Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Melorin

    addikt

    Sziasztok!
    A következő lenne a problémám (összeollózom a különböző topikokban feltett kérdéseimet a témában, időrendben):

    1.
    Jelenleg 1043NDv2 routerem van, az lenne a kérdésem, hogy egy erősebb, újabb routeren érezhetően fürgébben jönnének be a weboldalak (és a játékok sem lagolnának), vagy csak abban számít a plusz processzor erő ha a a netem is gigabit felé kacsintgat és a letöltés a lassú?
    Jelenleg egy 30/5-ös DSL netem van, a szolgáltatói kütyüt bridge (only modem) módba kapcsoltam, az a routerem wan portjába van dugva, a router mögött egy Gbit switch van.
    Azon lóg egy NAS amin torrentek is futnak.
    Namost én még aközött is érzek különbséget hogyha a modemben aktiválom a router funkciót és az natol, nem a 1043, pedig a net sebessége nem indokolná ezt, mindkettőnek kisujjból kellene kiráznia ezt.

    Ezért mondom, hogy nem a letöltés sebességében várnék gyorsulást egy erősebb routerrel, hanem egy oldal betöltése elején az a kis várakozás, gondolkodás ami idegesít engem. PC-n is és wifin lógó mobilokon is érzem ezt a tétovaságot.

    Válasz: 30/5 Mbps-os netet kb barmilyen router ki tud szolgalni.
    A pattogos oldalbetoltes titka, hogy helyesen (potosan) beallitottt forgalomszabalyozas (QoS) legyen a routeren.
    Egy újabb válasz: A QOS el torrentet szabályozni ....
    Konyha nyelven: képzeld el, hogy megy 100 szálon alacsony prioritáson a forgalom. Mivel nincs más ez ki is használja a megadott max sávszélességet.
    Neked eszedbe jut, hogy a laptopodon megnézel egy weboldalt. Böngésző elindít az küld egy kérést egy szálon. A szerencsétlen eszköz meg ekkor elkezdi lekorlátozni a 100 kapcsolat sebességét ami kb. arra jó, hogy oda vágjon a processzorának ezért minden lassuljon + te meg kb. már megnézted amit akartál szitkozódva, hogy lassú mire belassított mindent ...

    Jobb megoldás a torrentet max sávszélességét beállítani úgy, hogy mást ne zavarjon.
    3. válasz:Az adatforgalom szabalyozas egyes szamu szabalya, hogy akkor lehetseges a szabalyozas (adatcsomag sorrend optimalizalas), ha a szabalyozo eszkozon torlodik fel a forgalom.
    Ha nem a szabalyozo eszkozon van torlodas, akkor az adott pont viselkedese hatarozza meg a forgalmat.

    Otthoni eszkozoknel, tipikusan statikus halozati sebesseg ertekekk alapjan tortenik a szabalyozas, ezert fontos, hogy a szabalyozasnal megadott le es feltoltesi sebesseg mindig teljesuljenek a WAN oldalon.
    Emiatt a szolgaltato altal hirdetett maximalis ertekek 90-80 %-aval (neha meg kevesebbel, ha bizonytalan a kapcsolat) erdemes dolgozni.

    A dinamikus sebessegszabalyozas osszetett es eroforrasigenyes feladat, igy ezt csak nagyteljesitmenyu (pl PC alapu) router-eknel szokas alkalmazni.

    Az én válaszom erre: A routeres topikban hívtad fel a figyelmemet a qos használatára mint lehetőségre a gyors, "pattogós" nethez. Most meg valahogy nem az jön le a szavaidból, hogy ez teljesülhetne.
    Egyébként ne arra gondolj az esetemben, hogy ami a csövön kifér sebességgel torrentezek, kb a szolgáltató által hirdetett sebesség kb 70%-ra van limitálva nappal a letöltés, ráadásul nem folyamatosan jönnek le a dolgok, csak hébe-hóba.
    Mégis, mivel a NAS az egyetlen olyan eszköz a LAN-on ami bármikor terhelheti a netet, ezt szeretném első körben jól beállítani, hogy a LAN-on lévő PC és egyéb mobil eszközök ne lássák kárát, mintha ott sem lenne.
    Erre ezt kaptam: Akkor letöltés 50-60 , feltöltés szintén 50-60 százaléka a teljes sávszélnek.

    És amikor ezt kipróbáltam és ahol most tartok: Tegnap próbáltam megcsinálni de semmi haszna a letöltési sebesség csökkentésének. Az online játékok teljesen akadoznak. Csak akkor simul ki minden ha a letöltést teljesen megállítom.
    Tehát mégiscsak kéne az a qos a routerben, de azt is hiába állítom be a NAS címére és adom meg neki, hogy low priority, semmi változás nincs.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák