Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Adamyno

    tag

    Üdv mindenkinek!
    A mai napon komolyabban belevágtam az OMV-be.

    A célom lényegében - az alap nason illetve adattároláson felül - az, hogy kiváltsam a különböző meglévő rendszereimet egy eszközzel ha lehetséges. Volt egy Home Assistant-em RPi-n. Mindenképpen költöztetném konténerbe. Volt egy bérelt szerverem Nextclouddal, CardDAV-val. Ezeket is tolnám konténerbe, illetve volt egy mail szerverem is, azzal még nem tudom mi lesz. Valószínűleg kuka. Mivel mobilneten keresztül megy itthon az internet, így a távoli elérésre sajnos a ddns önmagában nem megoldás mert natolt. MikroTik routerem van, azt hiszem abban van valami beépített VPN cím ha meg nincs akkor majd körülnézek a piacon. Más lehetőséget nem nagyon látok. Valószínűleg kintről ritkán kell csak elérni. Nekem bőven elég ha itthon szinkronizálódnak az adatok.

    Néhány éve már használom, de a megoldás nem volt végleges merthogy egy Zyxel NSA325v2 a vas alatta. Ezzel egyébként semmi gond nem volt, teszi a dolgát rendesen. Néha egy-egy frissítés után kézzel kellett a grubot frissíteni az új initramfs miatt de különben nem volt gond vele soha. Viszont... voltak ott kompromisszumok is: ha jól emlékszem OMV3 vagy 4 a legutolsó verzió amit kiadtak ARMv6 architektúrára. Ezen változtatni nem lehet. Működnek a tárolók, mennek a frissítések de újabb csomagokra/megoldásokra nem igazán lehet számítani. A másik gond igazából csak konfigurációs dolog volt. Mivel nem a gyári flash-ről indul a rendszer, így választanom kellett, hogy usb vagy sata. Sajnos a belső meghajtóra telepítettem a rendszert, ami érdekesen van megoldva mert maga a rendszer csak egyik lemezen létezik, az adatok vannak csak RAID-ben. Szóval ha pont az a vinyó száll el, amelyiken a rendszer van, az szívás. Gondoltam rá, hogy kimentem külső lemezre az összes adatot és újratelepítem úgy a rendszert, hogy pendrive-ról fusson, de nem vitt rá a lélek még, hogy foglalkozzak vele. Valószínűleg eladom a dobozt és visszaállítom a gyári rendszert. De még az is lehet, hogy megcsinálom és földrajzilag máshol elhelyezem, hogy legyen egy HA megoldás. Így ha betörnek és ellopják a NAS-t, akkor is megmaradnak az adatok. Meglátjuk.

    Az új rendszerről annyit, hogy körülnéztem iponon, próbáltam a nagyjából megfizethető kategóriát nézegetni. Nem túl sok mini-ITX lap van integált procival ésszerű áron de mivel fontos a fogyasztás is így végül a egy asrock J3355B-re esett a választás. A CPU elméletileg elég lesz, pendrive-ot már előre vettem erre a célra -> természetesen nem találom sehol csak a kupakja van meg :D Lehet kiesett a zsebemből valahol. Mindegy, felhasználtam a backup-ra szántat. RAM-ot egyelőre kivettem a notiból egy 8GB-os modult. Valószínűleg sokáig elég lesz. HDD-t csak beledobtam egy elfekvő 500GB-ost de még semmit nem csináltam vele csak pörög. Alapjáraton 19W a fogyasztás így egy lemezzel. A Zyxel 2 lemezzel fogyasztott ennyit. Ott tartok, hogy feldobtam az OMV-t, az extrák közül amire szükségem lehet, most telepítettem a Dockert, Portainert, Cockpitot.

    Dockerrel még nem igazán volt dolgom. Talán régebben próbálkoztam vele de elakadt a dolog aztán nem foglalkoztam vele. Úgy látom itt már azért csináltak neki webes frontendet. Talán barátibb lesz a dolog. Nagyon sok dolog van még vissza. Fele szoftver nincs még telepítve, particionálni kellene a pendrive-ot is amiről fut a rendszer mert nem látom értelmét a 8gb swap-nek (főleg, hogy ki is van kapcsolva).

    Kellene valami backup a rendszermeghajtóról (a pendrive-ról). Arra gondoltam, hogy egy bitszintű copyt lefuttatok egy másik pendrive-ra, amit nem húzok ki a gépből, és hetente ütemezek egy sima fájl másolást úgy, hogy a régebbieket felülírja. Ha véletlenül szükségem lenne rá, akkor ott leszek meglőve, hogy az fstabban uuid-k vannak. Valószínűleg az lesz, hogy azon a lemezen előre beállítom az fstab-ot, így szükség esetén azonnal indítható. Elméletileg úgysem fog változni a tartalma miután minden lemez és kötet a helyén lesz.

    Ha bepakoltam a fizikai lemezeket, létre kell hoznom a raid tömböt. Ezután másolok rá némi adatot és egy kis stressztesztnek vetem alá a rendszert (kihúzom az egyik lemezt). Ha minden ok és úgy működik ahogy elvárom, akkor újraépítem a kötetet aztán mehetnek rá az éles adatok.

    Lényegében most ott tartok, hogy megyek végig a bal oldali menün és konfigolom ami nekem kell. Az viszont feltűnt, hogy nincs a csomagok között a Transmission pedig kelleni fog majd. A szünetmentes konfigot ki copyzom a zyxelből. Valószínűleg többször is fogok még erre jönni. Úgy gondoltam, hogy néhány óra alatt majd meglesz. Ehhez képest az egész nap elment és a felénél tartok (azért ehhez a cpu-nak és a pendrive-nak is van köze na meg a ~10Mbps mobilnetnek). Mivel a napokban megdöglött az NVR is, így az is felmerült, hogy az OMV-n futó FTP szerverre tolják át a kamerák a képeket ha van mozgás (azt hiszem ebben a formában videót nem tudnak). Állandó rögzítésnek nem látnám az értelmét mert a világ minden tárhelye sem lenne elég + folyamat eszi az erőforrásokat ami egyébként valószínűleg nem is lenne elég 8 ipkamera fullHD stream h265 rögzítéséhez.

    Annyi furcsaságot azért észrevettem a rendszeren így az elmúlt fél napban amióta fut, hogy disk IO és hálózati interfész statisztika nem jelenik meg csak terhelés, cpu, ram és társai.

    [ Szerkesztve ]

    - Indítsd újra a gépedet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Új hozzászólás Aktív témák