Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Keeperv85 #18032 üzenetére

    Driver IC-t nem láttam még olyat, ami fordítva szabályozna, nem is tűnik ésszerűnek. Univerzális kivitellel találkoztam inkább, ami könnyen átköthető analóg vagy PWM vezérlőjel fogadására is.

    Egyik esetben PWM-ről állítottam át analógra egy CCFL-drivert.

    Másik esetben a túl erős LED-háttérvilágítást úgy csökkentettem, hogy megkerestem az IC körében árambeállító ellenállást, egyszerűen megnöveltem akkorára, hogy jó legyen a fény.

    Ez úgy kezdődött, hogy véletlenül hozzájutottam egy 40 collos Hyundai TV-hez, amit megjavítottam magamnak, beállítottam monitornak (a méret túlzásnak tűnhet, de nagyon bevált). Viszont ezeknél a Vestel belű TV-knél a háttérvilágítás csak három fokozatban állítható. Monitorként a legkisebb is túl erős volt nekem.

    Először gondolkodtam rajta, hogy generálok neki PWM-jelet, az alaplapi helyett azt kötöm rá. Vagy a drivert átkötöm és analóg jellel dimmelem, a doksi szerint ez is megoldható. De úgy fix, illetve potméteres lett volna (TV hátán egy potméter például).

    Végül csak a LED-áramot csökkentettem, így megmaradt a három PWM-fokozat is, ami továbbra is menüből váltható.

    Ezt úgy kell elképzelni, hogy a LED-áramnak van egy csúcsa, amit a driver beállít, stabilizál (áramgenerátoros mód). Tehát ez a négyszögjel teteje, amit igény szerint tudok konfigurálni egy ellenállással:

    Ettől függetlenül dolgozik a PWM-szabályzás, ami viszont az átlagáramot befolyásolja.

    Nem tudom mennyire vannak védve ezek a driverek, nyilván a gyártó válogatja...

    Teljesen védettek, természetesen a kimenő PWM-áram nem ugyanaz, mint a bemeneten a dimmeléshez használt PWM-jel (főleg analóg dimmelésnél).

    A bemenőjel csak információhordozó, frekvenciája sem kritikus, egy bizonyos tartományban. Kitöltési tényező számít, vagy analóg szint alapján szabályoz a driver. A kimenő frekvencia más dolog, azt a driver egy fix értéken tartja, amire beállították, RC-alkatrészekkel.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák