Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • JohannZimu

    senior tag

    válasz Tonyo #20178 üzenetére

    A teljesség igénye nélkül amit erről gondolok:
    Optika minősége mindenképp számít.
    Ha megfigyeled egy működő vetítőnél az optika felületén a kilépő "téglalap alakú fény" (vetített kép, így sikerült megfogalmazni) mérete változik amikor zoomolsz. Ha nagy, azaz maximális zoom érték felé mozdul el, akkor ugye nagyobb görbületen lép ki a fény az optikából, azaz jobban használja az optika szélét is.
    Ennek azért lehet jelentősége, mert az optikák minősége általában a középpontjuk környékén a legjobb, szélek felé különböző mértékben csökken. Ha hozzávesszük, hogy egy belépő projektor optikája általában összességében is gyengébb, mint egy közép vagy felső kategóriásé, akkor a képminőség romlás mértéke nagyobb lehet. A jellemző hibák a kép széle felé haladva növekvő fényerőveszteség és a CA (kromatikus aberráció).
    Például a lens shift esetén is a középponttól lesz eltolva a szükséges irányban a vetített kép ahelyett, hogy magát a vetítőt mozgatnánk el. Pont a széleken jobban tapasztalható minőségromlás elkerülése miatt nem ajánlott, csak ha másképpen nem oldható meg a beállítás.
    Lehetne erre mondani, hogy akkor a legkisebb zoom állásra kell törekedni, hiszen ott lesz a legjobb az optika.
    Valóságban célszerű a zoom "0" állása környékére tervezni a távolsággal, mert az optika elvileg erre lett tervezve. Nyilván ez az elhelyezés lehetőségeivel gyakran borul.
    Hasonlók a tapasztalatok fényképezőgép zoom optikáinál, azaz a kép közepén általában nagyobb élesség érhető el, mint a széleken.

Új hozzászólás Aktív témák