Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gurabli

    senior tag

    Áttértem gigabites routerre. A routerhez 3 PC kapcsolódik vezetékeb, ezek mind gigabites kártyával. Ebből két gép szépen csatlakozik is gigabites sebességen, de a harmadik sajnos csak 100 Mbs-en. Ez a harmadik a legtávolabbi szobában van, és egy legolcsóbb 5e UTP kábel lett elvezetve, a fal mellett kábelcsatornákban, kb 15-20 méter hosszban. Feltételezem, hogy a kábellel lehet a gond, mivel a laptopomat a routerre kötve egy gyári 5e patch kábellel (2m) gigabites a kapcsolat, de ha a másik szobában lévő vezetékre kapcsolom, akkor csak 100 Mbs.

    Most tervezek gyári CAT6 vezetéket venni, két 15 vagy 20 méterest (a másik gépet is átrakom a szobába, így két vezetéket kell a routertől áthúznom a szobáig egymással párhuzamosan kábelcsatornában).

    Kérdés:
    Az FTP (foil twisted pair) UTP6 kábel megfelelő választás minőségben? Ez ugye árnyékolt, szemben az UTP-vel, és nem én fogom szerelni a csatlakozókat sem, azért gigabites hálónál komoly előny, ha gyárilag van rászerelve a csatlakozó.

    Megoldás 2:
    Esetleg még azt tudom megoldani, hogy a routert áttelepítem a kisszobába (ahová a két CAT6-e vezetéket húznám), ebben az esetben a kisszobából csak egy CAT6 vezetéket kellene visszahúzni a router helyére, mert ott csak a HTPC van, és persze a digikábelt kellene átvezetnem a routerhez a kisszobába, de azt én is gond nélkül össze tudom szerelni, szimpla UTP 5e vezeték. Erre nem érdemes CAT6 kábelt használnom, mert a lépcsőházban is CAT5e-t használt a Digi, hiába lenne a lakásomban CAT6.

    Így most leírva a 2. megoldás tűnik jobb választásnak, csak meg kell néznem Wifi szempontjából mit szól a kisszobához a router.
    Emígy egy szobán belül hol érdemes elhelyezni egy routert, pl. szabad a falra szerelni? Ha jól tudom, szeretnek magasabban lenni, pl. egy polcon:)

    Köszönet!

    "Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

Új hozzászólás Aktív témák