Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • DonCosta

    tag

    Sziasztok!

    Visszaolvasva a fórumon azt látom volt hasonló probléma mint amit elő szeretnék vezetni, de van néhány kérdés amire nem láttam választ.
    Próbálok kialakítani egy gigabites otthoni hálózatot, úgy hogy a tv antennának fentartott vezetékcsatornában húztam végig a Cat5e kábelt, közvetlenül a 220-as vezetékek mellett. Kb 15-20 méter a kábelhossz. Úgy gondoltam, hogy fali csatlakozót teszek és abba egy másik kábelt dugva kötöm be a számítógépet. A fali csatlakozót is és a "normál" csatlakozót is én szereltem fel a "TIA/EIA 568B" típusú szabvány szerint. Az eredmény sajnos az, hogy csak 100 MBites az átvitel két gigabitet tudó eszköz között.
    Eddig azt hittem a kábel nem megfelelő, de BigBlackDog problémája és az arra adott válaszaitok alapján újra elkezdett foglalkoztatni , hogy lehet mégsem kell kiráncigáljam a falból és lecseréljem a vezetéket.
    Elolvasva ezt elgondolkodtam, hogy lehet a fali csatlakozótól a másik kábel nem ezen szabvány szerint van bekötve, hanem a TIA/EIA 568A -szerint és az okozhatja a problémát.

    A wikipédián ilyet olvastam amitől végleg összezavarodtam: "A fali kábelt a TIA/EIA-568-A míg a lengő kábelt a TIA/EIA-568-B szabvány szerint kell mindkét végén bekötni. Az említett szabvány azt is előírja, hogy a fali csatlakozótól a lengő kábel nem haladhatja meg az 5m-t. Vannak ennél hosszabb gyári kábelek is, de ezek nem szabványosak, ill. ott alkalmazhatók, ahol nem készítettek fali kábelezést."

    Akkor most mi van? szerintetek hogy oldható meg, hogy a routertől egy cat5e kábellel (ami a falban jön) egy fali csatlakozóba vezetem a jelet, majd onnan egy lengő kábellel a számítógépbe. Mire kell figyelni? lehet különböző bekötésű a két kábel? A fali csatlakozónak is van Cat5 és Cat5e változata? És a sima UTP csatlakozónak?

    Bocs a hosszú bejegyzésért, remélem lesz aki végigolvassa és ha van használható ötlete megossza. Köszönöm!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák