Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ecaddsell

    aktív tag

    válasz Allien #102311 üzenetére

    Azt a 7.5mm-es Laowa értékelést azért érdemes elég komoly fenntartással kezelni. Elég csak a vignetta (szekrényes) tesztet belenagyítva megnézni. Az összes kép felső felén nincs olyan nagy vignetta relatíve (még teljesen nyitva is) az alsó felén meg bebukásig. Aztán a kép jobb felső felén dől be a szekrény ajtaja (hordósodik), a jobb alsón meg nem (ez mintha a többinél is hiba lenne, csak itt jön ki a leglátványosabban a nagyobb látószög miatt).

    Azt innen nem tudom megmondani, hogy mi ez, de hogy valami nem kerek az 100%. Pl. ha a szekrényt nem egyenletesen érte a fény (lefelé csökkent) akkor a nagyobb látószögű obi többet lát a csökkenésből azaz extra sötétedést lehet érzékelni. Ha az obi nem volt pont párhuzamos a szekrénnyel akkor párhuzamos vonalak elkezdtek dőlni befelé és nem mellékesen a kép széle esetleg már ki is esett az élességi síkból (pixel szinten nézve). De lehet még napellenző, szenzor stabi. bekavart stb. stb.

    (Azt csak zárójelben, hogy a rendszerobit korrigálva látjuk, a többit nem és aki komolyan gondolja ez esetleg megpróbálja a nem rendszer obit is korrigálni, bár tény, hogy a többséget a kieső JPG érdekli.)

    Egyszer nekifutottam, hogy csináljak egy 8-25 és off C16-35 f/4 összehasonlító tesztet. Ennek számomra az volt a tanulsága, hogy a jobb obik esetén jóval nagyobb a valószínűsége, hogy valamit elrontok, minthogy az obi hibái miatt legyen rossz a kép.

    De, hogy témába vágóan is kiegészítsem mondanivalóm érdemes megnézni ezt a tesztet:
    https://www.photographyblog.com/reviews/laowa_7_5mm_f2_mft_review/sharpness_1
    Persze nem állítom, hogy nem ismerve a rekesz állást nem lehetne hibátlanul sorba rakni az edge crop képeket (ami persze nem a kép sarka) f/2-től f/5.6-ig rekesz szerint, de lehet több odafigyelést igényelne mint ez az UWA teszt...

    Első körben csak átfutottam a cikket, rendesen átolvasva valami műanyagba burkolták az obit azért néz ki nagyon másképp mint amit eddig láttam, szóval ez OK, bár mondjuk ez is elég megtévesztő.

Új hozzászólás Aktív témák