitartást minden sorstársank! :))

  • backakao

    csendes tag

    sziasztok. köszi eszter88 hogy vártál:) nagyon sajnálom hogy még mindig nem vagy jól :sí
    jobulást és sok puszi:)
    nekem a mai napom nagyon szarul indult fülem fejem fájt meg persze a torkom föleg a bal oldalomon. alig tudtam beszélni anyukám belém tuszkolt fél danone pudingot...aztán fájdalom csillapitó ..ebéd: kis huslevest ittam .. már kezdet hatni a fájdalom csillapitó átjött a barátnöm szóval beszéltem el is fáradtam mire elment..... vettem be még fájdalomcsillapitott aztán ittam actimelt..szoval a fájdalom csillapitoval eddig kibirható... szerintetek lesz rosszabb napom???
    amugy nagyon szeretnék hajat mosni de anyukám nem engedi mert állitolag nem lehet nehogy bevérezzen :s
    amugy megprobáltam a gyümölcslevet de marta a torkom szoval az felejtös:)
    nah minden betegnek jobbulást:)

    kitartás:)

  • Eszter88

    csendes tag

    Szia backakao!
    Sajnos azt kell mondjam hogy anyukádnak igaza volt,tudom hogy nagyon rossz érzés de én 2 hétig nem mostam hajat mert egyszerűen nem engedte az orvos,gondolhatod nem is voltam kint. Ahogy letelt a 2 hét az volt az első dolgom hogy hajat mossak:)Sajnos vagyis neked sokkal rosszabb lett mint olvastad ,most vagyok a17. napba és még mindig 4 cataflam meg szúr az egyik fele de mindent megeszek amit tudok.Remélem neked nem tart eddig,kitartás.
    Jó éjt és jobbulást mindenkinek!

  • backakao

    csendes tag

    sziasztok:) és még mindig jobbulást eszter88..
    a reggelek a legborzalmassbbak fej-fül-és torok fájdalommal és még valami izé is ki jött a számon szoval hab a tortán megkoronázva csoki öntettel :D nah jó hagyom .. de tényleg elég éhes vagyok..mai nap: félpohár danone puding, husleves, actimel...de elég fájdalmas volt :s
    szoval elég rossz... de valamennyire hat a fájdalom csillapitok :) amugy meddig kell szedni?(ha elfogy amit felirtak)
    elöre is köszönöm:) és mindenkinek jobbulást..

    kitartás:)

  • Eszter88

    csendes tag

    Szia backakao!
    Hát sajnos én a 18. napon vagyok és még azt mondták kell még idő neki szóval hát nem a legfényesebb a helyzet de bírom. A fájdalomcsillapítók hát nekem már nem nagyon használnak de addig szeded amíg érzed hogy kell,és annyira fáj hogy nem tudsz még enni nélküle. Én még nem nagyon akarok többet szedni mert már lassan 3 dobozzal fogyasztok de nem tudom meddig kell,próbálok egyre kevesebbet szedni belőle. Remélem hogy már kifele megyek ebből az egészből mert már nagyon unom. Még szerencse hogy mindent meg tudok enni.
    Nagyon vigyázzon mindenki magára!

  • Angelbocs

    csendes tag

    Sziasztok!

    Én 24 éves vagyok, és ma dőlt el véglegesen, hogy kiveszik a mandulámat. 30-án lesz a műtét, de már most eléggé félek tőle. Persze altatásban kértem, kizárt, hogy végignézzem, ahogy szétszabdalnak. :N
    Amúgy nekem már 6 éve a jobb mandulám jóval-jóval nagyobb, mint a bal. Állítólag a bal visszahúzódott, bármit is jelentsen ez, a jobb pedig extrém duzzadt, ezért javasolta a doki mandulaműtétet, aztán meg a szövettant.
    Olvasgattam itt leírásokat a műtétről meg az utána következő napokról/hetekről, hát, ezek szerint nem sok jóra számíthatok... Sebaj, a műtétből úgysem fogok semmit sem érezni, a többit meg csak kibírom majd. :)

    Esetleg, ha valakinek van tapasztalata a tatabányai kórházzal kapcsolatban, az leírhatná nekem. :)

    Anita

  • Eszter88

    csendes tag

    Mindenkinek szép jó estét!
    Holnap leszek 3 hetes és még mindig annyira szúr a jobb fele hogy én már komolyan nem értem mi lehet,hogy nem tud ennyi idő után begyógyulni. A 4 cataflam helyet 3 tudok most venni de már a 4. dobozzal már lassan szét rágja a gyomromat,pedig most már mindent eszek.Hát kíváncsi vagyok mit szól pénteken a doki hogy mért szúr még ennyire és folyamatosan hőemelkedésem van,ezt sem értem.Biztos sebláz...hát remélem senki nem jár úgy mint én.
    Mindenkinek jobbulást!

  • Sysv

    csendes tag

    Sziasztok!

    Most nem tudom, hogy a szerencsések közé tartozom e vagy valami baj van velem. Mint ahogy írtam már korábban 21 éves vagyok és most műtöttek 8.-án. A műtét nem altatásban történt, de egy nagyon jó orvosom volt így nem éreztem semmit csak az izgulás volt nálam a legnagyobb gond. 1-2 nap fájt a helye de nem volt vészes így nem is kértem semmi fájdalomcsillapítót. A nyelés is elég rossz volt, de az se volt annyira vészes csak az első pár harapás. Tegnap engedtek haza a kórházból reggel fájt nagyon a torkom azt gondoltam majd most jönnek azok a fájdalmas időszakok amikről írtatok. De a doktornő még indulás előtt megnézte a torkom és piros volt ezért felírt antibiotikumot szal lényegébe az fájt nekem és nem a mandula helye. Ma reggel is csak egy kicsit fájt de addig ameddig nem ittam és utána el is múlt. Ez a 4. napom és nem fáj a seb, nyelni rendesen tudok és az evéssel meg az ivással sincs semmi gondom és nem kellenek a fájdalomcsillapítók. Szerintetek miért lehet ez hogy másnak fáj bárkit megkérdezek mindenkinek fájdalmai voltak/vannak még nekem semmi bajom nincs. Nem mint ha hiányolnám félre ne értsetek, csak aggódok egy kicsit hogy ez is normális?

    Válaszaitokat előre is köszönöm

    Vivien

  • Cyrin

    addikt

    válasz Sysv #1310 üzenetére

    ez a legjobb időszak, aztán később, amikor kopik le, válik le a lepedék, akkor majd erősebb lesz a fájdalom, a második héten.

  • Eszter88

    csendes tag

    Sziasztok! Nini köszi hogy gondoltál rám.Hát nem tudok jóval szolgálni,hát én nem a szerencsések közé tartozom sajnos. Péntek óta nem szedek fájdalomcsillapítot mert nem szabad mert már annyit beszedtem és a gyomrom kicsit legyengült, és savam lett és a sebet kimarta. De így fájdalomcsillapító nélkül alig tudok enni.Már biztosan érzem hogy soha nem lesz vége,annyira szúr még mindig a jobb fele.A doki azt mondta hogy 1,2, hónapig is szúrhat.....ez aztán a megnyugtatás! Szóval nem vagyok valami fényesen de bírnom kell....talán a munka egy kicsit feledteti....Jó éjszakát
    Mindenkinek jobbulást!

  • csebacsi

    csendes tag

    Sziasztok!

    Nos ahogy elnézem valóban mindenki más élményről tud baszámolni. Ez sok mindentől függ.
    Jöjjön az én történetem.:
    Nekem állandó rekedtség volt a fő ok, és persze egy állandó gyulladás.Ám semmi láz,megfázás évek óta. Viszont, már most merem jelenteni, hogy a műtéttól a rekedtség elmúlt, tehát ez volt a gond:)
    A műtét Pécsett zajlott. Itt automatikusan altatnak , ha lehet. Ez ugye egy ilyen szakirányú klinika, így egyáltalán nem mondhatom, hogy rossz volt a bánásmód.
    Nem tudom hogy csinálták, de esküszöm, egy deka vér nem volt a számban, mikor felébredtem.Sem fájdalom. Az Doktornő szép munkát végzett úgy gondolom. Most már ahogy mindenkinek, nekem is kegyetlenül fáj. A 6. napomban vagyok. Catflam-nak most fogok nekiugrani, hogy ne kelljen anniyt felkelni éjjel. Van viszont egy tuti fájdalomcsillapító még, de csak óvatosan vele.Nem tudom hogy attól vagy a sok rágótól (mert az megint csak nagyon szuper) de a nyelvem teljesen felmaródott. Ez a gyógyszer a Spedien 400 por alakban. Nem hazudok, 3-4 perc alatt hat! Eleinte benyeltem a teljes tasakot, most már csak kicsit öblítek, és elteszem a maradékot amikor meignt fáj. Nagyon tuti. Ajánlom mindenkinek, nem vényes gyógyszer.
    Amit még én is észrevettem, az a fekvés. HÁTON NE. Oldalt, de még jobb ha kissé arccal az ágy felé fekszem kis párnán.Kezem pedig a fejem alatt. Addig kell mocorogni, míg lesz egy pont, ahol nem fáj. (annyira) A műtét nekem 1 órás volt. Bizony, volt komplikáció. A mandulák itt-ott le voltak már nőve. Ezért aztán nagyobb heg, nagyobb fájdalom, hoszabb lábadozásra számítok. Nos, ez lehet az oka annak is, ha nem egyformán fáj az egyik, vagy a másik oldal, vagy épp tovább tart majd a fájdalom..
    Az étkezésre itt azt mondták, h csak az műtét utáni első nap fagyi, utána Tilos. Viszont mielőbb visszaszokni az eredeti étrendre. Csak azt elhagyni, ami karcol.
    Mellékelek egy linket, ezek tényleg lecsúsznak. Muszáj. Meg a rágó is fontos. csak ne mentolos, mert szerintem az is marja a nyelvet egy idő után. Gyenge legyen íze. A fő az izmok mozgatása, és a nyál termelése.Rágóval is aludtam.
    Mindent amit lehet lenyelek a fájdalomcsillapítóval, így elviselhető.
    Hölgyeim! Mindenkinek gratulálok aki ezt bírja, hisz ha akarjuk, ha nem a fájdalomküszöbünk nekünk férfiaknak magasabb. Most kicsit jó férfinak lenni. És még szülnöm sem kell:)
    Sajnos hogy megspékeljem a dolgot, érzékeny vagyok a szájfertőzésre.Elég egy kis seb a számban, és máris ott az afta. Na hát most aztán van az is.Nyelv alatt egy hatalmas, meg mindenütt, ahol sérült a szájüregem a műtétkor.. Mosom a fogam napi 20x kb, de nem akar múlni.
    Így aztán még nehezebb a nyelés.
    Remélem lassacskán megindul most már a javulás is, mert a fájdalomból már nekem is elegem van kicsit...

    Mindent összefoglalva megérte így is. Egy a lényeg, ne a pénz miatt legyen kivéve az a mandula, hanem mert tényleg bajt okoz.
    ui:
    Köszönet a dokiknak, ápolóknak, nővéreknek Pécsett. Megérte az ország másik feléről odáig menni. Belevaló, segítőkész banda...Legalábbis velem azok voltak.
    Mindenkinek mielőbbi gyógyulást!
    Attila

  • csebacsi

    csendes tag

    Jah, ez pedig a link az ehetőbb dolgokról:
    http://egeszseg.origo.hu/cikk/0629/460562/mandulamutet_1.htm

    [ Szerkesztve ]

  • bambula997

    újonc

    Sziasztok,
    Segítsetek nekem. Én is mandula műtét előtt állok. arra lennék kíváncsi, hogy akinek van fogadott orvosa mégis mennyi "hálapénzt" illik adni?
    köszi: dia :N

  • Angelbocs

    csendes tag

    válasz bambula997 #1316 üzenetére

    Szia!
    Én is műtét előtt állok, és úgy gondoltam, olyan 15 körül adnék a dokinak. Azt olvasgattam, 20 és 10 között adnak, akik adnak.

  • csebacsi

    csendes tag

    válasz bambula997 #1316 üzenetére

    Szia!

    Én 10-et adtam. Szójátékként mondom, h a hálapénzt nem "illik" adni:)
    Sztem teljesen mindegy mennyit adsz, a lényeg, h a dokik alul vannak fizetve, így én nem is hálapénznek, mint inkább fizetés kiegészítésnek nevezném ezt a juttatást...
    Simán elfogadta, zsebre tette, és nem vagyok benne biztos, hogy emlékezni fog mennyit kapott. Aki meg megnézi a borítékot ott előtted, az meg szégyellheti magát.
    Aki teheti mindenki adjon, amennyit fel tud szabadítani.De ne adjon, ha úgy érzi, hogy jól keres a dokija így is.:)
    Megjegyzem azt észrevettem már, hogy ha adsz, többet mész kontrollra.:)
    Viszont én speciel (mivel elég sokat járok sajnos ide-oda) ha csak lehet a beavatkozás előtt teszem a zsebbe a pénzt. Hisz utána már mindegy milyen volt az elbánás módja. Sőt. Ha előbb nem, utóbb már nem is adok általában. Kivéve aki névről ismer.
    A műtétnél persze ez érzékeny téma, nehéz úgy adni, hogy emlékezzen majd, hogy már odaadtad. Ezért én a dokitól meg szoktam kérdeztetni, hogy fogunk e találkozni még a műtét után, hogy meg tudjam hálálni a segítségét.. Elég viccesen hangzik, de a dokik teljesen természetesn válaszolnak mosolyogva.
    "Peersze..Hisz kell kontrollálni, és az engedélyem is kell hogy a beteg haza mehessen."
    (ezt a trükköt anyutól tanultam :)) Ténylég jó)
    Viszont nem lenne baj, ha esetleg lenne a környezetedben vki, aki od tudná adni, mert nem lesz rá erőd, kedved, hogy hálálkodj...
    Nekem sem volt, és alig értem vissza az ágyba olyan rosszul lettem mire elmondtam, hogy köszönöm szépen..

    [ Szerkesztve ]

  • csebacsi

    csendes tag

    válasz csebacsi #1315 üzenetére

    a saját linkemre már szeretném is megjegyezni, h a gyümiket nem tartom annyira jónak turmixban. Nekem csípett de rendesen.

  • Nicky90

    újonc

    Sziasztok,

    én ebben a pillanatban megyek a műtét előtti vizsgálatokra.
    Jövőhéten műtét :( Félek egy kicsit, de megéri.

    Nagyon fáradékony vagyok a manduláim miatt...remélem jobb lesz, akinek van ilyen tapasztalata, illetve a MÁV kórházzal kapcsolatosan, az írjon :). Köszi :R

  • noni12

    csendes tag

    válasz bambula997 #1316 üzenetére

    Szia! Nekem Júliusban volt a műtétem. Én 15-öt adtam. Üdv. Sok sikert!!!!

  • noni12

    csendes tag

    válasz Eszter88 #1313 üzenetére

    Szia! Öblögessél zsályával, naponta 5-6 alkalommal. A gyomrodra meg kamilla jó ( melegen). Üdv.

  • Eszter88

    csendes tag

    Sziasztok!
    A pénzzel kapcsolatosan,tőlem nem fogadta el és így ajándékot adtam neki kb annyi értékben,és így elfogadta.Persze minden dokinál más,de tényleg nem fizetik őket meg nem csoda hogy elmennek külföldre.
    Szia Nini76 képzeld még mindig nagyon szúr a jobb oldal és már több mint egy hónapja hogy meg volt a műtét,csakis nekem tarthat ennyi ideig,de már nem is értem hogy bírom,muszáj. Remélem senki nem kerül olyan helyzetbe mint én és hamarabb meggyógyultok.
    Jobbulást mindenkinek

  • Nini76

    csendes tag

    Szia Eszter88!Azért fel a fejjel,nekem még mindíg "érdekes"a bal fele,mintha ott nagyobb darab hiányozna.Lehet,hogy hülyeség,de így érzem.Jobbulást mindenkinek! :))

  • niara

    csendes tag

    Sziasztok, kedves Sorstarsak!

    A mandulamutet nem setagalopp, viszont korantsem annyira szornyu, mint az ember varna. Biztosan nagyon sokan rettegtek tole, s latom rengeteg a negativ, szinte elrettento pelda, leirom hat az en tortenetemet, hatha sikerul egyik-masik mutet elott allo kollegaba erot onteni. :)

    Gyerekkorom ota a mandulam a "leggyengebb lancszem", sokszor volt vele gondom, mig odaig fajult a dolog, hogy allandoan gennyes. Nem volt fajdalmas, csak oriasira nott, s nem huzodott vissza. Jartam en szorgalmasan dokihoz, pedzegettem a mutetet(mert ugyebar allitolag minel kesobb veszik ki, annal nehezebben viseli a beteg), de mindig elharitotta azzal, hogy "ahhhh, ez nem genny, hanem etelmaradek, nyomogassam ki" :W
    Harom eve elek Hollandiaban, itt van betegbiztositasom, szoval felkerestem egy holland specialistat is, aki vetett ra egy pillantast, majd megkerdezte, h a kovetkezo het megfelelne-e a mutetre... Rabolintottam, vegul szeptember 20-ban allapodtunk meg.
    Bevallom, rettenetes feltem es inamba szallt a batorsag. Sok ijeszto tortenetet olvas az ember, beverzesrol, hanyasrol, muteti hibakrol, szornyu fajdalomrol, szoval elozo este mar erosen le akartam mondani az egeszet, de tudtam, hogy elobb-utobb muszaj lesz kivenni, akkor meg miert varnek tovabb.
    Szoval: hetfo reggel 8.30ra kellett bemennem a korhazba, felvettek az osztalyra, atbeszeltunk dolgokat, majd megkaptam az agyamat es mutos pizsmat. Volt elottem egy lany,aki orrmandula mutetre vart, rettentoen be volt sokkolva: azt mondtak, hogy kb 11kor kerulok sorra, amikor a lanyt elviszik, akkor kell feltennem a fajdalomcsillapito kupot, hogy idoben hasson.
    A lanyt elvittek, kup fel, es kezdtem szamolni a perceket, na meg kerestem a veszkijaratot :D Vegul jott ket mosolygos noverke, es agyastol attoltak a mutobe, ahol az altatoorvos, a mutetet vegzo doki es egy masik noverke vart. Nagyon kedvesek voltak, kicsit elcsevegtunk angolul, kozben persze jart a kezuk, s mar azon kaptam magam, hogy infuzio van a kezemben, a mellkasomon vagy 4 tapasz( mutet kozben az altatoorvos figyeli a szivet, meg meg par dolgot, hogy minden rendben megy-e), es szinte be is bugyolaltak, a kezeimet magam melle. Majd megkerdezte az orvos, hogy mehet-e az altatas, mire egy nagy mosollyal ravagtam hogy bizom bennuk es vagjunk bele. Infuzion keresztul kaptam az altatot, meg kb fel percig mosolyogtam, kozben ereztem, hogy minden tagom bagyad, elnehezul, s a kovetkezo kep mar az, hogy a mutoasztal utan mar a sajat agyamban vagyok az ebredoben, es hogy milyen jot almodtam. Nem volt semmifele fajdalmam, csak ereztem, hogy valami tortent a torkomban. Kb olyan erzes, mint ha rengeteg fagyi utan van egy enyhe torokgyulladasod. Kertem papirzsepit(verzett az orrom, mert lelegezteto csovet tettek fel, persze miutan mar teljesen elaludtam), de semmi kellemetlen, s a kovetkezo dolog amit kertem egy pohar viz. Jol esett, egyaltalan nem fajt a nyeles, csak kicsit mas volt. FIGYELEM: MUTET UTAN KET NAGY LYUK TATONG AZ EMBER TORKABAN, TEHAT TELJESEN MASHOGY FOGSZ NYELNI. ELEINTE MINDEN KORTYNAL, FALATNAL FIGYELJ ODA, MERT KONNYEN A LEGCSOVEDBEN KOTHET KI!
    Jottek a noverkek, mindenki meg volt lepodve, mert folyekonyan beszeltem, minden gond nelkul, tehat visszatoltak a szobamba. A morfium meg hatott, majd par orara ra kaptam ismet a fajdalomcsillapito kupot. A mutet napja teljesen fajdalommentes maradt, mellem tettek egy nagy kancso jeges vizet, azt kortyolgattam, s kozben folyamatosan kaptam infuziot, egeszen a kovetkezo reggelig. Volt egy kis szedules es hanyinger, de nem jott vissza semmi, csak az altatas szorakozik kicsit a szervezettel.
    A doki bejott a szobaba este 7 korul, beszelgettunk egy par szot. Azt mondta remekul sikerult a mutet, minden komplikacio nelkul, viszont nagyon is szukseges volt a kivetele, mert gyulladt, gennyes volt, nem szabadott tovabb varni( na ennyit a "nyomkodja ki, ez csak lepedek" hozzaallasrol...). Orult, hogy nincs fajdalmam, de hozzatette, hogy ne lepodjek meg, ha masnap, vagy utana a fajdalom felerosodik.
    Az ejszaka hosszu volt, de nem a mutet, hanem a szobatarsak miatt: szemben volt ket orrmandula-mutetes lany, fajdolgalt nekik, de nem kibirhatatlanul. mellettem fekudt egy lany, akinek ugyanugy a torok mandulajat vettek ki, talan egy oraval utanam. A korat megsaccolni nehez, kb 20 es 30 kozott (elfelejtettem megirni, en most 25 vagyok). Szoval ez a lany olyan szinten ki volt keszulve, hogy leirhatatlan: az egesz ejszakat vegighanyta, nyoszorogte, sirta, remegett es hanykolodott(nekem meg kutya bajom nem volt, meg a legkisebb fajdalom sem). Az egesz ejszakat vegigrettegtem, attol feltem, hogy csak ido kerdese es ugyanolyan allapotba kerulok, mint a lany mellettem. Nem igy tortent.

