Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • hoffman_

    nagyúr

    sziasztok,

    hoztam egy rövid tesztet azoknak, akik kis méretű, hatékony hűtést keresnek, hátha segít a választásban. ITX-re tervezek váltani, a ház egy Ghost S1 lesz, remélhetőleg, csak nem tudom levadászni. addig is szép lassan gyűjtögetem a hozzávalókat. az alábbi hűtők feszültek egymásnak:

    1) be quie! Pure Rock + saját Pure Wings 120mm PWM
    2) Alpenföhn Blach Ridge + saját Alpenföhn venti, 92mm, 14-37dBA, 800-2800rpm
    3) Noctua L9x65-AM4 + NF-A9x14 PWM (ehhez vettem egy i115x kit-et a tesztre)

    a Black Ridge-et azért vettem, mert külföldi fórumok alapján SFF házban a borda felett elhelyezett low-profile toló Noctua ventivel a legjobb teljesítményt nyújtja, a gyári 92mm venti a borda alatt szív alapesetben. ezzel egyelőre nem játszottam. az L9x65-öt pedig azért, mert mindig is akartam egy Nocuta hűtőt ( :) ) , illetve féláron jutottam hozzá. minőségben a Noctua egyértelműen csúcs, öröm volt szerelni, ezt követi a be quiet! ami szintén remek minőség, átgondolt lefogató, de a Noctuával jobb volt dolgozni. a Black Ridge minőségben és lefogatásban is a leggyengébb (rossznak korántsem nevezhető), a design és a teljesítmény kárpótolhat jó esetben.

    a tesztet az alábbi konfiggal és paraméterekkel végeztem:

    case: Metallic Gear Neo Micro v1
    cpu: i5-4590
    psu: Seasonic SGX-450
    vga: EVGA 1070Ti FTW2
    mobo: Asus B85M-Gamer
    ram: 2x8GB HyperX Fury DDR3 (low-profile, de nem VLP)
    fan: 2db Pure Wings 120mm elöl, 1db Pure Wings 120mm hátul

    - a házventilátorok idle minden esetben 500rpm körül mentek, terhelve pedig 1000rpm körül dolgoztak (a ház mATX, de intake oldalon nagyon le van fojtva, egy Obsidian 350D-ben 5-6°C fokkal magasabb értékeket hozott csak a Pure Rock úgy, hogy nem volt a hűtőn venti, csak a három házhűtő)
    - 20 perces AIDA system stability tesztet néztem, gpu és ramteszt nélkül
    - minden esetben 20-21°C körüli szobahőmérséklet (room temp) mellett teszteltem
    - a Black Ridge spéci hűtő, a Dan A4-hoz tervezve, ezért fedte a PCI-E sávomat, így az ő tesztje esetén nem volt bent a VGA és iGPU-ról ment a monitor (szerintem ez is számított a végeredménynél)
    - volt egy hibám, nem néztem meg a cserék előtt, hogy volt összerakva a gép. a processzorhűtés cha_fan-ra volt dugva, a három házventilátor pedig a cpu_fan-ra, ebből adódhat eltérés más tesztekhez képest, nem tudom hogy azonos módon vannak-e szabályozva. az én méréseim esetén végig megmaradtam a „hibás” konfignál, ilyen szempontból konzisztens volt.

    Pure Rock idle (~30°C)
    Black Ridge idle (~32°C)
    L9x65 idle (~32°C)

    Pure Rock load 20 perc (~ 52°C)
    Black Ridge load 20 perc (~ 60°C)
    L9x65 load 20 perc (~ 56°C)

    a három hűtő közül a Black Ridge volt a leghangosabb és a legmelegebb is a végén. meglepődtem, hogy a Noctua jobban teljesített. nyilván ez konfigtól is függ és a Black Ridge-ben van még tartalék, az L9x65-ben nem igazán. egy középkategóriás processzort, tuning nélkül, mind a két hűtő hűvösen és halkan tart a legtöbb házban. értelemszerűen a kialakítás miatt kedvező kereszthuzat és a 120mm venti miatt a Pure Rock nyert hőmérsékletben és hangban is, de az L9x65 kellemes meglepetés volt mindkét téren.

    annyit még hozzátennék, hogy a Pure Rock szerintem egy kiemelkedő hűtő. lehet találni olcsóbban jobban teljesítő darabot, de a be quiet minősége ezeknél általában érezhetően jobb. van akinek számít mit vesz ki a dobozből és milyen élmény összerakni. 10k körül volt nagyon sokáig, nem ajánlottam volna helyette mást senkinek 100W TPD-ig, tuning nélkül. a múlt héten felvarázsoltunk egyet öcsém gépére, 55°C körül tart egy Xeon E3-1245-ös procit, különösebb hangzavar nélkül.

    Pure Rock setup - Black Ridge setup - L9x65 setup

    [ Szerkesztve ]

    "The time you enjoy wasting is not wasted time."

Új hozzászólás Aktív témák