Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kovazsé

    csendes tag

    válasz Solad #65452 üzenetére

    Nagy vonalakban:
    Nem sima postai értesítésről van szó.
    Az általad leírtak alapján magán forgalomban érkezett, vámáru tartalmú küldeményed van.
    Első körben a VÁM (NAV) az illetékes! Mivel postai szállítás ezért irányítanak a posta.hu-ra. Értesítenek az érkezéséről és a további teendőkről. A csomagodra elsősorban a VÁM törvény érvényes.
    A lényeg: addig a csomagod a vámnál (NPKK BP) pihen amíg nem nyilatkoztál a vámtartozás megfizetéséről és a vámeljárás lefolytatásával kapcsolatban. A nyilatkozatot megteheted FAX-on, írásban stb.
    Szabad a vásár vámoltathatod a postával és saját magad is.
    Az utóbbi esetben a CN 23-al és a mellékletekkel neked kell menned a vámhivatalba. Amikor ott nyilvántartásba veszik és ráírják, hogy kiadható csak akkor kapod meg a csomagot. Ez laza három út (posta - vám - vissza posta) és egy kis idő a vámnál. A postai vámkezelésnél (természetesen díj ellenében) ezeket elintézik helyetted. Amikor lezajlott (Pesten) továbbítják a kézbesítő postához és visszük házhoz a csomagot. Neked csak a kellemes fizetés marad.
    Az jó kérdés, hogy az értesítő kiküldése miért tartott eddig. Erre nincs rálátásom, de szerintem elég sok dolog befolyásolja pl: volt a csomag címiratában telefonszám e-mail cím? A jó hír hogy nem levélben értesítettek. Az biztos, hogy a vámos csomagok átfutási ideje általában az ügyintézés miatt hosszabb, viszont csak a munkanapokat számold.

Új hozzászólás Aktív témák