Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #95092224

    törölt tag

    válasz #95904256 #1193 üzenetére

    akosf:

    Éppen most nézem, hogy az elmúlt napokban PLC adatgyűjtéssel szenvedtél. Pár tapasztalat, aminek szerintem hasznát fogod venni.

    Van 4 gyártó (Lantronix, Digi, Moxxa, Systembase), a cuccaik HW-re normálisak, de SW-re gyerek cipőben jár mindegyik. A saját driverük / firmwarejük nem stabil. Egyiknek sem. Ahány helyen csak próbálták, még normális switchek mellett is max pár óra, és lefagyott. Teljesen érthetetlen szituk tucatja, amiket eddig láttam. Néhol működik, néhol nem. Ha olyan kedve van, lefagy, és csak a tápkábel kihúz / bedug segít.

    Van Wiznet-es cumó is (google meg fogja találni), azzal még HW baj is van (megsütötte a pénztárgépet, ahol kipróbálták, ennyit tudok az esetről).

    Részemről azt csináltam, amikor nekem kellett ilyet megoldanom, hogy fogtam a HW cumót, írtam rá saját firmware-t, és PC oldalra is egy SQL szerveres illesztőt írtam, az furcsa mód első pöccentésre működött, és azóta is. Lévén azzal semmi baj nincs, én levontam a következtetést: vagy a firmware, vagy a driver, vagy mindkettő, de valami nem tiszta. Stabil megoldást csak arra az esetre ismerek azóta is, ahol elég sok cumót kell kitelepíteni, hogy az SQL szerver is gazdaságos legyen, mint központi adat gyűjtő. Ez az eset easy rider plug & play, a többi meg felejtős. De legalábbis a firmware drivert le kell cserélni, és a PC oldali driver helyett is saját programot használni.

    Ha nem feltétlenül kell a soros port, mert igazából külön elektromos jelvezetékek vannak, és kell a cuccból vagy ~150, akkor pedig megszokhatóbb lesz egy célirányos elektronika, mert azt lehet közvetlen ethernetre beállítani, és nem kell vele külön firmware-ezni.

    Kézzel fogható segítséget a témában meg valószínűleg azért nem kaptál, mert a fentebbi pár problémán elég sokan "elkenődhettek". Sajna a cumókat mindenki csak "gyorsan megveszem, és gyorsan tovább adom" alapon kezeli, de a portszerverek még nincsenek annyira kiforrottak, hogy ilyen módon kezelni lehetne őket.

    Én magam veszekedtem már eleget a gyártó cégekkel levelezésben, hogy ugyan figyelnének már oda egy kicsit, de belefáradtam. Értetlenkedő keményfejű banda mind. Nem venném biztosra, hogy a fenti problémák rövid időn belül fognak megoldódni általánosság jelleggel. Nem is érdemes vele vessződni. Ha tutira kell a cucc, az a biztos, amit te tudsz karban tartani.

    Általánosság jelleggel annyit tudok mondani, ha van saját programozó a cumó mellé PC oldalra, akkor egyáltalán működhet. Ha nincs, akkor felejtsd el a portszervereket. Ha pedig a PC szerverre telepíteni semmit nem engednek, még a "megbízható" informatikusnak sem, az egy olyan szitu lehet, hogy szerintem ők igazából nem akarják, hogy te ilyen problémát valóban megoldj.

    Ha segítség kell a témában, most pár napig kicsit jobban idefigyelek.

Új hozzászólás Aktív témák