Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ronyman

    aktív tag

    válasz Gyíkac #60999 üzenetére

    Szerintem nem teljesen helytálló amit írsz! Ugyanis pont az elektronikákat nem szeretik cserélgetni, a fejet kicserélik. Miért csinálják ezt?

    Az adatmentő cégeknek rengeteg HDD elektronikájuk és különféle HDD-kbe való fejük van. Ha fejhibát diagnosztizálnak, akkor kicserélik a fejet a HDD-ben, lementik az adatokat egy másik HDD-re és természetesen ezután eltávolítják a belerakott hibátlan fejet. Ezzel kész is a mentés.

    Az elektronikákat nem szeretik annyira cserélgetni. Ennek az az oka, hogy az elektronika tárolja a merevlemez adatait, pl. hibás szektorok, tartalék tárterület (ezek egyedi dolgok)stb. A gond ott kezdődik, hogyha elektronikát cserélsz a másik elektronikának mások lesznek az adatai... természetesen általában az egy szériában készült merevlemezeknél hasonló. Miután kijött a gyárból már akkor sincs két teljesen egyforma merevlemez. Minimálisan eltérnek egymástól, ezért ha működik is a dolog nem valószínű, hogy 100%-os lesz a mentésed.

    Abban teljes mértékben igazad van, hogy a tányérokat a legritkább esetben teszik át másik HDD-be, hisz minek szereljék ki a sérülékeny tányérokat, ha a fejet(fej elektronikát-itt ez szokott a ludas lenni)is ki tudják cserélni és nem kell annyit melózni vele.

    Részlet egy adatmentéssel foglalkozó cég honlapjáról:

    Kattogó külső- vagy belső merevlemez esetén nagy valószínűséggel mechanikai hibáról beszélhetünk, aminek az oka leesés, ütődés, vagy egyszerűen az eszköz elhasználódása, gyártási hibája lehet. Az ütemes kattogást az okozza, hogy a merevlemez belsejében lévő író-olvasó fejszerelvény folyamatosan pásztázza az adatterületet, de nem talál értékelhető adatokat. Ez főként a fejszerelvény sérülése vagy hibája, hibás szektorok, sérült lemeztányér vagy elektronikai hiba miatt fordulhat elő.
    Az adatmentést laborban, tiszta térben, az eszközt megbontva fejszerelvény- vagy lemeztányér átemeléssel, elektronikai- és szoftveres módosításokkal végezzük a legtöbb esetben.

    - Nem észlelhető külső merevlemez esetén, ha halljuk működni az eszközt, akkor a kattogó merevlemeznél ismertetett hibák valamelyike, illetve egyéb szoftveres problémák fordulhatnak elő. Ha teljesen hangtalan az eszköz, akkor elektronikai hibával, illetve a forgató motor megszorulásával állhatunk szemben.
    Az esetek egy részében megbontás nélkül menthetőek az adatok, nagyobb eséllyel viszont laboros beavatkozás szükséges.

    bnorci:privi ment adatmentés ügyében!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák