Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • MaUser

    addikt

    válasz Gicz #54962 üzenetére

    Ha visszaolvasol a házimozi erősítő topikban ezt már lezongoráztuk és nem én "jöttem ki jól" belőle. Én sem értem/értettem mitől van a difi (szintén mérnök, ráadásul közel 10 év k&f tapasztalattal a terület határán infósként...), de Bajnokpityu felajánlásának hála, volt szerencsém meghallgatni, hogy bizony van difi digitális hangátvitelre használt koax kábelek között megfelelő rendszerben. Nyilván az ő rendszere eléggé "ott van", hogy kijöjjön a difi. Ugyanígy hallottuk a difit a hálókebelek között is. A difi akkora volt, hogy a vaktesztnek sem volt értelme. Ahogy ott is írtam, bizony frekiknél jelentős kiemelést lehetett hallani kábeltől függően.

    Hogy ez miért van jó kérdés, hiszen mastering (ram only) Sony rendszernél semmi, de semmi difit nem hallottam korábban, pedig az egy jóval drágább rendszer. Valószínűleg a difi oka - mint annyiszor - hogy a consumer cuccok "óccsók" és megfelelő ram-only v. késleltett és hibajavítással foglalkozó rendszert nem csinálnak. HDMI egyébként ebből a szempontból előrelépés, de spdif protokol estén bizony nagy durván kijött a difi, hogy bizony számít a kábel a mai felfogás (nincs hibajavított digitális átvitel és buffering) szerint gyártott eszközöknél.

    Szerk: Nyilván hogy mennyire számít az rendszer/anyag kérdése. Azt már le sem írom, hogy Pityunál bizony az is kijött, hogy ugyanazon a HTPC-n éppen mac vagy win alól ment ugyanazon felvétel lejátszása.

    Ellenpéldának ott van saját kis régebbi "high-end" rendszerem (Sony TA-E9000/TA-N9000/DVP-S9000, Kimber kábelek*) és biza hiába cserélgettem a kábeleket semmi difit nem hallottam. Ez lehet hogy az előbb rendszer e szűk keresztmetszet, lehet simán a hangfalaimmal van a gond (DIY) vagy csak a szoba aksztikája vacak (tényleg az).

    *Ehhez annyit, hogy ők a hangfalból alapesetben hallható halk fehér zajt csökkentették elég erősen (hangfalkábelek mellett fut más kábel is, innen a zaj).

    [ Szerkesztve ]

    ''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''

Új hozzászólás Aktív témák