Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dqdb

    nagyúr

    válasz Molydeus #83600 üzenetére

    Olyan kiosztás, ahol külön F-sor van, de jobb oszlop vagy a hagyományos nav cluster nincs, az nem túl gyakori. Rémlik, hogy láttam már ilyen bill.-t, de nem tudnám megnevezni a típust.
    Az FRL-hez hasonlóan 70%-os néven fut ez a kiosztás is, fejből hirtelenjében csak a Allison ugrott be, ami ilyen (de egy makróoszlop itt is van a bal oldalon), és rákeresve sem találtam másikat, pedig láttam egyet az elmúlt 2-3 hónapban. Eléggé ritka manapság ez a kiosztás.

    Ahogyan írtad, a laptopoknál vagy a laptopszerű billentyűzeteknél gyakoribb, mint például az Apple kompakt billentyűzete (csak a kiosztás miatt hoztam fel).

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • dqdb

    nagyúr

    Halkított kapcsolók terén a Haimu x Geon silent red (lineáris) és silent yellow (taktilis) újat hozott mostanában, mert nem szilikon/gumi betét vagy O-gyűrű tompítja a becsapódást, mint az összes többi modellnél, hanem laprugószerű belső kialakítás, és úgy nagyon halkak elvileg ezek a kapcsolók, hogy közben nincsen gumis érzés, mert nincsen benne gumi. Ja igen, és mindezt 30 centes áron adják csak.

    Még nem próbáltam, de jókat hallani róla, amint Geonnál ismét kapható lesz, benevezek egy adagra.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • micafighter

    nagyúr

    válasz dqdb #83603 üzenetére

    Haimu Heartbeat néven láttam először ezt a designt, valóban érdekes. Bottom-out azért valamennyire gumis érzetű lesz szerintem, bár gumi nincs benne de a bottom-outja rugalmas némileg hisz ez adja a tompitást/halkítást, hasonló, mint a karmos cherry Clip-in stabilizátorok.

  • dqdb

    nagyúr

    válasz micafighter #83604 üzenetére

    rugalmas != gumis

    A gumis érzetnek része a nyúlós lenyomás és felengedéskor a tapadás érzete, az itt nincsen.

    Apropó, szóljak majd, ha legközelebb Geontól rendelek?

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • [Prolixus]

    addikt

    válasz dqdb #83603 üzenetére

    A WS Silent Tactile is ugyanezt a megoldást alkalmazza. Lehet implementáció függő, de nekem nem jött be.

    Igaz hogy a bottom out nem mushy (bár én erre eleve kevésbé vagyok érzékeny szerintem), de ha valaki jobban izomból gépel, nagyon nem touch typing, valamint kicsit off center sikerül leütni a kupakot, akkor felengedésnél kattog. [link] Ami zavaró volt mert leütsz 10-15 billentyűt és 1-2 kattan be ha úgy sikerül ütni, elég random módon persze.

    Nálam porosodik egy szett a szekrényben, szóljon nyugodtan ha valaki ki akarja próbálni, ócsóér adom :D

    Amúgy én most a jó öreg Gazzew U4-ok helyett a TTC Bluish White Silent-et használom. Egész kellemes, picit máshogy használja a szilikonját mint a többi gyártó:

    Bottom out egész kemény. Összességében nem olyan halk mint egy U4, viszont mélyebb az a kevés hang ami van a kapcsolónál, kevésbé az a magasfrekvenciás "sziszegős" súrlódó halk zaj mint ami a kenetlen U4-ek jellemzője szerintem. Ilyen téren kellemesebb. A kétlépcsős rugóból mondjuk semmit nem érezni. Összességében picit könnyebben lenyomható, és nagyonpicit hajszálnyival kevésbé taktilits kapcsoló mint az U4. Hátránya hogy csak 3 pines, de amúgy a Q1 FR4 plate-be szépen beleragad, legtöbb kapcsoló nem jön le együtt a kupakkal, annak ellenére hogy box stem. A box stem miatt magas kupakoknál sincs kupak wobble - csak stem wobble ami átlagos, bár ezt nem méregettem szakszerűen mint egyik másik switch review videóban szokás.

    Ami érdekesség: micafighter kollégától egy időben bugáztam több tucat kapcsolót, kellett a 81 helyes testerbe. :D Köztük volt ez is. Annak a szériának a stem pole alja teljesen lapos volt, mint ezen a képen is. Az a kapcsoló hangosabb de még mélyebb hangú volt, már-már félúton egy halkított vs nem halkított között, de elég thocky kapcsoló. Ezért is rendeltem be igazából belőle egy szettet, kíváncsi voltam milyen lehet egy ilyen "félhalkított" de tök mély hangú kapcsoló (az már egyértelmű lett számomra hogy sokkal inkább thock iránbyba húzok ha nem halkított, mintsem clack). Hát amit a hivatalos ali-s boltból küldtek, az már egy update-telt sarzs lehetett, mert azon már lekerekített, kvázi félgömb alakú volt a stem pole alja, ami a szilikon korongnak csapódik ugyebár leütéskor. Ergo kisebb felületen érintkezik így a stem pole és a szilikon. Ez azt eredményezi hogy jelentősen halkabb lett, cserébe ez a thocky-ság sokkal kevésbé jön ki, bár mondom még így is mélyebb az a kevés hang mint a sziszegős U4-nál. Kenetlenül ezért kellemesebbnek mondanám, mint a U4. Kenni még nem kentem, kenve persze a U4-nak nincsen ez a baja.

    [ Szerkesztve ]

    I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

  • Molydeus

    senior tag

    válasz dqdb #83602 üzenetére

    Igen, erre a kiosztásra gondoltam. :K
    Elsőre valamiért egy Durgod azután egy NIZ ugrott be, de ez nyilván téves vonal volt. Most arra tippelnék, hogy a kupakszett volt a lényeges a képen, a kiosztás csak megmaradt, hogy jé, ilyen is létezik.

    M.

  • 4nick8

    őstag

    válasz dqdb #83498 üzenetére

    Beszéltem a Leopold-al. A Realforce nem engedélyezi nekik az ISO-t csak az ANSI-t.

