Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • athomi

    veterán

    nVidia GeForce GTX 1050 / 1050 Ti (GP107) összefoglaló

    Az NVIDIA 2016. októberében leplezte le az olcsó pascalos GeForce-okat, a GTX 1050 és 1050 Ti jelzésű VGA-kat, melyek a GeForce 10-es család tagjai. Mindkét újdonság a 3,3 milliárd tranzisztorból álló, 132 mm²-es GP107-es kódnevű GPU-ra épül, ami a Samsung 14 nm-es LPP node-ján készül.

    A GP107 6 darab SMP-t (Pascal streaming multiprocesszor) tartalmaz, ami SMP-nként 128 darab CUDA maggal rendelkezik, vagyis összesen 768 CUDA magot tartalmaz, 48 darab textúrázó csatorna mellett, ROP-ból pedig 32 fogható munkára.
    Memóriavezérlő tekintetében az NVIDIA továbbra is maradt a crossbarnál. A GP107 128 bites szélességű buszt használ.

    A GTX1050Ti 4GB alapját képező GP107-400-A1 kódjelű GPU-ja egy teljes értékű GP107. Az NVIDIA partnerei kizárólag 4 GB fedélzeti memóriával szerelhetik a kártyákat.

    A GTX1050 2GB alapját képező GP107-300-A1 kódjelű GPU esetében a 6 SMP tömbből letiltottak 1 SMP-t a hozzá tartozó textúrázó blokkal együtt, így adódik az 5 darab aktív SMP-vel a 640 CUDA mag, és a hozzájuk tartozó 40 textúrázó csatorna, a ROP-ok száma viszont változatlanul 32 maradt. Az NVIDIA partnerei kizárólag 2 GB fedélzeti memóriával szerelhetik a kártyákat.

    A kártyákból referenciamodell nincs, azonban követelmény, hogy minden kártyán legalább két darab modern (HDMI vagy DisplayPort) kimenet kapjon helyet.

    A modellek specifikációi:

    A TDP keret szempontjából a megadott értékek igazából fenntartással kezelendők. Többek között azért, mert a gyártók szabad kezet kapnak a GP107-es GPU-ra épülő VGA-k tervezésénél, így alkalmazhatnak extra tápcsatlakozót is, ha a gyári tuning ezt igényli. Az NVIDIA csupán egy ajánlott TDP osztályba sorolta be a termékeket, ami azt jelenti, hogy ha egy adott VGA órajelei nem térnek el az ajánlástól, akkor a fogyasztás sem lesz 75 watt fölötti.

    Prohardver tesztek:
    GeForce GTX 1050: a használható belépőszint
    NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti – a legkisebb Pascal

    Driver letöltése:
    [link]

    Tuninghoz, monitorozáshoz ajánlott programok:
    ASUS GPU Tweak II
    MSI Afterburner
    EVGA Precision XOC
    Gigabyte XTREME ENGINE
    GPU-Z
    HWiNFO

    Analóg bemenetes (D-SUB) monitorral rendelkezőknek:
    Tekintettel arra, hogy a gyártók a kártyákat nem látják el az analóg jeltovábbítására képes D-SUB, DVI-I kimenetekkel (csak a kizárólag digitális jeltovábbítására képes DVI-D, HDMI, DisplayPort csatlakozókkal), ezért az analóg bemenetes monitorral rendelkezőknek szükségük lesz egy aktív átalakítóra, ami a digitális jelet analóggá alakítja (DVI-D-->D-SUB, HDMI-->D-SUB).

    Passzív hűtéses kártyák:
    Palit KalmX (csak GTX1050Ti van)

    Félpasszív hűtéses kártyák:
    • Asus Expedition
    • Asus Strix
    • Gigabyte összes kártyája (kivéve Low Profile kártyák)
    • MSI Gaming

    Aktív hűtéses kártyák:
    • A fenti felsorolásokban nem szereplő összes többi kártya.

    Low Profile kártyák:
    • Gigabyte Low Profile
    • MSI LP
    • KFA2 LP
    • Zotac Low Profile
    Low Profile kártyák topikja

    Cicergéssel (coil whine) nem érintettek a VGA-k.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák