Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Keem1

    addikt

    válasz Sumptuous #36403 üzenetére

    Bár a Pi-vel kevés tapasztalatom van még, szerintem ilyesmire egy médiabox (mondjuk egy igazi Android TV-s Xiaomi Mi Box) jobb választás, sokkal kényelmesebb, a kodekek rendben vannak, valamint a gyárilag meglévő titkosítási kulcsok miatt mennek (4K-ban is) a DRM tartalmak (HBO Go, Netflix). És valóban, a 4K 120 Mbites anyag se akasztja meg, még hálózaton keresztül sem.

    A Pi-t én inkább desktop GUI nélküli szervernek, médiakiszolgálónak, automatizálási központnak látom kiválónak. Egy olyan eszköznek, ami különösebb energiapazarlás nélkül állandóan működhet, tevékenykedhet éjszaka is.

    Amire én jelenleg használom:
    - to**ent
    - médiaszerver (DLNA, Samba)
    - backup (vannak webes projektjeim, így gép nélkül, függetlenül, hogy észben tartanám, menti a webtárhely és az adatbázis tartalmát, ellenőrzőösszeget készít, betömöríti és felhőben helyezi biztonságba - duplán, Google Drive és Dropbox) - ezt mind magától, naponta többször, anélkül, hogy hozzányúlnék
    - automatizálás (fix ip cím híján csekkolja, ha változik az ip cím és küldi e-mailben, ha igen - saját konzol applikáció, a reklámos dyndns szarokat utálom)
    - és még egy sor olyan feladat, amire létezik terminálos program (vagy megírom magam) és/vagy futnia kell az emlékezetemtől függetlenül és/vagy éjjel vagy olyankor, mikor nem vagyok otthon
    - VPN szerver

    A GUI feleslegesen nem fogyasztja a szűkös erőforrásokat (felesleges, úgysincs monitorra kötve).
    Egyébként én Windows alatt is több feladatra jobban szeretem a CLI appokat (youtube-dl, instaloader, ffmpeg). Egyszerűen ezeknél nem hogy fölösleges a GUI, hanem egyenese erőforráspazarló.

    Készül a saját okosotthon-projektem, aminek központi eleme nem egy röhejes hangszóró (Google, Apple), hanem egy Rpi lesz.

    Szóval én ilyenekben képzelem el a kiaknázandó lehetőségeit ennek a pici, ám de annál jobb eszköznek. Szerintem desktop gépként nem annyira megfelelő, akkor már amúgy is ott a pc, hanem - ahogy írtam - állandóan működő, kis energiaigényű feladatokra.

    Huhh, hosszú lett, bocs érte, és azoktól is, akik esetleg épp ellenkezőleg látják, de nekem ez a véleményem a kedvenc kis cuccunkról.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák