- Apple notebookok
- OLED TV topic
- Computex 2024: az ASUS nem viccel, ha felsőkategóriás billentyűzetről van szó
- SONY LCD és LED TV-k
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Amazon Kindle
Hirdetés
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
Computex 2024: perifériák az ASUS ROG fémjelzésével
ph A cég 50 gramm alatti, szénszálas burkolattal bíró egeret és decensnek látszó játékos headsetet is villantott a madzagmentes szegmensben.
-
Mindennél kisebb és gyorsabb chipeket hoznak az ASML új gépei
it Miközben az EU elkezdte osztani a chipszektornak a nagy támogatásokat, az ASML és az Imec olyan labort nyitottak az EU-ban, amelyben a legújabb chipgyártó eszközöket tesztelik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
forceberg
veterán
válasz gulupeti #7903 üzenetére
Zummzummtól tavaly a Jalapeno Tam jól kelt, de a Poblano nem igazán.
Direkt gyengének vettem őket, amiből mennyiséget lehet enni, nem csak 1-1 vékony karikát.
Az ízviláguk nyersen nem igazán az enyém, de nem is rosszak! Lett némi darálmány, ami inkább csak pikáns. Savanyítva is lett. A darálmány és a savanyú is finom!http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
forceberg
veterán
Ti szoktatok segíteni a friss keléseknek, hogy a kis hajtásról lejöjjön a maghéja?
Tavaly volt pár, amelyik nem dobta le, minden nem tudtam segíteni.http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
forceberg
veterán
válasz G**@**B**! #7917 üzenetére
+ lev258:
Én azt csináltam, hogy az ujjhegyemről átadtam egy vízcseppet, ami gondolom puhította, de sajnos maradt pár darab, ami nem maradt meg. Bár visszaemlékezve, lehet, hogy inkább a paradicsomokon volt rosszabb a helyzet.Offtopic: így tettem egy a Tátrából saját magam által begyűjtött, majd itthon keltetett törpefenyő maggal is. Az szépen kibújt magától a sisakból. Most azon már van kb. 10 kis tűlevél, remélem megmarad! Kapja a Dithane-t, nehogy kidőljön.
[ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
forceberg
veterán
válasz lakisoft #7919 üzenetére
Még savanyúnak is raktam el belőle
+ volt őrleményem is Poblano Jalapeno Tammal keverve. Épphogy pikáns, de finom volt.Viszont a Poblano nálam elég xarul kelt. Most is a Jalapeno és a Marconi is már kicsírázott, a Poblano meg sehol.
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
forceberg
veterán
válasz lakisoft #7921 üzenetére
2 tő maradt meg. Olyan 70 centi magasak lehetettek. Ritkásabb, de nagyobb volt a lombjuk, mint a Jalapeno Tamoknak. (azok voltak mellettük, így azokhoz képest láttam, hogy milyenek) Ha jól emlékszem, a két tő kb. heti 4-6 paprikát adott vagy 2-3 hónapig.
[ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
forceberg
veterán
-
forceberg
veterán
A Cristobal F1-ről hallott valaki?
Faternak megtetszett a fotó a mag zacskóján, így vett...A Jalapeno Tam és Marconi brigád itt tart:
[kép]http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
-
forceberg
veterán
válasz vendingo #7957 üzenetére
Nem vagy egyedül, nálam meg még a lakásban egyszerűen megálltak a fejlődésben.
Paprika és paradicsom szinte mind! Kiraktam őket, hátha. Most száradnak el kb. 4-5 centi magasan...
Volt egy későbbi csíráztatásom, de az csak édes Marconi, na azok mennek.A legutolsó 2 db a legnagyobb.
Lehet, hogy az enyémeknek túl sok volt a sötét az ablakban belül? Tavaly ugyanott szépen fejlődött minden! Tavaly is, idén is sima virágföldbe raktam őket, de tuti nem az a bajuk, mert két különféle földben is vannak elszáradók.A korábban említett [F1] magról faternál a kertben simán kiszórva már vagy 5 centis palánták vannak...
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
forceberg
veterán
válasz rob2174 #7966 üzenetére
Ennek pont az a lényege, mint hobbi, hogy az első lépéstől te csinálod.
Pl. tavaly ősszel hoztam a Magas-Tátrából törpefenyő magot. Most van 1db ilyesmi magoncom:
[link]
1500-1600m környékén szedtem, így nem lesz neki épp ideális a pesti levegő[ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
forceberg
veterán
válasz vendingo #7976 üzenetére
Aki a paprika ízét is érezni szeretné a marás mellett, annak nem opció, hogy keveset rak bele.
Kár, hogy idén nem fut jó kört a Jalapeno és Poblano, mert a vegyes őrleményük igazi főnyeremény volt.
Nagyon sokat lehetett rakni bármire.http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
forceberg
veterán
válasz zsiga68 #8011 üzenetére
Én is csináltam régebben kb. hasonló sóaránnyal házi "erős pistát", hűtőben tárolva nem romlottak meg.
Azt ajánlom, hogy minél kisebbek legyenek az üvegek.Tavaly átálltam az "eltevésre".
Idén is készülök az ecetes-sós-cukros felforralt felöntőleves eltevésre - tavaly nagyon jól sikerült!http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
forceberg
veterán
válasz tasiadam #8026 üzenetére
A Mospilan felszívódó is. A puszpángmoly lárváit sem tudtam volna mindet kontakt lefújni.
Vagy arra gondolsz, hogy nem elég erős, ha már belül van a paprikában?"Dísznövényekben a gyapottok-bagolylepke ellen rajzásmegfigyelés alapján a fiatal, kelő lárvákkal szemben 0,25 kg/ha dózisban kell védekezni, és a kezelést szükség szerint, 7 nap múlva ajánlott megismételni. Az idősebb hernyók ellen a nagyobb, 0,4 kg/ha dózis alkalmazása javasolt."
[link][ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
forceberg
veterán
válasz tasiadam #8028 üzenetére
Arra tudok gondolni, hogy esetleg magába a termésbe nem túl sok anyag jutna el?
Valahogy megelőzni kellene, de nem egyszű ez, mert akkor pl. szinte sosem lehet szüretelni, ha folyamatosan permetezett a paprika.
+ egyébként meg ételnél nem is árt minimalizálni a vegyszereket. Gondolhatod a bolti csodaszép paprikák hogy teremnek..."Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap
Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: alma, körte, őszibarack, nektarin, kajszibarack, cseresznye, meggy, szilva 14 nap; szőlő: 7; kukorica, őszi káposztarepce, mustár, olajretek 56 nap; paprika (hajtatott), uborka (hajtatott), cukkini (hajtatott) 3 nap; paradicsom (hajtatott), tojásgyümölcs/padlizsán (hajtatott), saláta (szabadföldi, hajtatott), burgonya, fűszernövények 7 nap; kelbimbó 21 nap; dió 30 nap; zöldborsó, zöldbab: 14; lucerna (vetőmagtermesztés), napraforgó, dohány, dísznövények, erdészeti kultúrákban előírás szerinti felhasználás esetén megállapítása nem szükséges."
Én is azért ezeket a napokat minimum dupláznám...[ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
forceberg
veterán
válasz tasiadam #8032 üzenetére
Álladóan nem lehet fújni, mert mikor fogsz belőle enni? Ez sokkal több, mint hogy fújjuk be valamivel, azt kész.
Tavaly egyébként nálam is voltak ilyenek Pesten a cserépben nevelt paprikáknál, de azokat nem kezeltem, mert úgysem nőttek valamiért rendesen...
(a többsége paprika vidéken faternál nő fel a keltetésem után)http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
forceberg
veterán
válasz Digitalpimp #8037 üzenetére
Felénk a tigrisszúnyog is tetézi a problémákat. Ezek nem csak este támadnak, de még 30 fok körül nappal is marják az embert...
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
forceberg
veterán
Én rengeteget daráltam már le kávédarálóval, védőeszköz nélkül.
Igaz én nem tartok brutál erőseket, mert én úgy szeretem, ha sok kell belőle, azaz maga a paprika ízessége is bőven magvan, nem csak mar.
A mozsár jó összetörni, utána mehet a darálóba.
Csak amikor kinyitod a darálót, előtte mély levegő, benntart! Utána egy ideig tele lesz a levegő láthatatlan paprikávalKérdés udvaron nevelőkhöz:
Van még két Jalapenom cserépben, amik még élnek kint, most készülnek a lombhullatáshoz. Ha behozom, aztán véletlenül át is telelnek, akkor korábban fognak teremni jövőre? Az adott évi vetések kb. mindig későn teremnek... vagy ültessem ki inkább vidéken faternál a többi paprika mellé?
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
forceberg
veterán
válasz Digitalpimp #8482 üzenetére
Nálam lámpázás nélkül az a helyzet, hogy hiába keltetem őket korán, akkor is csak elég későn teremnek, mert lassan indulnak csak be, azért gondoltam, hogy kb. poénból kettőt átteleltetnék.
Vagy marad a korábban említett Cristobal F1, ami csak úgy termeli ki az érett paprikákat.
Ez igazi hibrid... kiszórod a magokat, ritkítasz, mert qrva jól kel, aztán szüretelsz.
Azért szabadföldről nem emlékszem, hogy bármely évben még nov. 1-jén szedtem volna le paprikát, idén még lett egy fél kis vödörnyi Cristobal F1 és Bogyiszlói.(#8483) mephi666: Nekem kb. a Poblano ereje elég, én mennyiséget szeretek enni erőspaprikából is, nem hajszálvékony szeleteket!
[ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
forceberg
veterán
A tél elején behozott két jalapeno elkezdett a sarokban kihajtani, hozzák a leveleket... Nincs elég hideg, ~20°C van a hideg sarokban. Tegyem fényesebb helyre, hogy akkor mostmár lombozódjanak, aztán hátha túlélnek valahogy? 10-15°C körül nem tudom őket tárolni. Az udvaron, vagy a tárolóban megfagynának.
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
forceberg
veterán
válasz Digitalpimp #8509 üzenetére
Direkt jól megmetszettem őket, hogy majd bent áttelelnek.
Tehát akkor tegyem őket fényesebb helyre, hogy hagy levelezzenek ki?
Egy erősen átlátszó, de vöröses függöny mögé tudom őket tenni fényes helyre.[ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
forceberg
veterán
válasz mephi666 #8511 üzenetére
Olvastam, hogy a Jalapeno amúgy sem az egyszerűbb eset...
Legalább Január végéig várhattak volna a hajtással
Ha tudom, hogy ilyen hamar kihajtanak, akkor nem metszem meg őket, mert a levelekből még eléldegéltek volna egy ideig, de így csak a gyökerek maradtak.(#8512) Moleman: ezek ősz végére már 70cm-esek voltak. Lemetszettem őket, ahogy írják pár villás ágra, a gyökereket szépen kimostam, majd új földbe tettem őket.
[ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
forceberg
veterán
-
forceberg
veterán
Igen, Bépé.
Az ősz végén beraktam őket a nappaliba, a sarokba, hogy direkt fényt ne kapjanak.
Megmetszve, hogy csak az 1-1 Y formájú törzs ágat hagytam meg.
Pár hét múlva elkezdtek a kihajtani, ezután kiraktam őket az ablakba, ott kicsit jobban megindultak a levelek, majd nem sokkal később elkezdtek virágozni is. Azaz nem is most, hanem több héttel ezelőtt kezdtek virágozni.
(Ezek Tam-ok, a leggyengébb Jalapeno-k)[ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
forceberg
veterán
válasz forceberg #8560 üzenetére
Ősszel raktam el két Jalapeno csumát magokkal.
Kb. 10-12db-ot beraktam nedves papírtörlők közé. 3 nap alatt kicsíráztak. Lehet azért, mert friss magok? Eddig akár több hét is kellett, hogy meginduljanak a magok... Fel sem vagyok készülve, nem gondoltam, hogy ilyen hamar földbe kell őket tenni...http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
forceberg
veterán
válasz zsiga68 #8563 üzenetére
Megfejtettem ( spanyolviasz! ), ha valakinek ez eddig nem volt tiszta, akkor a mag elrakásában segíthet:
Azon magok indultak meg, amelyek teljesen érett paprikából valóak. Azaz a tőről már megpirosodva volt levéve a paprika, tehát a magok is rendesen meg tudtak érni a paprikában. A másik csuma jó sötétzöld volt csak, annak a magjai még alszanak.
Az egyiptomi aldis piros Palermo magjai is mind megindultak!http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
forceberg
veterán
válasz zsiga68 #8567 üzenetére
Én is fáztam már rá erre. Ha leesett a föld, akkor finoman betéve, majd körül pakolva apró szemcsés földdel, túlélték. Esetleg kiskanállal próbáld meg.
Én ezért erre a célra el szoktam tenni pár darab joghurtos poharat, amiknek az aljukra fogóval csípek két-két kis kifolyót .http://www.flickr.com/photos/4ceberg
Új hozzászólás Aktív témák
- 4GB DDR3 PC3 PC3L 1600MHz 1333MHz RAM memória LAPTOP -ba eladó
- Dell Optiplex 7070 SFF: Az igazi kis erőgép: i7 8700, 32GB RAM, 512GB SSD, 2xDP+HDMI+USB-C, Win11Pro
- Dell Optiplex 7070 SFF:A tökéletes irodai/otthoni PC:i5 8500,16GB RAM,256GB SSD,2xDP+HDMI+USB-C,Win
- Kellemes árú vezetékes gamer egerek
- CLEVO P775DM3-G gaming laptop
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs