Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • draff

    aktív tag

    válasz v.tom #4993 üzenetére

    Ha egy teljesítménykimenetre két hang-adó eszközt akar rátenni - és azt még váltogatva is akarja majd használni, arra bizony meg kell csináljon egy kis átkapcsoló szerkentyűt, aminek egy be és két kimenete van.
    A hangszórókra általában komolyabb (legalább 1 W vagy még több) jut, miközben egy fülhallgató jól el van a maga 3-400 mW-os teljesítmény-igényével.
    Egy hangszóróra kimehet csaknem az erősítő teljes tápfeszültsége a megfelelő áramerősséggel (azon az impedancián) amekkorára a hangszóró készült. Ez az impedancia a szabvány szerint általában 4, 8 vagy 15 ohm. (de én láttam már 35 ohmosat is). Az átlag fülhallgatók impedanciája többnyire 35 ohmnál kezdődik.
    Ha egy kb. 2 W-os erősítőre 4 ohmon 4 ohmos hangszórót teszünk, akkor azon kijöhet 1,5-2 wattos teljesítmény. A fülhallgató 35 ohmján persze ez a teljesítmény rendesen lecsökken, azaz a kijövő teljesítmény csupán kb. 0,25 W lesz, és már csak az marad a kérdés, hogy egy ilyen fülhallgató mekkora teljesítmény kiadására képes önmaga komolyabb károsodás nélkül (de akkor magáról a fülről most nem beszélve)
    Meg kell tehát nézni egy-két régebbi magnetofon, lemezjátszó vagy rádió teljesítmény kimenetét, ott hogyan oldották meg az ilyesfajta kétféle terhelést.
    Általában ezek egy időben úgy készültek, hogy használható legyen ezzel is meg azzal is, de valami lekapcsolós módon, (tehát egyszerre csak az egyik szóljon).
    Mindezért valami ellenállásokkal variálták el a kijövő teljesítményt, hogy a fülhallgató
    - egyrészt ne menjen tönkre
    - másrészt a hallgató ne mindjárt süketüljön meg.
    Utána kell nézni és aztán összehozni egy ilyen feszültség-ejtő módszert abban az elosztóban. Ha a javasolt és készen megvehető jack-dugós elosztóba beleférnek az alkatrészek, hát akkor abban. 4 darab 0,1 wattos ellenállás kell csak hozzá. Értékeket én nem tudok, tehát utána kell nézni vagy ki kell számolni.

Új hozzászólás Aktív témák