Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Szirty

    őstag

    válasz dekorn #1256 üzenetére

    Helló dekorn!

    "A problémám egyszerü : Kit tudom-e nyerni a PLC ből a commenteket és/vagy a symbol list-át"

    A rövid válasz: Nem!

    "vagy ez ha nem lehetséges akkor hogy tudok a teljes működésre utaló nyomokat keresni (pl.: egyes helyeken a runmode által készítet progit ajánlgatják)."

    A legtöbb PLC típus nem tárolja a szimbolum információkat és a megjegyzéseket.
    Egyes (néhány) típusnál van lehetőség ezek tárolására a PLC-ben, de a dolog többnyire nem automatikus, hanem kifejezetten a fejlesztőnek kell külön feltöltenie rá, ami kb. annyit jelent a gyakorlatban, hogy a PLC tartalmazhatná ugyan ezeket, de a fejlesztők nem teszik rá.
    A harmadik eset, amikor a PLC-re automatikusan felkerülnek ezek az információk, amikor a programot rátöltik (ilyen pl. a Siemens S7-1200).
    Ennél nem lehet elfelejteni rátölteni, de az ilyen típusoknál sincs semmi garancia arra, hogy a fejlesztő nem üres szimbólumtáblát és üres kommenteket tölt rá (mivel ezt is megteheti).

    A fentiekből az következik, hogy amennyiben a berendezéshez illetve a PLC-hez nem mellékelte a gyártó vagy a fejlesztő az eredeti projectet minden járulékos információval együtt és azt utólag sem lehet megszerezni valahonnan, akkor szinte biztos, hogy nem tudunk hozzájutni a szimbólumnevekhez és kommentekhez.

    "hogy tudok a teljes működésre utaló nyomokat keresni "

    Ilyenkor többnyire két lehetőség marad: 1. hagyni az egészet a p..ába. 2. nekiülni és visszafejteni a PLC-ből letöltött meztelen programot. A program elemzésével és a működés megfigyelésével (ha erre van mód) ki lehet találni hogy mi mit csinál benne, és lehet írni bele kommenteket és szimbólum neveket.
    A berendezés kapcsolási rajzával (áramút terv) érdemes kezdeni, és annak alapján meghatározni a ki és bemenetek funkcióját. Ha rajz sincs, akkor először a huzalozás alapján kell kideríteni milyen be és kimenetre mi van rákötve és az mit csinál. Ha ez megvan, akkor jöhet a belső változók elnevezése.

    Egy ilyen munka "jó móka" és szinte mindig igen időigényes.
    Kell hozzá az adott PLC-vel szerzett sok-sok tapasztalat. Kevés tapasztalattal ugyanis valószínű, hogy egy összetettebb programban belefutunk olyan megoldásokba, amikkel még soha az életben nem találkoztunk. Persze így is meg lehet ezeket ismerni, de jelentősen lassíthatja az ilyen munkát.
    Az ilyen munka befektetés-jellegű munka, hiszen nem látványos. Elhasználunk rá rengeteg munkaórát és a berendezés utána is pont ugyanúgy fog működni, mint ahogy előtte :)
    Persze utána már sokkal könnyebb lesz belenyúlni.
    Kell hozzá az adott berendezés működésének pontos ismerete, vagy valaki (pl. kezelő) segítsége aki ismeri a berendezést.

    Az ilyen munka során szokott csúszni még pár nehezítés. Pl. ha a rendszerhez operátorpanel is tartozik, amihez szintén nincs meg a project (sőt legtöbbször szoftver se, amivel a nem létező projectet be lehetne tölteni és belenézni).
    Sok operátorpanel ráadásul olyan, hogy nem is lehetséges róla visszaolvasni ami benne van. Így ha a szoftverével rendelkezünk is, akkor sem tudunk mit kezdeni vele...

    Szép halál.. Kezdőknek nem ajánlom.

Új hozzászólás Aktív témák