Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Vhiktor

    veterán

    válasz Khaosz55 #60226 üzenetére

    A fenti kijelentesem a szabvány szerinti hdr-re irányult inkább, arra soha nem lesz képes a projektor.
    Ott csak a hdr gamma görbét (eotf görbe) szimulaljak, de közé nincs az eredetihez. Sokszor ezért sötét, kontraszttalan a hdr projektoron vagy elvesznek a részletek mert a nagy dinamika tartományt belepaszirozzak a minibe így vagy nem marad kakaó a hdr fényekre vagy lapos lesz az egész kép vagy vesznek a részletek.
    Vagy van egy jó hdr -> sdr tone mapping aminek a vége kb az lesz mintha max fenyeron lenne nézve az eredeti sdr master.

    Sok filmnél a hdr csak utólag kerül rá a masterels során, mégpedig úgy hogy a szaki minden egyes kepkockanal beallitja hogy szeribte minek mekkora legyen a fényereje.
    Túl korán jött a hdr szabvány, mert még a tvk sincsenek a közelében sem, nemhogy a projektorok.

    Hdr esetében a diffuse fehér 200 nit körül van, afelett kezdődnek a hdr értelmét képező fények, 200 nitig semmi hdr nincs még, és még a 200 nitet sem érik el a projektorok, már ehhez is agyon kell nyomni a dinamika tartományt hogy ne vesszenek el részletek, cserébe agyon vannak "tom6oritve". Szóval itt csak szimulalasrol, emulalasrol beszélhetünk, de hdr-ről nem.

    Projektornál alkalmazható megoldás, hogy a 200 nit helyett 50 nit lesz a diffuse fehér és felette vannak a szimulált hdr hatások, de ehhez az kell hogy teljes mértékben testre lehessen szabbni a projektor tone mapping algoritmusat, tehát a gyárit kikapcsolni és sajátot létre hozni, erre kevés projektor add lehetőséget.
    Vagy kell egy jó hdr képes 3d lut processzor (lumagen, resolve, madvr, stb) és úgy is lehet jatszadozni vele, de innentől kezdve megint semmi köze nincs a szabvanyhoz és egyéni ízlés kérdése hogy ki mire állítja.

    A mostani lézer projektorokkal már lehet élvezhető képet kicsikarni hdr esetében is, illetve a még uhp lámpás de nagy fenyerore képes modellekkel is, de az még mindig csak szimulalas és kompromisszumos és nem nevezhető a szó szoros értelmében hdr-nek

    ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

Új hozzászólás Aktív témák