  • dqdb

    nagyúr

    válasz Molydeus #83607 üzenetére

    Nekem Epomaker és Vortex, de egyik sem jött be ellenőrzés után. Valószínűleg egy random kínai zFrontier IC/GB volt, aminek a nevében nem szerepelt a 70, így az a keresés sem hozott eredményt. Közben az Allisonra emlékeztem, csak éppen Matilda néven, ami a numpad :D

    [Prolixus]: a megvalósítás sokszor többet számít. mint az elv maga. A Haimuról több helyről is hallottam jókat, a WS-ről nem igazán, így az utóbbit nem próbálom ki. Kapcsolók terén akkora jelenleg a piaci választék, hogy tipikusan hidegen hagy az éppen aktuális pár hétig hype-olt kapcsoló, így vagy veszem a megszokottat, vagy akkor próbálok ki valami újat, ha olyanoktól jön pozitív visszajelzés, akiknek adok a véleményére (vagy mert tudom, hogy ért hozzá, vagy mert tudom, hogy hasonló az ízlésünk). 2-3 éve sorban vettem az aktuális favoritot, ezek egy része azóta is ott pihen a szekrényben, mert háromból egy volt tényleg jó és kettő mellényúlás, szerencsére ezzel gyorsan leálltam :B

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • dqdb

    nagyúr

    válasz 4nick8 #83608 üzenetére

    Köszi az infót és a beletett energiát :R

    Ez eléggé érthetetlen döntés a részükről, hiszen HHKB-ból van például ISO, és egyben megmagyarázza azt a látszólagos furcsaságot, miért éppen a 660-ból és 750-ből van Topre változat, és miért nincsen a TKL-ből vagy 100%-osból.

    Akkor ezek alapján az első EC billentyűzetem épített lesz :D

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • Molydeus

    senior tag

    válasz [Prolixus] #83606 üzenetére

    Már látom magam előtt a szilikon korongok és gyűrűk 3rd party piacát 6-8 féle keménységgel és legalább ugyanennyi színben. :D
    De amúgy ötletes megoldás. A JWK-nak is van egy félig halkított kapcsolója, az felfelé tompít, hogy a másodlagos zajt szűrje, a bottom-out viszont a switch saját hangja. Ha ebből kiveszi az ember a korongokat, ugyanezt elérheti.

    M.

  • [Prolixus]

    addikt

    válasz Molydeus #83611 üzenetére

    A "sima" Bluish White ennek pont ez ellenkezője: korong van, gyűrű nincs benne, így aztán a bottom-out tompított, a felengedés nem, elég fura lehet...

    #83609 dqdb

    Nagyjából hasonlóan vagyok ezzel én is, bár nekem még inkább egyszerűsíti a helyzetet hogy silent és erősen tactile vonalat szeretem, abból meg eleve nem sok opció van a piacon. De jah, még ami szembejön velem a youtube algoritmus által is, meg a különböző store-ok update-jei alapján is (amire rá sem kattintok már sokszor, nem érdekel n+1-ik lineáris, super smoothnak kikiáltott MX alapú kapcsoló), azok alapján is abszolút bőség zavara van, követhetetlen kapcsolótenger, random nevek kengururól banánig meg barackvirágig, egyik között kisebb lehet a különbség mint a másik között...

    Én már jobb szeretném ha inkább új kapcsolódesign-nal kísérletezne valaki, MX stemmel persze, hogy a kupakszettek kompatibilitását ne veszítsük el. Még akár azt is elfogadnám hogy teljesen más socket kell, emiatt cserekompatibilis PCB-knek is annyi, esetleg sokkal korlátosabb lenne az elérhető billentyűzetek száma. Demár az is jó lenne ha pl. a Wooting féle mágneses hall effect kapcsolót pl. többen felkapnák, a kontaktlesstől biztos nem lesz simább soha semmi, meg az állíthatósága is egy tök érdekes fícsör.

    Ha nem zavarna a hangos klattyogás, már tuti rendeltem volna egy IBM repro billentyűzetet buckling springs-szekkel, mozgatja a fanátziámat hogy mennyiben lehet más a gépelési érzet.

    I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

  • dqdb

    nagyúr

    válasz [Prolixus] #83612 üzenetére

    n+1-ik lineáris, super smoothnak kikiáltott MX alapú kapcsoló ... abszolút bőség zavara van, követhetetlen kapcsolótenger, random nevek kengururól banánig meg barackvirágig, egyik között kisebb lehet a különbség mint a másik között...
    Körülbelül. A közel 2 éves JWK hengerből nálam az maradt meg, hogy a Tangerine jó volt, mert nagyon simán járt (de kenni kell + switch film), Lavender jó volt a nylon ház miatt (de kenni kell + switch film) és a Marshmallow jó volt a rugó miatt (de kenni kell + switch film), silent vonalon a Durock Silent Linear jó volt (de kenni kell + switch film), de a többi az tényleg felejthető darab volt és ezek is gondozásigényesek. Ehhez képest rá kellett jönnöm, hogy az MX Black nem olyan rossz, amilyennek tartottam, sőt, csak hogy erre rájöjjek, kellett egy retró ihletésű plateless billentyűzet, amibe az illett. Azóta pedig vagy MX Black (ha nylon hang kell) vagy Gateron X (ha nagyon smooth kell), és nuku kapcsolókenés, nuku switch film, csak rugócsere.

    Taktilisekről nem tudok nyilatkozni, ott hármat próbáltam az elmúlt 2 évben és a háromból három nem jött be, igaz, itt a merítés egyáltalán nem volt mély, és a tényleg kedvelt darabokat elkerültem, a saját fejem után mentem inkább, mint az ajánlások mentén.

    Én már jobb szeretném ha inkább új kapcsolódesign-nal kísérletezne valaki, MX stemmel persze, hogy a kupakszettek kompatibilitását ne veszítsük el.
    Zeal kísérletezett, annak lett végeredménye az extrém drága Clickiez klasszikus Alpshoz hasonló belsővel. Vannak más kísérletek is, de míg a Clickiez úgy néz ki kívülről ugyanúgy, hogy a belseje teljesen más, addig például ez úgy néz ki teljesen másképpen, hogy a belseje a szokásos.

    Még akár azt is elfogadnám hogy teljesen más socket kell, emiatt cserekompatibilis PCB-knek is annyi, esetleg sokkal korlátosabb lenne az elérhető billentyűzetek száma.
    Ezt legfeljebb egy nagy gyártó vállalja be, ha bevállalja. A Cherry Viola kapcsoló is hasonló ötlettel indult, aztán eléggé DoA lett belőle, a Corsair K60-on kívül másban nem láttam.

    Demár az is jó lenne ha pl. a Wooting féle mágneses hall effect kapcsolót pl. többen felkapnák
    Ami egy átszínezett KS-20. Custom vonalon már van mozgás, ahogyan optikai vonalon is. Annyi hátulütője van, hogy a mágneses kapcsoló mocsok drága, míg az optikai ugyan olcsó, de azok szerint, akik próbálták, nagyon nem jó. Mindkettő azonban inkább csak lineárisnak jó.

    Ne felejtsd ki a harmadik megoldást: EC vagy jelen esetben Topre/Topre-klón vonal, ami éppen neked lehet jó az erősen taktilis vonalon. Itt már customok terén nem mozgolódás van, hanem bejelentett group buy-ok, és hallani kapcsoló oldaláról is olcsóbb opciókról. Van olyan TKL, ami MX/Alps/EC támogatással jön (persze itt összeillő plate-nyák párosokról kell beszélni, de a belsőt magadnak tudod kiválasztani).

    Ha nem zavarna a hangos klattyogás, már tuti rendeltem volna egy IBM repro billentyűzetet buckling springs-szekkel, mozgatja a fanátziámat hogy mennyiben lehet más a gépelési érzet.
    Volt kísérlet MX kompatibilis külsőbe bújtatni a klasszikus belsőt, amit végül üzleti okokból elkaszáltak.

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • micafighter

    nagyúr

    válasz dqdb #83613 üzenetére

    Optikai kapcsolókra/billentyűzetekre mi szokott lenni a panasz?

    [ Szerkesztve ]

  • dqdb

    nagyúr

    válasz micafighter #83614 üzenetére

    Félreérthetően fogalmaztam: erre a konkrét KS-22-re mondták, hogy nem jó, nem úgy általánosságban az optikai kapcsolókra. Emlékeim szerint a hang volt az egyik oka ennek.

    Úgy általánosságban annyit lehet felhozni, hogy PCB oldalon nincsen szabványosítás, így adott gyártóra és az őt másolókra vagy korlátozva az amúgy is szűkös választékból. Azt nem tudom, hogy mennyire oldható meg több layout támogatása egy nyákkal, mint MX és EC vonalon (ezt mágnesesnél sem tudom, még nem kérdezgettem utána).

    Azt biztos, hogy optikai és mágneses vonalon is össze kell csavarozni a plate-et és a PCB-t, mert lábak hiányában a kapcsolók nem tartják meg az utóbbit, mágnesesnél kritikus a kettő közötti konstans távolság, szóval a plate merev anyagból kell, hogy készüljön.

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • Enton

    addikt

    válasz dqdb #83603 üzenetére

    Ennél a candy switchnél láttam ilyet először lehet írtam is róla de így lefele csak itt sokat nem adott.
    Itt hogy felfele is van tompítás már jó is lehet, kenés sem teszi tönkre, hacsak nem megágyazunk neki zsírban gazdagon.
    Ha ebbe a féle mechanikus tompításba tudnának tenni egy kis taktilisságot az lesz még majd a mindennek a netovábbja.

    "mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."

  • micafighter

    nagyúr

    válasz dqdb #83615 üzenetére

    Hang az ugye némileg szubjektív, ez a KS-22 Nylon alsó és PC felső házas. A felső ház úgy láttam standard, ha valakit zavar a PC hang, szerintem az cserélhető, majd lehet kipróbálom mert vettem egy KS-22-vel szerelt 60%-ost összehasonlítás végett.

  • micafighter

    nagyúr

    válasz [Prolixus] #83612 üzenetére

    Kapcsolóknál sokat számít még az öntőforma kopottsága is, ez meg általában nem publikus információ. Ráadásul az öntőformát menet közben cserélgetik, úgyhogy lehet, hogy egyik hónapban vásárolt kapcsolód ugyanabból a típusból sokkal jobb, mint egy másik hónapban vásárolt kapcsoló ugyanabból a típusból. Ehhez jön még ugye hozzá hogy a kiskereknél is áll a készlet, lehet van náluk ugyanabból a kapcsolóból friss öntőformás és kopott öntőformás is, és azt kapod, amit éppen a rendelésedet intéző alkalmazott lekap a polcról. Ezért nem érdemes szerintem drága kapcsolókat venni 1-2 kivételtől eltekintve.

    Az öntőformák kopása viszont a hangra nem nagyon lesz befolyással, úgyhogy lehet érdemesebb ez alapján vásárolni, a többin meg tudsz némileg "javítani" utólag, pl a kapcsoló bekoptatásával, kenéssel, rugó cserével, switch filmmel, stem cserével. Lehet ezért érkeznek sokan vissza az MX Hyperglide Blackhez végül :DDD

    [ Szerkesztve ]

  • dqdb

    nagyúr

    válasz micafighter #83618 üzenetére

    Ezért nem érdemes szerintem drága kapcsolókat venni 1-2 kivételtől eltekintve.
    Én így fogalmaznék:

    Ezért nem érdemes szerintem folyamatosan kapható, drága kapcsolókat venni 1-2 kivételtől eltekintve.

    A Gateron X pont erről szól, ott batch van, dedikált öntőforma, így tudják garantálni, hogy nem változik a minőség, cserébe ha adott batch elfogy, akkor várakozás van a következőre.

    És az emlegetett Haimu silent éppen tegnap jelent meg a Candykeys kínálatában, mélyen az Eloquent Clicks árai alatt.

    ----

    ProtoTypistnál a hétvégén minden raktárkészletről kapható dologra 20% kedvezmény lesz.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • [Prolixus]

    addikt

    válasz micafighter #83618 üzenetére

    Erről a stem pole váltásról olvastam korábban egyébként, csak nem gondoltam hogy ilyen "látványos" hatása lesz a hangra. De igen elég idegesítő ez, hogy nem lehet tudni sokszor hogy pontosan milyet kapsz.

    #83613 dqdb

    Zeal kísérletezett, annak lett végeredménye az extrém drága Clickiez klasszikus Alpshoz hasonló belsővel.

    Igen arról láttam Chyrosran videót. Ilyenekből jöhetne több, csak mondjuk olcsóbban :)

    Itt már customok terén nem mozgolódás van, hanem bejelentett group buy-ok, és hallani kapcsoló oldaláról is olcsóbb opciókról. Van olyan TKL, ami MX/Alps/EC támogatással jön (persze itt összeillő plate-nyák párosokról kell beszélni, de a belsőt magadnak tudod kiválasztani).

    Topre már felkeltette az érdeklődésemet, de nem tudtam hogy van ezen a téren mozgolódás custom vonalon is. Persye még gondolom elég drága?

    [ Szerkesztve ]

    I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

  • micafighter

    nagyúr

    válasz [Prolixus] #83620 üzenetére

    Szerintem a stem cserének első sorban az érzésre lesz hatása (simábban jár, kisebb wobble, szorosabb/lazább rajta a kupak pl) Hangra szerintem első sorban a kapcsolón belül maradva a háznak van hatása, pontosabban a ház anyagának. Persze kellemetlen pengő hanggal lehet néha találkozni, amit a leafnek vagy a rugónak köszönhető, illetve ha olyan rossz gyári rúgóról beszélünk, mint a Cherry, akkor reszelő hang és érzés is jöhet a rugóval. :DDD

    Majd erről később írok még, jövőhéten tervezem össze rakni az első Geon stemes MX Black buildet, össze akarom majd hasonlítani a hangját a gyári stemes MX Black buildel is.

