Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • vati

    senior tag

    válasz Csorbi #7014 üzenetére

    Kicsit több mint 3 éve vettem a Seagate-et, de még most sem tudok visszaemlékezni, mi alapján választottam amikor az összes többi lemezem WD, és hol, mikor vettem. A levelezésből túrtam ki azt a régi rendelést, a memóriámból teljesen kiesett hogy megtörtént, most sem tudom felidézni.
    A cél az lehetett, hogy majd jól elrendezem az archív anyagaimat, és oda duplikálom biztonsági mentésként. Mivel ez elég sok meló, egyre halasztódott, a lemez bekerült egy címkézetlen külső házba, aztán elfelejtettem.
    Amiért most venni akartam egy újat, hogy nemrég meghalt egy 2 terás WD Black a gépemben, 7 évesen, ezt muszáj volt pótolni, erre vettem az új WD-t.
    A WD Black pusztulásának körülményei teljesen ontopic: a Sentinel 6.0.1 semmilyen problémát nem jelzett az utolsó napig. Az egyetlen tünet az volt, hogy kb. egy év óta lassan kúszott fel a hőmérséklet, először csak 36 fok volt, mint a többinél, majd sok hónap-év alatt előbb 40, majd 45, utoljára 50, a nyáron egyszer 55, de azt látszólag hiba nélkül túlélte. Közben minden más SMART attribútum teljesen normális volt, kondíció végig 100%, semmi sem utalt problémára. Azt nem tudtam, hogy ez a melegedés már vészjel, akkor is, ha nincs bad sector, és azonnal menteni kell.
    A melegedést annak tudtam be, hogy ez a lemez a háznak legkevéssé jól szellőző helyén van, távol minden ventillátortól. (mind a 6 SATA-port foglalt...) Nem volt alaptalan ez se, mert az egyik ventilátor elromlott kb egy éve, ez lehetett az ősok.

    Tanulság: ha egy HDD lassan, de trendszerűen elkezd melegedni, azonnal menteni róla, még akkor is, ha a HDSentinel szerint 100% a kondíció, nincsenek lemezhibák, nincs read/write error, mert könnyen lehet, hogy a mechanika haldoklik. Ez nekem nem derült ki korábban, igaz, nem sűrűn jártam erre olvasgatni.
    Vakon elhittem a SMART-paramétereket, időnként ha elkezdtek jönni figyelmeztető emailek, hőmérséklet-túllépés miatt, kicsit feljebb tekertem a limitet, hogy ne csipogjon.
    Az utolsó 25 percben a kondíció leesett 100%-ról 16%-ra, a várható élettartam 27 napra, és megjelent 114 bad sector + 21 weak. Fél órával korábban jelent meg az első néhány bad sector, utána nem lehetett olvasni többet.
    Tanulság: a kapott warning-okat mindig azonnal figyelmesen elemezni kell.
    Szóval, úgy meghalt szegény, hogy nemcsak a BIOS nem látta, de be se bootolt a gép ha rá volt dugva bármelyik SATA-portra.
    Utolsó ötletként, elkezdtem belepróbálni az USB-s külső házakba, hátha mégis tudok róla menteni. Valószínűleg így botlottam bele a Seagate-be, majd hirtelen ötlettel a Seagate-et szereltem be a gépbe a halott WD helyére, az új WD pedig ment a külső házba.
    Ezt utóbbit máig sem tudom felidézni, pedig logikusan végiggondolva csak így történhetett.
    Harmadik pont, nem emlékeztem hogy végül kaptam számlát és hova tettem. Pedig ilyesmire kellene emlékezni 3 hét után.

    A mySoft.hu ügyfélszolgálatosa nagyon sokat segített, persze csak mentálisan: elmagyarázta, hogy ha személyesen vettem át, akkor muszáj volt kapjak papír számlát, anélkül nem tudják kiadni, keressem meg. A másik amire felhívta a figyelmemet, hogy ha a jótállási jegyen ott van a validálható WD gyári szám, azt csak magáról a HDD-ről tudják leolvasni, anélkül nem adhatják ki, meg kellett kapjam, double-check again....
    Ezek után újra feltúrtam mindent, meglett a számla, majd megnéztem a gép belsejében és a külső házakban mind a 8 hdd-t, és megkerült a WD EFAX is...
    Az utolsó konklúzió az lett, hogy keresnem kéne egy neurológust, és pihenni :(

    Asus TUF Gaming A17 / Ryzen7 6800H / 16GB / 512+1024 GB SSD / GeForce RTX 3050Ti "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hol vannak a cölöpök..."

Új hozzászólás Aktív témák