Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Tav-Csoves

    őstag

    Tisztelt Jogászok!

    Tegyük fel, hogy én kimegyek egy közösségi területre, mondjuk egy térre, ahol sokan megfordulnak, és lefotózok valakit. A kép nagyon szép lesz, és van művészi értéke, így azt felteszem az internetre, - facebook - és esetlegesen marketing célra felhasználom. Mindezt az illető tudta nélkül.
    Ha az illető meglátja a képet, milyen jogalapon indíthat ellenem eljárást, vagy szedetheti le a képet az internetről? - ahol hát mint tudjuk, ami egyszer felkerül, az sosem jön le.

    És most más szemszögből:
    Milyen szabályozások védhetik meg a fotóst? Ugyanis egy ismerősöm azt mondta, hogy vannak jogok, amik védhetik a fotóst ilyen esetben. Sajnos mivel nem jogász, nem tudott konkrétumot mondani, de azt mondta, hogy léteznek ilyenek. Valóban? Ha igen, melyek ezek a rendelkezések.

    És egy újabb, de fontos változó: Ugyan ez a két kérdés halmaz, de Magyarországra is, és Ausztriára is rávetítve?

    Tehát az Osztrák törvénykezés mennyire engedékenyebb a street fotózással, azzal, ha valakiről képet csinálok, a közvetlen beleegyezése nélkül?
    Ausztria azért kérdéses, mert szeptembertől Ausztriában fogok tartózkodni huzamosabb ideig.

    (eme hsz azért is fontos, mert a legtöbb igazán kézzelfogható, művészi kép nagyon gyakran az elkapott pillanatokból születik. A megrendezett, beállított kép nagyon ritkán adják vissza a valóságot, a valoságos ábrázolást)

    köszönöm a válaszokat!

Új hozzászólás Aktív témák