  • Molydeus

    senior tag

    Létezik a Bakeneko-n kívül 60%-os gummy O-ring mount bill., ami gyakran vagy esetleg mostanában elérhető?
    Nem nagyon szabványos a házban ezeknek a bakoknak az elhelyezése, amire a gumi gyűrű fekszik fel, ugye?

    M.

  • dqdb

    nagyúr

    válasz [Prolixus] #83620 üzenetére

    csak mondjuk olcsóbban :)
    Az olcsó szó nem szerepel Zeal szótárában ;] A Clickiez árazása még korábbi önmagához képest is durvára sikeredett, hiába jó a tesztek alapján, ennyit nagyon kevesen hajlandók kiadni kapcsolóért. Láttam elkerekedni olyan streamer szemeit az ár láttán, akinek 200+ billentyűzetes kollekciója volt, és azóta sem vett ilyen kapcsolót, mert sokallja az árát.

    Topre már felkeltette az érdeklődésemet, de nem tudtam hogy van ezen a téren mozgolódás custom vonalon is. Persye még gondolom elég drága?
    Több, mint mozgolódás, már létező PCB-k vannak, éppen most jött ki egy teaser egy olyan billentyűzethez, aminél az EC opció lesz egy kicsit később.

    Az EC-vel amúgy nem is a nyák volt a probléma sokáig, hanem maga a kapcsoló, mert azt egy RealForce billentyűzetről kellett volna begyűjteni, így a költséged helyből 300+ dollárnál indult, így nyákot sokáig nem is fejlesztett senki sem emiatt. A Niz gyártott korábban klónt, de az fizikailag nem teljesen kompatibilis és azok szerint, akik próbálták, nem eléggé jó, így egészen az idei évig csak a kapcsolók egyes részeit lehetett más gyártóktól megvenni, mint dóm vagy rugó, de az összes darabot nem, muszáj volt megbontani egy Topre billentyűzetet. Nemrég a Deskeys kijött a teljes kollekcióval (dóm, rugó, slider, ház), így egy RealForce szétbontása nélkül is lehet már építeni, és mindenki várja a KLC megoldásának megjelenését, ami még lejjebb viheti az árakat. Azt azonban előre le lehet szögezni, hogy drága lesz még így is az EC, de már nem olyan drága, mint korábban volt.

    Molydeus: Létezik a Bakeneko-n kívül 60%-os gummy O-ring mount bill., ami gyakran vagy esetleg mostanában elérhető?
    60%-os méretben gummy O-ring mountnál mindenki a Unikornt másolja, a Bakeneko is Unikorn klónként született meg, így eléggé szabványos az alátámasztási pontok helye, mert a nyákoknak is igazodni kell hozzá. De a Unikorn az minden, csak nem könnyen és olcsón elérhető. Ha kéred, akkor le tudom mérni, pontosan hol vannak ezek és mekkorák.

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • micafighter

    nagyúr

    válasz Molydeus #83622 üzenetére

    Bakok elhelyezésénél kettő féle verzióval találkoztam leginkább 60%os gummy o-ring mount esetén: az egyik a 4-4 mountot használó, Unikorn-féle elhelyezés. Ezt használja a CannonKeys Bakeneko 60 is. A másik megoldás a kkatano féle bakeneko60 v3 által használt mount ami open-source, így jóval elterjedtebb. Az felül 3, alul 2 bakot használ, a pozíciókat itt láthatod: [link] sajnos fehér a ház, de azért nagyjából látható.

    A cél egy olcsó 60%os o-ring mount billentyűzet lenne? Amikor keresgéltem sajnos nem találtam CK Bakeneko-t áruló EU-s vendort sajnos. A legolcsóbb megoldás valószínűleg az lenne, ha 3D nyomtatnál egy bakenekot, vannak erre kész tervek. Úgy emlékszem ezek általában 2 elemben nyomtatják a házat, gondolom sok nyomtatónak nagy lenne egyben kinyomtatni, de találkoztam már olyannal is, ami egy darabból volt, megoldható ha van elég nagy nyomtató hozzá.

    [ Szerkesztve ]

  • [Prolixus]

    addikt

    válasz micafighter #83621 üzenetére

    Nem a stem lett cserélve. :) Ahogy írtam, a stem pole legaljának az alakja változott...korábban lapos volt. Most gömbölyded. Ránézésre más szempontból teljesen azonos a két kapcsoló, úgyhogy biztosan ennek van szerepe a hang változásában. És ha belegondolsz logikus is, nem mindegy hogy a stem azzal a szilikonkoronggal mekkora felületen érintkezik. Nagyobb felületen ütődés hangosabb de tompább, mélyebb hangú lesz.

    I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

  • Molydeus

    senior tag

    válasz micafighter #83624 üzenetére

    +#83623 dqdb
    Köszönöm az infókat!
    Amikor elindultam ezen a vonalon én is azt gondoltam, hogy feltehetőleg szabványos vagy legalábbis a 4 ill. 3 pont/oldal valamelyike a használatos és hogy egyenlő távolságokra vannak egymástól a pontok.
    Nem gondoltam, hogy problémám lesz vele, de sajnos a PSD60 nem követi a 4-es ütemét. :W Nincs nagy eltérés, de a középső két bak beljebb van, mint kellene. Valószínűleg ennél az alátámasztás szimplán mankó a tray mount széleken tapasztalható inkonzisztenciája ellen és nem szánták opcionális gummy O-ringhez őket, bár a külsők pont a 3 pontos két szélső helyén van.
    Mivel FR4-et nem fogok reszelni, ezért nem sok választásom van:
    - A középső tray mount csavarhelyek mellett ezeket is kivágom a házból és marad a négy külső pont ki tudja milyen eredménnyel...
    - Visszatérek az eredeti elgondoláshoz és a Poseidon megmarad a clicky buildhez. Legfeljebb kipróbálom kis O-ring szendvicsekkel a 4 külső csavarhelyen, hátha egy kicsit kevésbé lesz merev. Van ehhez is pár variációm, de sokat nem várnék tőlük.
    - Eladom és keresek valami mást. A gummyhoz szinte minden megérkezett vagy éppen úton van. Bakeneko-hoz megfelelő PCB-k + Plate párosok (osztott Space variációkkal), clip-in stab-ok és kétféle keménységű gyűrűm, szóval továbbra is adná magát ez a felfüggesztés, ha találnék hozzá valamit, ami elérhető vagy mostanában az lesz.

    A Unikorn találó név, nem is gondolkodtam ilyesmiben. Eredetileg az egész projekt budget lett volna, ezért is lett volna jó egy csavarozás nélkül cserélhető belsős házra alapozni, de ez elúszni látszik most.
    A legjobb talán egy Freebird lehetne, de sajnos a többitől eltérően a 60-asnál nem opció a gummy O-ring mount. Pedig külön is kapható a ház (nem beszélve a NumPadról), ami nekem kapóra jönne...
    A Bakeneko önmagában sem lenne rossz áron és az Államokból folyamatosan elérhető, de a szállítási költség aránytalanul megdrágítja. Őszintén szólva kicsit tartok a festéstől is. Vigyázok a holmijaimra, de nem tudom, mennyire ellenálló ha valami keményebb tárgy nekiütődik véletlenül.
    A nyomtatás több szempontból sem ideális, de igazság szerint Alut szeretnék az asztalra.

    Mivel a Waffling60 PCB-im tray mounthoz is jók, ezért használni éppen tudom a Poseidonban is őket, addig legalább a kiosztást tudom finomítani. Viszont hosszabb távon jó lenne valami rugalmas belsős ház. Erre van egy ötletem, de egyrészt ahhoz kellene az osztott Space-ekhez átszerkesztett Plate, amiről korábban írtam (még egyszer köszönöm a felajánlott segítséget!), ill. faragni kellene bele daughterboard helyet és az is túllép a budget kategórián, akkor már lehet, hogy inkább kivárnék valami megfelelőt.

    M.

  • micafighter

    nagyúr

    válasz [Prolixus] #83625 üzenetére

    Igen elképzelhető, hogy a stem aljának kialakitása befolyásolja a hangot, bár nem tudom mekkora különbség lehet egy nem halkított kapcsoló esetén. Három féle stem aljal találkoztam eddig:

    Illetve ott van még a Cream+ stem alja cserélhető insert-el

    Nálad a két féle TTC esetén a stem hosszban nincs különbség egyébként?

    [ Szerkesztve ]

  • dqdb

    nagyúr

    válasz Molydeus #83626 üzenetére

    a PSD60 nem követi a 4-es ütemét
    El kellene most már felejteni ezeket az olcsónak tűnő noname kínai kiteket.

    Egyrészt mert sosem tudod, hogy tényleg hozzák-e a kívánt kompatibilitást, másrészt a minőségük sosem volt jó, harmadrészt ma már nem is nevezhetők olcsónak a kínálatot végignézve. 2-3 éve még tényleg a legolcsóbb opciók voltak fémházra, másik nagy előnyük volt, hogy folyamatosan kaphatók voltak.

    60 dollár a ház, 30 dollár a nyák, 16 dollár az ementáli stílusú plate, 20 dollár a stabilizátor, azaz 126 dollárnál járunk egy egyszerű, egy részes, alumínium, tray mount háznál, amihez további 20-25 dollár a hordtáska, ha cipelnéd, miközben 139 dollárért a Cycle7 két részes házat hoz csavarhúzó nélkül cserélhető belsővel, nagy méretű belső réz és külső rozsdamentes acél súllyal (közel két kiló megépítve), bármiféle szivacs nélkül jó hanggal, kétféle mountinggal, C3 stabilizátorral, hordtáskával, még a legvéresebb szájú streamer szerint is közel tökéletes anodizálással, és egy noname kínai cég helyett a magasabb kategóriában már bizonyított Vertex és a C3-ról ismert Equalz áll mögötte. Oké, group buy, várni kell rá, de az extrák se fognak sokkal magasabb áron menni. Vagy ott van a Neo65, amely a Qwertykeys még olcsóbb vonala, egy részes ház jelzésértékű súllyal, kétféle mounting (PCB gasket és gummy O-ring), hordtáska, kábel, mindez 80 dollárért plateless és 100 dollárért plate-tel szerelt változatban.

    Visszatérek az eredeti elgondoláshoz és a Poseidon megmarad a clicky buildhez.
    Én ezt ajánlanám. Eladni közel esélytelen jó áron, clickynek pedig tökéletes lehet még. Az MX alapú clicky buildem nekem is egy noname tray mount házban van, és jó.

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • Alan[HUN]

    senior tag

    válasz Molydeus #83622 üzenetére

    Ha használt is számít, mykeybopard Discordon van fent egy lilac Ciel60 €180-ért, ha a szín bejövős, akkor maga a billencs nagyon király, illetve nekem is van egy fehér Phantom-om, amitől lehet megválnék a közeljövőben ;]

    Kis színes: pontosan olyan mount, mint az Unikorn egyébként nem igazán van, mert Elaine megpróbálta levédetni a tartók helyét :DDD (Mikozben amúgy az eredeti Unikornon volt alul két bazi nagy lyuk, amit eltakart a backplate, hogy ki tudd venni a PCB-t)

    #83627micafighter: Háztól függ, pl. Kailh pro burgundynál az újabb batcheknél nincs lecsapva a stem alja és emiatt Cherry házban beragadnak ezzel tönkretéve a (szerintem) egyik legjobb lineáris longpole franken kapcsolót :O Szerencsére Eloquentről felvásároltam az összes régi stemeset, meg most már a népharag miatt azt hiszem gyártják megint a régit is.

    [ Szerkesztve ]

  • [Prolixus]

    addikt

    válasz micafighter #83627 üzenetére

    Így néz ki a 2 stem egymás mellett: Bal oldalon amit még te küldtél, jobb oldalon amit ali-s rendelésemre küldtek.

    Más különbség nincs a két kapcosló között, legalábbis vizuálisan észrevehető különbség, azt nem tudom hogy a kapcsolók anyaga vagy a rugó anyaga változott-e, de mondom kinézetre minden 100% match, a stem pole alját leszámítva. Szvsz mivel ez a kapcsoló a bottom-out-ot úgy tompítja, hogy a stem pole egy szilikonkorongba ütközik, pont ennél a fajta kapcsolónál lehet ennek a legnagyobb jelentősége. Egy stem rail-be vagy köré rakott szilikonnal tompított kapcsolónál tökmindegy lenne (kivéve persze ha maga a stem pole hossza nem változik).

    "Nálad a két féle TTC esetén a stem hosszban nincs különbség egyébként?"

    You tell me. :) Talán mintha a jobb oldali egy hangyaf@sznyival rövidebb, d ekb tizedmiliméter küönbség lehet, ha van egyáltalán.

