Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Cheesy

    őstag

    Sziasztok!
    A következő érdekes eset áll fenn:

    Adott egy földszint + tetőteres családi ház, melynek a földszintjén az egyik szobában van egy router. (T-Homeos, ZTE márkájú, típus:ZXV10 H201L)
    Az előfizetés 15/1 Mbit-ről szól, ezt jószerint teljesíti is, nem ez a kérdés.
    Adott 2 db asztali gép: 1 a földszinten a routernél és 1 nálam a tetőtérben. Az enyém esetében a kábel hossza kb. 9m. Probléma nélkül működik minden, sebesség jó.
    Adott 3 laptop (ha mindenki együtt van), melyek wifin (időnként a földszinten a nappaliba áthúzott kábelen) csatlakoznak a routerre.

    A problémák:
    1) amennyiben 1-nél több gép wifin csatlakozik, ellehetetlenülnek a "gyengébbek"(?), tehát drasztikusan visszaesik a netsebességük. Jobban mint azt az 1 Mbit feltöltési sebesség indokolná.

    2) fenti probléma kiküszöbölésére azt gondoltuk beszerzünk egy switch-et, amit a tetőtér egyik szobájában (valószínű nálam, mert hozzám jön fel a routertől a kábel) elhelyezve a fenti szobákban kábellel lehetne csatlakoztatni a gépeket. Megint megemlítem, az én asztali gépem esetében nincs sebességprobléma, tehát a kábel jó erre a célra.
    Kaptunk kipróbálásra egy "ágyút", azaz egy 16 portos unmanaged Edimax ES-3116P switchet. Nem volt külön WAN port, csak 1-16-ig számozott aljzatok. Összedugtam amit kellett, a laptopommal kipróbáltam. Ping még alig-alig (20-80% loss!!) volt, ám a net használhatatlanná vált. Azon a kábelen, melyen az asztali gépemmel kiválóan lehet használni. Kipróbáltam úgy is, hogy 1-es aljzatba a router felől jövő 'net'kábelt, 2-esbe a laptopból jövőt, fordítva is, úgy is, hogy 16-osba net, 1-esbe kliens (külső tanács volt), semmi javulás. Betudtam annak, hogy biztos régi a jószág, nem hiába porosodott ott ahonnan kölcsönkaptuk, lehet nem is működik.
    Ma elhoztam a cégtől ahol dolgozom a kis Edimax ES-3205P(V2.0) unmanaged switchet, hogy kipróbáljuk egy bizonyított, aktív használatban lévővel mi a helyzet. (Ő 13m-es kábelről jövő "netet" oszt szét kétfele)
    Összedugtam amit kell és az eredmény elkeserítő. A leggyorsabb sebesség 0,28/0,12 Mbit volt Speedtest.net szerint. Persze eltartott egy darabig, mire csatlakozott. FTP elérési és töltési sebesség sem volt jobb, 10-12KBps.

    Kérdésem, hogy mi lehet a gond?
    Úgy tűnik, hogy nem a switchekkel van a baj. A "netet" szolgáltató kábel is ki lett próbálva direktben a laptoppal is, hozta a jó értékeket és használhatóságot.
    Én a router jelerősségére gyanakszom, de azért a 15 és a 0,28Mbit közöttvan azért különbség, szerintem egy gagyi switch is le kell, hogy tudja kezelni. Ráadásul ezek szerint akkor a gépekben lévő LAN chipek erősebbk mint a switchek közvetítői?
    Van ötletetek? Válaszotokat előre is köszönöm!

    [ Szerkesztve ]

    www.vakbelmutet.hu

Új hozzászólás Aktív témák