Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Z.É.T.

    őstag

    Hosszú évek óta most esik szinte tökéletesen egybe húsvét, a nyári időszámítás kezdete, valamint a tarhonyavetés ideje is. Egyes gazdák már februárban - melegházi vetéssel - megalapozták a jó termést, így ők már a palántákat ültethetik el, a szokatlanul meleg, első áprilisi napon.

    A tarhonya (parva pila massam) a genera pasta félék családjába és a tarhonyafélék (pila massam) alcsaládjába tartozó növénynemzetségek egyes fajainak összefoglaló elnevezése. A szót gyakran a legismertebb tarhonyafaj, a termesztett tarhonya rövidebb neveként is használják. Kínában már 4000 évvel ezelőtt is termesztették. Onnan jutott el, Afrikába, Európába az ókorban és a középkorban, majd a 16. században a spanyolok, portugálok által Amerikába.

    Én magam is sokat foglalkoztam civilként (a kisgazdaságok építésekor) a 60–90 cm magas, egynyári fűféle, lándzsás, szőrös levelű, virágzáskor már a virágzás előtt bókoló, oldalra hajló, egyvirágú fűzérke virágzatú, szálkátlan növénykével.

    Hazánkban két változatát termesztik. Az egyik bugája összehúzott, csomós és felálló, a másik kocsánya hosszú, bugája egy oldalra lekonyul. Ez utóbbi, a „bugás tarhonya” bővebben terem. A humuszban gazdag, közepesen kötött talajt kedveli. A kései fagyok után kell vetni – mivel tenyészideje rövid, még júniusban is vethető. Augusztus-szeptemberben érik; magva kipergésre hajlamos. Nemcsak magját, de szalmáját is jól meg kell szárítani, különben megpenészesedik. Terméshozama nagyon ingadozó, a mag hektolitere 65–75 kg. A le nem hántolt tarhonyát baromfitakarmánynak és szeszfőzésre is használják.

    Kezdő, vagy a tarhonyával most először találkozó lelkes gazdászok, figyeljenek oda, hogy gazdag, már-már szaftos földbe tegyék el a magokat, vagy a megbízható helyen vásárolt, erősen sarjadó palántákat.

    Aki érdeklődnek de csak most jutott eszükbe, hogy maguk vetnének a ház egyik árnyas és szélvédett zugába tarhonyát, azoknak most akciósan árulunk zsákos kiszerelésben, minőségi, csávázott magokat.

    Fontos! A fenntartható gazdálkodás körültekintést igényel, így a jól előkészített, tavaly ősszel terített mulcs a legjobb befogadó közeg, az arasznyi távolságra - mindig duplán vetett - tarhonyának.

    Juhász Zoli - Shepherd - a 2016-os Év Agrárembere Megtisztelő Cím jelöltje és oklevéllel díjazottja.

    Ui: Te már vetettél tarhonyát? Mik a tapasztalataid? Mit tanácsolnál azoknak, akik most kezdenek foglalkozni ezzel a jóravaló és létfontos élelmiszerrel? (kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljussanak a fontos ismeretek)

Új hozzászólás Aktív témák