    Ja és akkor be lehet rakni a bal oldali stem aljat negyedikként a közös kollektív tudatba, mert ilyen tök laposat ezek szerint nem láttál még :D Javaslom nyisd ki a saját kapcsolóidat, abban is tuti olyan lesz mint ami a bal oldalon van.

    [ Szerkesztve ]

    I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

  • [Prolixus]

    addikt

    válasz dqdb #83623 üzenetére

    Tegnap amúgy megnéztem a mester videóját a kapcsolóról megint, arra nem is emlékeztem hogy ha kiveszed a click leaf-et akkor tactile supermegaforce kapcsoló lesz belőle. WHAT :Y

    [link]

    "Azt azonban előre le lehet szögezni, hogy drága lesz még így is az EC, de már nem olyan drága, mint korábban volt."

    Amig nem lesz tömegtermék, ez mindig várható sajnos, de azért ebben is vannka szintek. A mostani árak még nagyon messze vannak atól a szinttől amikor csak a kíváncsiságom miatt beruháznék egy ilyen billentyűzetre. De örülök hogy van mozgás, az a teaser vidis billentyűzet is elég dögös.

    Amúgy a millió dolláros kérdés, hogy a Topre kapcsolókban a gumidóm mennyivel öregszik idővel?

    OFF az offban: Lassan az mindne hozzászólás offba lesz rakva itt, we might as well make it on.

    [ Szerkesztve ]

    I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

  • micafighter

    nagyúr

    válasz Alan[HUN] #83629 üzenetére

    ,,pontosan olyan mount, mint az Unikorn egyébként nem igazán van, mert Elaine megpróbálta levédetni a tartók helyét"

    Amennyire tudom a kkatano féle open-source bakenekonak ezért lett megváltoztatva a mount pontjai a v3-ra, viszont én ahogy láttam a CannonKeys Bakeneko60-nek megegyeznek a mount pontjai az Unikorn-al. Pl Jay60 PCB-t már úgy látom nem nagyon kapni, de ez Unikorn-kompatibilisnek volt hirdetve. Nálam tökéletesen passzol a CK Bakenekoba.

  • dqdb

    nagyúr

    válasz [Prolixus] #83631 üzenetére

    arra nem is emlékeztem hogy ha kiveszed a click leaf-et akkor tactile supermegaforce kapcsoló lesz belőle
    Sőt, az egy három az egyben kapcsoló, mert lineárissá is átalakítható. Az egyetlen, de annál nagyobb probléma az ára, mert úgy is három az egyben kapcsoló, hogy egy áráért kapsz hármat :D

    Amúgy a millió dolláros kérdés, hogy a Topre kapcsolókban a gumidóm mennyivel öregszik idővel?
    Nem tudom, de látni agyonsárgult házas, 20+ éves és használatban lévő HHKB-kről képeket. Ha mégis elöregszik a gumidóm, akkor veszel helyette másikat, mert itt minden kapcsolónak saját egyedi gumidómja van, és kapható külön. A membránosnál a két probléma a rossz minőségű, gyorsan elöregendő membrán, amit külön nem is lehet kapni, ezek egyike sem áll itt fenn.

    A mostani árak még nagyon messze vannak atól a szinttől amikor csak a kíváncsiságom miatt beruháznék egy ilyen billentyűzetre.
    Egy gyors számolgatás alapján egy TKL-nyi kapcsoló 140 dollárból jön ki a Deskeystől, a KLC árban ez alatt lesz. Eközben ugyanezt MX vonalon 30 dollárból is le lehet tudni (rugócserélt Hyperglide vagy Milky Pro), 70 dollárból pedig már a túlárazott kategória is kijön (kivéve persze a Clickiezt).

    Gummy O-ring: hmm, nem ismertem ezeket az eltéréseket, csak a Unikorn rögzítési pontjait ismertem.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • Molydeus

    senior tag

    válasz dqdb #83628 üzenetére

    Leírom, mielőtt úgy tűnne, hogy szándékosan megyek szembe az ajánlásokkal és az aktualitásokkal.

    noname kínai kitek
    Volt egy gondolatmenet az egész 60%-os projektem mögött, ezek voltak az alapjai:
    - Budget kategória, mivel több build is szerepel a tervben, aminek része egy könnyű, műanyag, napi szinten hurcibált bill. és egy fémházas asztali clicky. Ez bővült menet közben 2-ről 3-ra, azzal, hogy az éjszaka használt, csendesített GMMK TKL-t is cserélném erre a méretre.
    - Split billentyűk támogatása, a Space-nél lehetőleg több formában is, hogy ki tudjam próbálni, melyik verzió felel meg nekem. Emögött is van egy elgondolás a távolabbi jövőre nézve, de ezzel most nem untatnálak titeket.
    - Előbbi kettőből is következik, de önmagában is cél volt, hogy legyen egy olyan build, amit kézzel forrasztok össze.
    - Elérhető legyen. Hogy in stock, preorder, GB vagy használt az mindegy, de augusztus közepére mindent kézhez kellene kapnom, mert akkor lesz időm velük foglalkozni.
    Ezen kívül volt még néhány preferenciám a házzal kapcsolatban. A fém ház legyen CNC-zett alu (fehér vagy kék), valami más felfüggesztés, mint a gasket mount, valamint ha megoldható, a clicky és a silent build csavarozás nélküli cseréje egyetlen házban, az jó lenne.
    Azt is tudom, hogy simán el lehet szállni költségekben egy budgetnek látszó terv esetén is, szóval a tényleg filléres műanyag mellett nem zárkóztam el egy drágább modelltől sem, viszont egy ilyennél kevesebb kompromisszumot engednék meg, mint a valóban olcsó noname-ek esetén.
    Nem az Ali-val kezdtem. Átnéztem több EU-s és UK vendort, hogy mi van folyamatban és hetekig néztem a mykb discord-on a használtakat.
    Amit találtam, mellette, hogy miért vetettem el:
    - Tofu60v2: Elfogadtam a potenciális minőségi és garanciális problémákat, de amúgy sem tudott volna mindent.
    - Bakeneko: A festett, öntött alu ház. Vigyázok a dolgaimra, de vannak véletlenek és láttam képeken, hogyan pattog le a sérüléseknél a festék, én meg napi szinten cserélgetném a clicky és a silent belsőt benne. Plusz ott van az aránytalanul nagy szállítási költség az Államokból. Ezt sajnáltam a legjobban, mert amúgy technikailag megfelelne. Ha nem csak a 65-ösből lenne CNC-zett változat, valószínűleg azt még drágábban is bevállaltam volna.
    - Freebird60: Bár láttam videókon, ahol rugalmasnak tűnik ezzel a kis O-gyűrűs megoldással, de ezt bármelyik tray mount házzal ki lehet próbálni. A gummy pedig jobbnak tűnt és nem kellene csavarozni sem a cseréhez.
    - QK60r2: Gasket mount ugyan, de biztosan jobb, mint a Keychron féle, szóval minőségi előrelépés lett volna. Viszont csak a saját Split-Space megoldását támogatja (1-2.25-2.75-1), vagyis kellett volna másik PCB és saját Plate-et kellett volna vágatnom hozzá (amivel elakadtam). Emellett ezt is csavarozni kell a cseréhez, ami hosszabb távon a Q8-cal sem jött be. Összességében így viszont már sehogy sem lett volna budget (bár a silenthez kiváló alap lett volna önmagában). Az Augur ugyanez, csak még drágábban.
    - January: Nemrég találtam meg, nem tudok róla sokat, ahhoz képest viszont drága és időben is messze van.

    A Ciel is nagyon jó lett volna, de arról is lemaradtam, mint sok mindenről.
    #83629 Alan[HUN] sajnos a Lilac nem jön be. A Phantom nem 65%-os, vagy keverem valamivel?

    Emellett megnéztem, hogy mit ajánl az Ali az alsó házból. Ott éppen átállnak gasket mount vázakra (számomra rémesen buta, nagy sugárban lekerekített, széles kávákkal). Van még egy brazil(?) figura egyszerű, letisztult gasket mount háza, amit ott forgalmaz nagyon kis példányszámban, de baromira hiányzik belőle a Daughter Board támogatás (nem is értem...) és saját Plate-et kellene ehhez is vágatni.
    Így lett ez a régebbi Poseidon. Benéztem a nyavalyás bakok távolságát, ez van.:/
    A FreeBird féle megoldását még így is ki tudom próbálni vele. Vagy ha elkap a gépszíj, fogom a kézi csiszolót és átalakítom. Úgyis van az egészben egy nagy adag "magamra szabom, amennyire csak tudom" érzés, ennyit nekem megér.

    Cycle7 és Neo65
    Ezek kiváló ajánlatok, abszolút megfontolandók mindenkinek, aki ilyen méretben gondolkodik. Alig várom, hogy valamelyikből megjelenjen egy 60%-os változat.

    Poseidon Clicky build
    Ez lesz. A háromból kettőt össze tudok rakni, a silent meg ideiglenesen szintén tray mount lesz. Az úgyis hot swap, ha lesz mire átépíteni, majd megcsinálom.

    M.

    [ Szerkesztve ]

  • pengwin

    addikt

    válasz dqdb #83623 üzenetére

    Könyörgöm, mi értelme a winkeyless kiosztásnak?! :W

    Tényleg ennyire útban van az az egy darab, rendeszerkezelésre nélkülözhetetlen gomb?

    Üdv, pengwin

  • dqdb

    nagyúr

    válasz pengwin #83636 üzenetére

    Egy mondattal nem megválaszolható a kérdés, annál összetettebb a háttere, de a válasz tipikusan nem az, hogy útban van, és objektív okok mellett erőteljesebb a szubjektív okok jelenléte.

    A customoknál nagy a retró hatása, ahol a retró egyszerre jelenti a klasszikus G80 vonalat (például a Cherry lip, mint designelem, külön fogalom) és a 2000 évek végi/2010 évek eleji koreai kustom vonalat (arányok, távolságok, és egyéb méretezési megszokások). Szóval erőteljes a retró hatása vagy azért, mert sokan egy Windows 95 előtti OG G80-nal kezdtek, ami eleve WKL volt, vagy azért, mert amikor kialakult a kustom világ, akkor jó minőségű kupakkészlethez szinte csak régi Cherry vagy Cherryt másoló kiosztású billentyűzetről lehetett hozzájutni. Ami a köszönhetően a Cherry költségoptimalizálásának tipikusan a Windows gombos éra előtti WKL G8x-eket jelentette, így adta magát, hogy a tervezett billentyűzet is WKL legyen (kivételek akkor is voltak, de nem ez volt a megszokott kiosztás).

    Ez a retró hatás ma is megvan, sokan használnak OG doubleshot és OG dyesub kupakkészletet. Az előbbi az, amit ma már GMK néven ismerünk, miután megvásárolták a Cherrytől a gyártósorokat, az utóbbi pedig külön fogalom, a mai napig a legjobb minőségű kupakkészleteknek tartják ezeket (felirat + kupak minősége), amelyet a jelenleg legjobbnak tartott CRP megközelíteni tudott eddig, és 700+ dollárért mennek manapság ezek a készletek.

    Attól, hogy valaki WKL-t használ, egyáltalán nem jelenti azt, hogy nincsen szüksége arra a billentyűre. Sokan vannak, akik HHKB vagy a klasszikus XT vonal kiosztását használják, azaz a mostani Caps Lock helyére kerül a Ctrl és a Ctrl helyére a Win, a Caps Lock pedig megy layerre. Nem AltGr kiosztást használók között elterjedt még, hogy a jobb Alt vagy Ctrl lesz a Windows, a másik billentyű pedig az Fn. És persze sokan nem használnak Win+key kombinációkat, így náluk mehet ez akár rétegre is.

    A WKL preferálása persze mostanra erőteljesen átcsúszott esztétikába, mint annyi minden a mechanikus billentyűzetek esetében. Szerintem is jobban néz ki egy WKL 60%-os vagy TKL, mint egy WK változat. Ha egy 60%-osból csak WKL van, nem veszem meg, mert a forma gátol a funkció használatában. Ha egy 60%-osból van WK és WKL is, akkor a WK-t veszem meg. Ha egy TKL-ből van WK és WKL is, akkor megállapítom, hogy a WKL jobban néz ki, és megveszem a WK-t, mert a funkció a forma felett van, szerintem a billentyűzet elsősorban használati tárgy és másodsorban designelem csak. Ha egy TKL-ből csak WKL van és nem akarom kihagyni azt a billentyűzetet, akkor az a 60%-ostól eltérően nem kizáró ok nálam abban az esetben, ha van ISO támogatás. Ekkor a Win+key kombinációk Í+key kombinációvá alakul át nálam, a sima Win billentyű pedig Caps+Í lesz.

    Feleslegesnek tűnő workaround? Igen, ezért is választok WK-t, ha van.

    Zavaró? Nem, 5 perc megszokást igényelt csak. Persze előtte 2 hétbe került egy AT kiosztású billentyűzeten rendszeresen a blocker helyét kaparászva rájönni, hogy az F10 helyére tett Win nem működik és nem is fog működni, aztán megoldást keresve szinte azonnal leesett, hogy ez így jó lehet és jó is lett.

    Hülyeségnek tartom az aszimmetrikus blockeres 65/75%-ost? Határozottan, mert itt a WKL duplán vesz el a designból, egyrészt a funkción ront, másrészt a formát is teljesen tönkreteszi.

    Hülyeségnek tartom a Bauer blockeres 65/75%-ost? Részben. Esztétikailag nem, főleg ha 65% XT-ről van szó két makróoszloppal, mert a szimmetria megvan. Választanám a WKL-t egy ilyennél? Sosem, ha van WK, mert a funkció itt is sérül némileg.

    Hülyeségnek tartom a CWKL-t, ami látványban WKL, funkcióban WK? Eléggé és eközben rondának is.

    Apropó, mit szólsz a 10u space-hez? ;]

    Molydeus: majd később reagálok, de lehet, hogy privát lesz belőle, hogy ne növeljük itt a dupla off kört.

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • Talala

    senior tag

    Sziasztok!
    Szeretnék egy TKL (kurzor gombok mindenképp kellenének) magyar kiosztású billentyűzetet a jelenlegi full méretű membrános helyett. Nem lényeg a mechanikus, de mást nem találtam ilyen méretben.
    Max 20k-t szánnék rá (30-at, ha van használható vezeték nélküli TKL), használt piac is szóba jöhet.
    Mit ajánlanátok?
    Én az alábbi kettőt találtam ami megfelelhet.
    Redragon Kumara (K552)
    SPC Gear GK630K

  • dqdb

    nagyúr

    válasz [Prolixus] #83631 üzenetére

    A mostani árak még nagyon messze vannak atól a szinttől amikor csak a kíváncsiságom miatt beruháznék egy ilyen billentyűzetre.
    Közben befutott a KLC megoldásának az árazása is, ebből 120 dollárból jön ki egy TKL-re való kapcsoló, 90 dollárból egy 60%65%-os elegendő.

    Deskeys alatti ár, de még mindig nem olcsó, mert ugyanez rugócserélt Hyperglide-ból TKL/65%/60% méretben 33/30/28 dollár lenne, míg a drágább vonalon mondjuk Oil Kingből 70/56/49 dollár (100/80/70 kapcsolóval számoltam a ráhagyás miatt).

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • [Prolixus]

    addikt

    válasz dqdb #83637 üzenetére

    Ízlések, pofonok nameg a ficamok :D

    Nekem bejön ez a CWKL kinézetre. A Bauer blockeres 75% meg jobban tetszik mint ez a 65% XT vagy mifene. Utóbbinál nekem nagyon ronda hogy jobb oldalon csak egy oszlopod van gombokból, bal oldlaon meg kettő. Ijj. :O

    "Deskeys alatti ár, de még mindig nem olcsó,"

    Nem, de már alakul. :) Viszont egy nagyon hülye kérdés: Írják hogy milyen billentyűzetekben tesztelik, random rákerestem 3-ra de azok közül egyik sem tűnik topre kapcsolókhoz tervezettnek...szóval hogy működik ez? Meg jól látom hogy a stem MX kupak compatibilis?

    #83640 Seep
    :R Jó irányba tetszik haladni.

    [ Szerkesztve ]

    I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

  • nggabi

    nagyúr

    válasz Seep #83640 üzenetére

    a fekete fehér logi mehet a kukába, még a k120-nál is foscsibb :D

    "szenyor dzsíííí"

  • [Prolixus]

    addikt

    válasz Talala #83638 üzenetére

    Kettő közül inkább a Kumara, de ennyi pénzből nem nagyon vannak már jó és emiatt könnyű szívvel ajánlható billentyűzetek, főleg nem magyar kupakos. :(

    I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

  • Seep

    senior tag

    válasz nggabi #83642 üzenetére

    Azt az asszony hasznalja neha, azon van csak numpad. A mellette levo Drevo kek kapcsolokkal meg a lanyom kedvence, csorgo helyett :DDD .

  • Talala

    senior tag

    válasz [Prolixus] #83643 üzenetére

    Esetleg ha kitolom egy kicsit a keretet és egy [Keychron C1 Pro] ?
    Ehhez ugyan még kéne egy magyar kupak szett is.

  • dqdb

    nagyúr

    válasz Talala #83645 üzenetére

    Ebből nem létezik ISO változat, amire magyar kupakkészletet tudnál tenni, és a legolcsóbb kupakkészlet is a kereted felét megenné.

    Keychronból a V3 és a K8 a két legolcsóbb TKL, de bőven kereten felül vannak sajnos.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • Talala

    senior tag

    válasz dqdb #83646 üzenetére

    Oh, köszi. Akkor maradnak az alapból magyar kiosztással beszerezhető modellek. Innentől kezdve vehetem amelyik tetszik úgy gondolom. Köszönöm a segítséget. :R

  • Alan[HUN]

    senior tag

    válasz pengwin #83636 üzenetére

    Szép :C (Már akinek, persze, nekem meg kellett szeretni, mert amit kinéztem vagy ez volt, vagy a HHKB és Moba és a kiosztásom miatt nekem Fn a Caps, nem control. Funkcionálisan az arrowkeyek után minimális volt átrakni, vagy Fn+jobb alt, vagy jobb Ctrl ugyanúgy egy mozdulat. (Split jobb shift mellett van hely egy Fn-nek, az ablakmozgatás kicsit ujjtorna, de egy Win+Shift+S azért nem olyan nagy kaland)

    @Molydeus: Jogos, benéztem, a Phantom 65, használt Ciel-eket ettől függetlenül érdemes lehet nézni, mostanában asszem 3 is pörgött, a Burgundyt majdnem meg is vettem :DDD

  • [Prolixus]

    addikt

    Létezik az alábbi kritériumoknak megfelelő 60%-os billentyűzet?

    Olcsó (relítve), ISO, hotswap, split jobb shift (plusz pont a split backspace), QMK/VIA kompatibilis, elérhető in stock? Ha wireless lenne az még jobb. Hurcolászni kellene szóval fémház nem előny, sőt hátrány.

    I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

  • xy.zsolt

    őstag

    Sziasztok....Valaki esetleg tud linket/infót ahhoz, hogy néz ki egy 61 billentyűs magyar billentyűkiosztás? Az ékezetes betűk és a 0 helye/megléte érdekelne. Konkrétan ezen agyalok, de az eladó shop nem bontja ki így fogalma sincs róla: [link]

    BESTSECRET MEGHÍVÓt szívesen küldök PM-ben.

Új hozzászólás Aktív témák