    Masnap reggel 8kor, tehat kb 21 orvala a mutet utan kiengedtek. Parom hazahozott, vegigaludtam a delutant. Hozza kell tenni, hogy a korhazban is es itthon is bizonyos idokozonkent kapom a fajd.csill. kupot.
    Ez a 4.napom, es lekopogom, nem faj semmim. Persze erzem, hogy valami tortenik a torkomban, mas nyelni, es ha nem hasznalom idoben a kupot, akkor fajdogal a nyeles, de ez nem rosszabb, mint egy enyhe torokgyulladas(lanyoknak: egy eros menszeszes gorcshoz kepest ez piskota).
    Latvanynak persze nem szep, gyenge idegzetuek ne is nagyon nezegessek a tukorben :D A mutet utani napon megjelent rajta egy feher lepedek, ami a gyogyulas jele, s ami le fog szaradni. Fontos, hogy ezt lehet segiteni, ha pl kenyeret eszel, mert lehozza finoman darabokban(ha egyben jon le fajdalmasabb).

    Ez hat az en tortenetem, 4.napon, fajdalommentesen, persze maratont meg nem futok, de nem is erzem magam kulonosebben betegnek, inkabb turelmetlennek.

    Meg nehany tanacs es tipp, ami segitehet:
    -mindenkepp kerj altatast
    -probalj meg megnyugodni, a mandula csak egy darabig tolt be funkciot, utana ha gyulladt, akkor tobb bajt csinal, mint gondolnad, ramehet vesere, szivre, szoval ha nem is leanyalom, de ki KELL venni
    -sokat segit a jeges viz, jegkrem(vizzel keszult), egyel kenyerbelet kis vajjal, lekvarral, teazz, keruld a forro eteleket, teat is csak langyosan igyal. Csokolade, joghurt, egyeb tejtermekek csak novelik a lepedeket a mandulad helyen, nem igazan jo.
    -csak langyos vizben zuhanyozz, s eleinte legyen melletted valaki, mert elajulhatsz. nem ijesztgetes(enmeg megs sem szedultem), de jobb biztosra menni
    -sok leirasban lattam, hogy tilos hajat mosni. Rakerdeztem: azt mondtak, hogy nyugodtan meg lehet mosni, de ket feltetellel: csak huvos, langyos vizzel, es nem elorehajolva. En beleultem egynagy kad langyos(!!!) vizbe, kisse elorecsusztam, igy a hajamat ellepte a viz, ratetem a sampont, ismet elorecsusztam, vegul megkertem a parom, hogy a zuhanyrozsaval mossa le(huvos vizzel, s anelkul, hogy a fejed elore, vagy hatrahajtanad, tehat teljesen fuggolegesen tartod a fejed, igy nem feszegeted a torkodban az izmokat)
    -ne vegezz nyakatekert muveleteket, maradj nyudton, meg ha nem is folyamatosan agyban, a lenyeg, hogy a torkodat kimeld minden mozdulattal, nehogy bepattanjon egy er(tehat ne hajolgass,stb)
    -igyal gyakran(nem mennyisegen, hanem a gyakorisagon van a hangsuly)
    -barmilyen nehez is, muszaj enni, kulonben elgyengulsz
    -vegul, de nem utolsosorban legy nagyon turelmes, ez csak mulo allapot :)

    Ket gondolattal zarom a soraimat:
    -nem tudom pontosan, milyn technikat alkalmaztak itt Hollandiaban, tehat lehet, hogy ezert vagyok ilyen jol(bar ha a mellettem levo lanyra gondolok, akkor nem mondhatom, hogy orszagfuggo...).
    -A mellettem levo lany kuszkododesenek tanulsaga: NINCS KET EGYFORMA EMBER. Hiaba, ugyanott mutottek minket, ugyanaz az orvos, ugyanazzal a technikaval, eg es fold volt koztunk a kulonbseg, tehat a reakcio,a labadozas, s a fajdalom teljesen egyenfuggo. Lehet, hogy Te epp olyan szerencses vagy, hogy meg sem fog kottyanni ez a mutet, es egy heten belul felgyogyulsz, mig a melletted levonek akar 3 hetebe is telik.

    Sok sikert, batorsagot es kitartast kivanok Mindenkinek, aki a mutet elott all! Remelem tudtam kicsit segiteni.
    Ha barmi valtozas tortenne nalam, akkor jelentkezem.

    Sziasztok!

  • pkclaire

    csendes tag

    Sziasztok!

    Megpróbálom röviden leírni gondjaimat. De végülis számomra az egész olyannak tűnt, mint egy Doktor Houseos eset.
    19 éves vagyok, egy éve felvettek egyetemre. Egy olyanra, ami csak azért sikerült mert 3 ponttal kevesebb lett a joghoz. De ebben az évben sikerült. Mikor Szegedre költöztem első héten, vártam a dolgokat és nagyon szorgalmasan csináltam amit kellett. Aztán szerdán kimentem wcre és rohadtul nagy fájdalmakra tértem magamhoz. Majdnem teljesen vér volt a vizelet. Ott kissé megijedtem. Hívtam is az otthoniakat, h jöjjenek. Fájdalmak közepette az ágyban összegubózva vártam, aztán 2 órával később a háziorvos megállapította h a vizelés alatt, után jelentkező fájdalom meg a hát és vese fájdalom csak húgyúti fertőzés miatt van. Megörültem h minden rendben lehet, beszedtem az 5 napos antibiotikum kúrát.

    Egy múltba visszaugró megjegyzés. 10 éve állati dús hajam volt. De azóta egyfolytában hullt, amire a bőrgyógyászok hajváltást mondtak, anyámék meg vitaminhiányt. De a hullás továbbra is folytatódott, egyszerűen csak mindig volt más gond, ami elvette erről a figyelmet. Úgy mint, állandó betegségek szinte havonta onnantól kezdve. Fej-torok-mandula fájdalom-csúnya köhögés. Erre kaptam egy rakat antibiotikumot. Aztán megállapították h egy csomó mindenre allergiás vagyok. Természetesen ez is gyógyszeres kezelést igényelt. Ez nagyon sokáig így ment. Szinte folyamatosan. Aztán most nyáron meg nyirokcsomógyulladás de külföldön voltam és mire hazaértem 2-3 hét alatt elmúlt.

    Vissza. Aztán amint hétfőn visszamentem egyetemre, gondoltam a gyógyszer használ és teljesen megjavul a dolog (nyilván nem voltam jól, de nem hiányozhattam). Másnap hajnalban újra vér. Vissza haza. Orvos. Még egy erős antibiotikum. A hajhullás meg konkrétan olyan durva lett h minden alkalommal amikor a hajamhoz nyúltam csomókban hullt. Erre aztán vesegörcs következett ami kisugárzott mindenhova múlt héten pénteken. De javult kicsit, viszont ragaszkodtam ahhoz h még vmi baj van és elmentem a bőrgyógyászhoz ehét hétfőn góckutatásra. Az eredmények egyszerűen sokkolóak voltak számomra. Vesekő+homok (azért érzékeny még mindenem), hüvelygyulladás, akkut mandula és torokgyulladás, 4ből 3 tokos, elképesztően rosszul álló csontosodott, gócos bölcsességfog.

    Első körben azt mondták h szájsebészeti feltáró műtét + mandulaműtét de sürgősen. Odáig jutottam, h hétfőn lesz elvileg a mandulaműtét (ha az összezavarodott mensturáció addig megjön). Fizikailag szarul érzem magam. No energia. Kimerültség. Erre még a stressz is a suli meg magam miatt. Egyszerűen összecsaptak a fejem fölött a hullámok. És még ráadás csúnya dolgokat is olvastam a műtétről, (amit altatásban akarok)...szóval...alig tudom elhinni h ez velem történt.

    [ Szerkesztve ]

  • Cyrin

    addikt

    válasz pkclaire #1327 üzenetére

    nem semmi.

    mondjuk nekem is egyszerre volt a vesekő miatti fájdalom, meg a mandulaműtét, el is kellett halasztani emiatt.

    viszont szegeden jó a kőtörés, és mandulás dokit is tudok ajánlani, ha itt akarod kiszedetni, nálunk a családban 3 mandulaműtétes van már, szóval nekem már olyan volt a klinika mintha haza járnék :D

  • Sysv

    csendes tag

    Sziasztok!

    Hát én szerencsésnek mondhatom magam, mivel ahogy már fentebb említettem nem fáj a mandula helye. Igaz volt 2 nap amikor kellemetlen volt a nyelés meg egy kicsit húzódott de ennyi. 16. napom a mai és az ég világon semmi bajom nincs. Nem fáj semmim, bármit megeszek szal olyan mint régen volt. Igaz most elkaptam egy megfázást és elég sokat köhögök remélem nem szakad fel a seb. Szerintetek lehetséges ez? Még a sebemen lepedék van meddig lesz még rajta?

    Válaszaitokat előre is köszönöm

    Többieknek jobbulást.

  • niara

    csendes tag

    Én úgy tudom, hogy a lepedék a 7-8. nap körül válik le, de úgy látszik ez is egyénenként változik, mint a fájdalom.

    Nekem ez a 6.napom, s a jobb oldaliról lement már, csak egy kis véres-vörös csonk-szerűséget látok( volt is riadalom rendesen, amikor az éjjel vendégségből jöttünk haza, ültem a kocsiban, rágóztam és hirtelen éreztem, hogy valami lejön, aztán meg a vér íze..... :Y Az ügyeleten bele sem néztek, azt mondta a doki,hogy ez nem "az az " utánvérzés, mert az friss,vörös vér és nagy mennyiségű, az én zsebkendőm meg csak rózsaszínes-piros volt, szóval megnyugtatott és hazaküldött.)

    Tegnap, vagyis az 5. napomon már nem kellett fájdalomcsillapító, nyelni úgy-ahogy sikerül, csak ez a kis éjszakai incidens ijesztett meg.
    Esetleg van valakinek hasonló tapasztalata? Menyire normális ez?

  • Sanyi.mTs

    addikt

    nos nekem is mandula műtétet írtak elő 27 évesen. orr már kivéve gyerekkoromban, most a torok jön. október közepére adtak időpontot a bp-i MÁV kórházba (Podmaniczky) helyi érzéstelenítéssel.
    ha minden jó, kb mennyi lábadozás után lehet visszamenni dolgozni?

  • Sanyi.mTs

    addikt

    ha hazaengedik az embert, akkor hogyan kell pihenni? kötelező fekve, vagy akár lehet gép előtt is ülni? :DDD

  • Angelbocs

    csendes tag

    Sziasztok!

    Én 24 éves vagyok, és csütörtökön műtenek altatásban. Szerda este még be kell mennem a kórházba egy véralvadásgátló szurira, aztán másnap reggel 7-kor "bevonulok".
    Ti hova kaptátok ezt a szurit? Csak mert én úgy tudom, mindig arra a területre adják, ahol műtenek, de nyilván nem a mandulámba fogják szúrni. Ugye? :F Ugyanis pont azért választottam az altatást, mert borzalmasan félek ezektől a "szájban turkálós" dolgoktól. Meg persze minden egyéb mástól is, ami orvossal kapcsolatos. :(
    A másik iszonyatos nagy parám, persze a műtét és a többi mellett, hogy a szájterpesztől (lehet, hogy nem így hívják, nem tudom a nevét), kiesnek a fogaim... :Y Nyugtassatok meg, légyszi, hogy nem. :N

    Ha túl vagyok rajta, ígérem beszámolok mindenről, nekem is sokat segítettek ezek a hozzászólások, még ha némelyik enyhén szólva is elrettentő volt. :K

  • niara

    csendes tag

    válasz Sanyi.mTs #1331 üzenetére

    Szia Vegytek!

    Szerintem nyugodtan számolj rá két hetet! Igazság szerint a gyógyulási folyamat, csakúgy mint a fájdalom egyénenként változó, de a biztonság kedvéért kíméld magad 10-14 napig.
    A szigorú szoba/ágyfogság nem kötelező, csak a pihenés, nyugalom van előírva(tehát nagyon kímélő életmód, hisz a mandulaműtét legnagyobb kockázata az utánvérzés, ami akkor fordulhat elő, ha nem vigyázol: pl hajolgatsz, emelgetsz, sportolsz, vagy forró ételeket eszel, forró zuhanyt veszel, vagyis ha bármi okból azok a kis erek a torkodban kitágulnak).
    Ezért ha nem is fekszel folyamatosan ágyban, ne csinálj semmi megerőltetőt, még a cipőfűződet se magadnak kösd be( ha hajolsz a fejedbe tódul a vér...).
    Én már a második nap géphez ültem, tettem rövid sétákat, ezt Mindenki magának tapasztalja ki. A lényeg, hogy tartsd szem előtt: hiába rutinműtét, nem olyan kicsi dologról van szó, vigyázz magadra.

  • niara

    csendes tag

    válasz Angelbocs #1333 üzenetére

    Szió!

    A véralvadásgátló szurit szerintem vagy fenékbe, vagy a hasi kis puha húsba kapod, egyáltalán nem fáj( nekem két éve trombózisom volt, tehát egy évig kellett magamat injekciózni, kibírható). A lényeg, hogy nem izomba.
    Engem altatásban műtöttek, a szájterpesztő sem a fogaimat nem törte ki,sem a nyelvemet/számat nem sértette fel, sőt: amikor felébredtem az égvilágon semmi különöset nem éreztem, meg sem tudtam volna mondani használták-e a műtét alatt, szóval ne félj ettől.

    Bátorság, ügyes leszel! :)

  • niara

    csendes tag

    Örömmel jelentem, hogy ez a 8. napom, s a fehér lepedéknek se híre, se hamva, csak az egészséges húst látom a manduláim helyén:)
    Fájdalomcsillapítót már három napja nem szedek, igaz előtte sem fájt túlságosan.
    Most kb olyan érzés, mintha egy nagyon enyhe torokgyulladásom lenne, kissé kaparó érzés, de semmi több.

    Juhúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú:D:D:D

  • Angelbocs

    csendes tag

    válasz niara #1335 üzenetére

    Köszönöm a bátorítást és a megnyugtatást. :)

    Most azért már nagyon bánom, hogy 6 évvel ezelőtt, az akkor még gyerekorvosom javaslatára nem vetettem ki a mandulámat, mostanra már rég túllennék ezen. :W

    Szóval, én mindenkinek csak azt tudom tanácsolni, hogy ha az orvos egyszer azt mondta, hogy mandulaműtét, akkor fogadják el, hogy más megoldás nincs. :(

  • pkclaire

    csendes tag

    Üdv Mindenki!

    Hát, ahogy már fentebb leírtam gondjaimat, úgy vált világossá h nagyon peches vagyok. Hétfőn bekerültem végre a kórházba, de a doki tájékoztatott kapásból h a-aaa altatás! Erre teljesen pánikba estem. 145-ös pulzus meg láz lett a végeredmény. És benn is tartottak. Másnap hajnalban vérvétel 4 órakor. Ám de - ilyen is az én formám - épp megjött a havi dolog. Azt hittem már nem is lesz egyáltalán! És mégis. Erre 15 szem gyógyszer 3 napon keresztül. Antibioikum, vérzéscsillapító, Claritine, nyugtató... Aztán pedig ma reggel megtörtént.

    Hát azt hiszem meg kell veregessem a saját vállamat. Más az első karba adott injekciótól majdnem pityergett. Én kibírtam a 4-4 injeckiót a mandulába is. Nem mondom h kellemes volt. De arra sosem gondoltam volna, h ennyire megállíthatatlan a fizikai remegés/vér+gennyköpés! Szegény dokit lehánytam véletlen. De mindent megtettem, hogy hamar szabaduljak. Talán 20 perc volt az egész. ((Hozzáteszem újra, hogy ez egyéni dolog.))

    Szóval köpés+remegés. Aztán ment ki a fájdalomcsillapító és...hát nem mondom h nem szenvedtem, pedig úgy vettem észre magamon, hogy bírom a dolgokat. Aztán amint megkaptam az Algopirin injeckiót, a kezembe nyomták a teát. Mondom...okéé. Próbáljuk meg. Nagyon fájt. Csípett, szúrt, nyilalt, stb. De megittam. Most estére a 4ik literrel küzdök. Az alvást még nem tudom, hogy oldom meg. De már nagyon nagyon szeretnék hazamenni.

    És várom a holnapot. Illetve lesem az órát, h mikor is mehetek újabb adag szerért.

    Hát egyenlőre ennyit. Eddig no beszéd - az nem is megy.

    Mindenkinek komoly kitartást kívánok.

    Pkclaire

  • Eszter88

    csendes tag

    Üdv. Mindenkinek,Szia Nini76!
    Már rég nem írtam,de végre elmondhatom hogy most érzem hogy sokkal jobb már alig érzek néha egy kis szúrást,de már nem is veszem legtöbbször észre.Aki olvasta hogy mennyi ideig zajlott az én gyógyulásom,az tudhatja hogy elég peches vagyok.....de végre hét hónap után mondhatom hogy már teljesen meggyógyultam:)és igen eltelt ez az időszak is....bár most egy kicsit emiatt felborult a hormonháztartás( pattanások tömkelege meg egy kis hajhullás)de mindez elenyésző amin eddig átmentem:) Szóval örülök és remélem Nini veled is minden rendben.
    Jobbulást Mindenkinek!

  • Eszter88

    csendes tag

    Bocsi elírtam,ne ijedjen meg senki nem hét hónap hanem 2 hónapig szenvedtem:)és igen ki lehet bírni,csak hatalmas kitartás kell hozzá:)
    Sziasztok

  • Angelbocs

    csendes tag

    Sziasztok!

    Ígértem, hogy ha túl vagyok a műtéten, beszámolok az "élményeimről". :) 24 éves vagyok, altatásban vették ki a manduláimat.

    Nos, csütörtök reggel 7-re mentem be a kórházba, pár perc alatt megvolt a felvétel, utána még belekukkantottak a fülembe meg a torkomba, aztán el is lehetett foglalni az ágyamat. (Nagyon jó volt, egy kétágyas szobában végig egyedül voltam).
    Lázat, vérnyomást mértek, meg kikérdezgettek. Aztán próbáltam megnyugodni, mondták, hogy 9-től kezdődnek a műtétek. 8-kor vizit, a főorvosnő (aki műtött) próbált nyugtatni, bár nem igazán sikerült neki. :(
    Aztán olyan fél 9 tájékában jöttek egy szem tablettával, hogy akkor ezt most vegyem be, nyugtató, és szigorú ágyban fekvés. Na, onnantól kezdve jött az igazi para. Rettegtem, hogy a gyógyszer nem fog hatni, hát nem is hatott, nem volt rá idő, ugyanis a bevétel után kb, 10 perccel jött is a műtősfiú, hogy akkor irány a műtő. Mondtam neki, hogy de hát még nem hatott a gyógyszer, nem baj, mondta, azért menjünk. :Y
    Életemben nem rettegtem még annyira, mint amikor végigtoltak az osztályon, majd be a műtőbe. Ott már ott voltak az asszisztensek, nem sokára jött az altatóorvos is. Feltették az EKG-tapaszokat, 140-es pulzust mértek, igyekeztek nyugtatgatni, viccelődtek, nagyon kedvesek voltak. Beszúrták a branült, de akkor már ott volt a fül-orr-gégész doki is, ő is igyekezett nyugtatgatni. Aztán hallottam, hogy az altatódoki szólt, hogy akkor lehet indítani, engem meg folyamatosan beszéltettek mindenféléről. Filmekről kérdezgettek, én közben már éreztem, hogy zsibbadnak a karjaim, aztán elkezdtem szédülni, és egyszerűen nem bírtam már válaszolni a kérdésekre, csak azt hajtogattam, hogy nagyon szédülök. Na, innentől se kép-se hang, ezután már csak arra emlékszem, hogy a műtét végén még bent a műtőben megkérdeztem a dokit, hogy biztos, hogy kivette-e a manduláimat, mert még érzem. :D A válaszára viszont nem emlékszem.
    Ezután visszatoltak a szobámba, nagyjából emlékszem mindenre, de nem igazán voltam magamnál. Oldalt fektettek, közben ment az infúzió, de senki nem mondta, hogy nem szabad nyelnem, csak köpnöm, nem is köptem semmit, nyeltem. Nem mondom, hogy jó volt, de bőven kibírható, bár azt mondták, a műtét alatt kaptam erős fájdalomcsillapítót is, valószínűleg az hatott még.
    Az ezt követő 2-3 órára csak úgy emlékszem, mintha álmodtam volna, néha felriadtam, aztán visszaaludtam. Amikor már kicsit magamhoz tértem, jött a nővér, hogy akkor már lehet inni. Hát, az első korty tényleg nem volt egy élmény, teljesen olyan érzés volt, mint egy jó erős tüszős mandulagyulladás. Konkrétan úgy is éreztem, mintha a manduláim még bent lennének, és összeérnének, akkorák lennének.
    Ja, beszélni már akkor beszéltem, mikor kitoltak a műtőből, azóta sincs vele gond, de nagyon durva orrhangom van, ez, gondolom, vele jár.
    A doki a 3 órás viziten már mondta, hogy nyugodtan ehetek akár hamburgert is, na az még nem ment le, de egy kis fagyi már jól esett, bár aznap még minden marta a torkom, a víz is. Estére már el tudtam majszolni egy fél szelet májkrémes kenyeret.
    Az éjszaka volt rossz, nem igazán aludtam, émelyegtem, féltem, hogy hányni is fogok, de megúsztam, és legalább tudtam iszogatni éjszaka is.
    A másnap, vagyis a tegnap már picit rosszabb volt, de azt vettem észre, ha beszélek, utána jobb. Fájdalomcsillapítót csak Algopirint kaptam, tegnap kibírtam két ampullával. Reggel még megnézett a doki, mindent rendben talált, azt mondta, szép a seb, aztán elmondott minden tudnivalót, mert ő reggel hazament. És persze szólt az ügyeleteseknek, hogy ha minden oké, akkor ma hazajöhetek.
    A dokim azt mondta, a mai, vagyis a 2. nap lesz a legrosszabb, hát tényleg rosszabb volt reggel, mikor felkeltem, minden nyelésnél sugárzott a fájdalom fel az "agyamba", a füleimbe, de kaptam Algopirint, utána picit jobb lett.
    Az ügyeletes doki is megnézett reggel, azt mondta, nagyon szép a seb, és szerinte hamar túl leszek rajta, nem is kaptam itthonra fájdalomcsillapítót, csak Rubophent.

    "Dióhéjban" ennyi lenne. :B
    Nem tudom, nekem a műtét óta végig olyan érzés ez az egész, mint egy jó erős mandulagyulladás, amikor a mandulák össze is érnek, teljesen úgy érzem, mintha még mindig bent lennének.

    Még annyit hadd kérdezzek, hogy nektek ilyenkorra, vagyis a 2. napra mennyire volt lepedékes a seb? Én alig látok rajta valamit, egyedül a lyukakban van kicsit több, de máshol csak pici foltok. Persze a nyelvem az teljesen az, félóránként mosom is a fogam, de nem sokat segít. :(((

  • Angelbocs

    csendes tag

    Nos, ez a 4. napom, és ma voltam kontrollon meg a zárójelentésért a doktornőnél, mindent rendben talált, csütörtökön lesz a következő kukkantás.
    Reggel, mikor megnéztem a torkom már láttam, hogy innen-onnan elkezdett kopni a lepedék. :C
    Az előző két éjszaka viszont szörnyen fájt. :W Minden egyes nyelésnél sugárzott a fülembe a fájdalom, még a fogaim is lüktettek, szerencsére ezek csak egy pár percig tartottak, aztán vissza tudtam aludni.
    Én azt mondanám, hogy nekem eddig a legrosszabb napom a 2. nap volt, ahogy a doktornőm is mondta, azóta pedig sem javulást, sem rosszabbodást nem érzek.
    Fájdalomcsillapítót csak Rubophent szedek, általában 3-at egy nap, nem mondom, hogy utána minden tök happy, de valamennyire azért csillapít. :K
    Ja, és valaki itt írta, hogy ő rágózott a műtét után. Nos, ez nekem is nagyon bevált, abszolút nem szárad ki a torkom, rágok és nyelek egyfolytában, ráadásul a mentolos íz valamennyire el is nyomja a lepedéknek a rossz "ízét", úgyhogy én is csak ajánlani tudom mindenkinek. :K

  • noni12

    csendes tag

    válasz Sanyi.mTs #1332 üzenetére

    Szia!

    Nekem nyáron vették ki a manduláimat. Első 4 nap szigorú fekvés az a legveszélyesebb. A folyamatos ivást ne feledd legalább 10 percenként kell kortyolni egyet-egyet, mert ha kiszárad a seb bevérezhet, illetve jobban fáj. Még éjjel is igyál, ha felébredsz. INNI Nagyon FONTOS!!!!!!!!
    Még a fogmosásnál sem hajolunk le!! Amúgy ha ezeket betartod, hamar gyógyul a seb. Darabosat ne egyél, mert az is leviheti a sebről a lepedéket és bevérezhet. De a doki majd mindent elmond. Nyugi hamar elfelejted majd. Altatnak? Inkább azt kérd. Engem nem altattak, hát rémálom :Y .
    Sok puszi és kitartás!

  • Angelbocs

    csendes tag

    válasz noni12 #1343 üzenetére

    Milyen érdekes, hogy tényleg ahány kórház és ahány orvos, annyi félét mondanak arról, hogy mit szabad és mit nem műtét után. :F
    Nekem például a dokim már a műtét napján a 3 órás vizitnél mondta, hogy már nyugodtan fel lehet ülni, esetleg kicsit sétálgatni, sőt, anyuéknak is szólt, hogy ha kérek, nyugodtan hozhatnak be nekem akár hamburgert is. :D Azt mondta, minél többet mozog a torok, tehát minél többet iszik-eszik-beszél az ember, annál gyorsabban gyógyul.
    Persze a hajolgatás, emelgetés, megerőltető dolgok nálam is tiltólistán vannak, de én például ma, 4 naposan már besétáltam a kórházba kontrollra, aztán le a háziorvoshoz, a műtét napján este pedig már májkrémes kenyeret ettem, ami persze nem volt a legkellemesebb élmény, de nem lett tőle különösebb bajom. :U

  • bdorci

    újonc

    sziasztok!
    nekem egy hete volt a mutetem, altatasban, 26 vagyok. a mutet utani egy ora teljesen kiesett, semmire sem emlekszem, pedig a csalad szerint folyamatosan beszeltem es kozben folytak a konnyeim... amikor eszhez tertem lattam, h tiszta ver az a'gyam, en oda csurgattam, ahova sikerult ;) kaptam extra verzescsillapitot, utana allt el, meg akkor is konnyeztem, pedig emlekeim szerint akkor kulonosebb fajdalmat sem ereztem...
    masnap reggel hazajottem, ittam, vigyaztam mindennel es csutortok ejfelkor megis beverzett... annyi tortent, h langyos vizzel gyors zuhanyt vettem, majd elkezdett razni a hideg (hoemelkedesem van folyamatosan), es a hidegrazastol verezni kezdett. elotte 'gondolkoztam is, h eszre fogom venni, ha verzik? hat igen, ossze nem tevesztheto ahogy a meleg verrel megtelik a szam.. kicsi ijedelem, es mivel gyorsan tortent, lenyeltem egy kortyot, majd megegyet... a kocsiban mar szatyorba csurgattam. a korhazban az ugyeletesek kirohogtek, amikor meglattak... mert olyan estejuk volt, h en mar a sokadik eset voltam, de gondolhatjatok h esett, en nem talaltam viccesnek... ekkor mar nagyjabol elallt a verzes, egy vmibe aztatott bazi nagy gezgolyot szoritittak a verzo reszhez mikozben en oklendeztem. szerencsere nem hanytam kesobb sem. kaptam agyat es verzescsillapitit venasan, teaba, plusz lefolyattak egy algopyrint is. penteken megfigyeltek, szombat delben engdtek haza. a doki szerint elkezdett levalni, azert volt a verzes, a lepedek masnapra visszanott. a legfajdalmasabb nap a 5 es 6 volt eddig, ahogy latom a verzo oldalon ma reggelre lejott a nagyja, ott bazi nagy lyuk van, ma egesz nap a masik oldal faj, biztosan valik. amiota itthon vagyok az ujabb verzestol rettegek, nem jo erzes...
    de remelem, h a mai nap a teto es holnaptol mar naprol napra jobb lesz..
    kitartas mindenkinek!
    (bocs az ekezethianyert)

  • pkclaire

    csendes tag

    Sziasztok!

    Ma vagyok 6 napos. Hogy milyenek a tapasztalataim? A kórházban csak Béres Trinnel Prot kaptam, ami tulajdonképp alig használt. Sőt. Szinte semennyire sem. De emellé persze antibiotikumokat, vérzéscsillapítót, allergia ellen szert kaptam, minden egyben napi 18 darab volt. Mondanom sem kell, hogy alvás és evés nélkül ez kissé megviselt. Ráadás a műtét utáni második este annyira kiütve aludtam 2 órát (átlagosan most is csak ennyi megy biztonsággal), hogy a seb annyira kiszáradt... Borzalmas volt.

    Eddig nem is éreztem, hogy a mandulám be lett volna durranva. Hát be volt. Még a fülem is. Műtétkor mondogatta is az asszisztensnek a doki h "Jesszus, törlést... Genny. De zöld? Mindenhonnan?"... Szóval a második nap tűrhető volt, a harmadik kicsit rosszabb, vasárnap, amint hazaértem, viszont új problémával szembesültem. Minden olyan alacsonyan volt és mivel nem tudtam beszélni, nem nagyon tudtam kommunikálni. Amúgy is kimerülten mozogni mindenért és megfelelő pozíciókat keresni elég nehéz. Aztán jött az éjszaka! Mamma mia! Szörnyű volt. Ismét rosszabb. Béres ismét nem használt. Tegnap, az 5ik nap estéjén már annyira fájt, hogy a síráson kívül jött a Cataflam, meg így egy kis pihenés. De amint kiment a fájdalomcsillapító hatása... Azt hittem, bírom a fájdalmat. Bírom is, de talán a kiterjedt gyulladás miatt szenvedek jobban. Mindenesetre nem adhatom fel.

    Alig eszek és kezd elmenni az erőm is. Most épp valami puha, habos süteményre éheztem rá gondolatban. Megengedett ez? Vagy csak gondot csinál? A fogmosást sem vállalom fogkrémmel.

    Egyenlőre ennyi.

  • Angelbocs

    csendes tag

    válasz pkclaire #1346 üzenetére

    Szia!

    Szerintem nyugodtan ehetsz ilyesmiket, sőt, nekem a dokinőm azt mondta, hogy a legjobb, ha nem pépeset, hanem darabosat eszik az ember, úgy hamarabb gyógyul a seb.
    Borzalmasan rossz, tudom, én is birkózom vele, de arra kell ilyenkor gondolni, hogy a gyógyulásért teszed. :K

    A fogkrémmel is megpróbálkozhatsz szerintem, nekem megy, persze rettentő óvatosan, a hátsó fogakat nem is tudom sajna rendesen megmosni, de ez van.

    Olvastam az előző hozzászólásaid is, nagyon sajnálom, hogy ilyen fiatalon ennyi mindenen keresztül kell menned, de így, a mandulaműtét után talán javul majd valamit a helyzet. :)

  • pkclaire

    csendes tag

    válasz Angelbocs #1347 üzenetére

    Én is nagyon remélem, habár még szkeptikus vagyok.

    Ma reggel felbátorodva a Cataflam miatt, ettem egy kis kuglófot pudinggal. Aztán pár csepp vér volt a nyálban és ennyi. Megint elbizonytalanodtam.

    A fogmosást meg megpróbálom. De te/ti miket esztek? Mi az, ami darabosnak számít?

  • Angelbocs

    csendes tag

    válasz pkclaire #1348 üzenetére

    Én próbálom azt enni, amit a műtét előtt is, főleg olyasmiket, amik nem annyira pépesek.
    Ha konkrétan kérdezed, akkor mostanában ebédre például zöldbabfőzeléket ettem pörkölttel, reggelire és vacsorára valamilyen szendvicset. Úgy hallottam, a kenyér nagyon jól koptatja a lepedéket, úgyhogy próbálok minél többet enni belőle. A lényeg, hogy a gyorsabb gyógyulás érdekében most inkább kerülöm a pépes kajákat.
    Persze azért a gyümölcsöket, a nagyon száraz dolgokat én is kihagyom.

    Én amúgy most vagyok a műtét napjától számított 6. napban, és - nem akarom elkiabálni -, de ma már mintha nem fájna annyira. :R Holnap megyek a dokinőmhöz kontrollra, remélem, ő is mindent rendben talál.
    Amúgy, ha jól vettem ki a hozzászólásodból, engem is akkor műtöttek, mint téged, 30-án, csütörtökön. ;)

    Egy kérdésem viszont lenne. Nektek/neked a fületek nem dugult be? Nekem a műtét óta olyan, mintha kicsit be lenne, de csak az egyik.

  • pkclaire

    csendes tag

    válasz Angelbocs #1349 üzenetére

    Én elkiabálni nem akarom, de mostmár alig fáj! Amiket ettem: 4 kicsi virsli, 2,5 fél szelet tiramisu. A kontroll pedig pénteken lesz, remélem minden rendben. A 4-6 naphoz képest ez már szinte kellemes.

    Igen, nekem is csüt, 30adikán volt a műtét. Előtte pedig a születésnapomat, a 20adikat is benn töltöttem szerdán. Hát csúcs volt, mit ne mondjak.

    A fül probléma nálam is megvolt. Dugulás+rosszabb hallás+állandó fájdalom. Mostmár csak a torkomban lévő sebek érzékenyek. De azt hozzá kell tennem, hogy napi 5 liter vizet ittam hogy segítsem a gyógyulást. Mellé valami ételt, ha ment.

    Te/ti hogy bírjátok?

Új hozzászólás Aktív témák