Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz nguru #47458 üzenetére

    Na, ez a nagy tévedés. Attól, hogy van az alaplapon PCIe SSD-t fogadó M.2 csatlakozó, attól még a támogatás elég ingoványos. Szopófaktorok tömege várhat az emberre, kezdve onnan, hogy kisebb sávszélességet támogat a lap (PCIe 3.0 x4 helyett csak PCIe 3.0 x1, x2 vagy PCIe 2.0), meg egyes SSD-ket nem ismer fel (nem látszik az UEFI BIOS-ban), vagy felismeri, de bootolni nem tud róla. Újabb lapoknál már nem gond. Aztán ott van az, hogy piszkosul melegedik, külön ventit kell rá applikálni a hűtőbordán felül, ami hűtőlemezzel jönnek az ilyen SSD-k, általában egy kalap fekáliát nem ér.

    Cserébe általában ilyen sebességkülönbségek fogadnak:
    videó 1
    videó 2
    Win10 bootidő 21 vs. 23 mp.
    DIMM RAM drive vs. SSD (pedig a RAM drive még az NVMe SSD-nél is nagyságrendekkel gyorsabb)

    Így ha csak videót nem szerkesztesz (mikor ilyen sokgigás fájlokat kell tologatni) vagy masszív virtuális gépezést folytatsz nap mint nap (szintén sokgigás lemezképek mozgatása), meg speciális szerverfeladatok (adatbázisszerver), akkor nem sok előnyöd lesz az NVMe SSD-ből. Még sokszor ilyen felhasználáskor sem gyorsabb, ha kifogy a saját cache-ből, mert akkor megint a NAND cellák sebessége szűk keresztmetszet, ennyi erővel meg lehetne használni egy Samsung 850, 860-at is Turbo cache-el Samsung Magicianből.

    Azzal viszont egyetértek, ha most még sok ember nem is használja ki, az NVMe lesz a jövő. Nem sokkal drágább legyártani (az SSD-n lényegében csak a NAND Flash chipek drágák, a körítés meg a csatoló különbsége elenyésző költségben, ideértve a vezérlőt, cache-t), nem kell szarakodni SATA kábelekkel, beépítőkerettel, ha a jövőben sokat gyorsulnak a hardverek, a háttértár nem fogja őket megint visszafogni. Már kezdenek olcsóbbak lenni az NVMe-s SSD-k, ha még a hűtésüket is kulturáltan megoldják, akkor miért ne. Egyszerűen a SATA interface már a HDD-s korszak maradványa, csak azért nem szüntetik meg, mert még sok HDD-t használnak és azokat is kell valahová kötni, meg az olcsósága miatt még sokan vesznek SATA SSD-ket.

    Jelenleg viszont ott állunk, hogy átlag felhasználásra egy 240-256 gigás NVMe helyett jobban megéri egy 480-512 gigás SATA3 SSD, gyakorlatban alig lassabb, cserébe dupla annyi tárhelyed van, ami pl. játékoknál sokkal jobban jön, mint hogy nyerjél 1-5%-ot a már amúgy is durván lerövidült betöltési időkben, semmit nem kell a HDD-n hagyni, meg lassú meghajtóról futtatni, csak azért, mert már nem fér fel az SSD-re.

Új hozzászólás Aktív témák