Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dezz

    nagyúr

    válasz PLaci58 #30322 üzenetére

    Nem szokásom légből kapott "elméleteket" tényként közölni...

    "A PAL TV 25 fps, amit félképenként jelenít meg a TV ezért lesz 50 Hz."

    Csak ha 25p-re konvertált mozis anyagot közvetítenek!

    Azonban, a két "félképen" (ezek valójában a páros és páratlan sorok, amik annó 1/50 mp-es időkülönbséggel jelentek meg CRT-n [miközben az ellentétes field már kihúnyt]) lévő képtartalom eltérő mozgásfázisból is származhat, ami 50 mozgásfázis/mp-et ad. Ez a default videófelvételi mód! (Ebből aztán a progresszív megjelenítők először 50p-t csinálnak, amit adott esetben meg is többszörözhetnek.)

    "A mozi film 24 fps, amit 3x kitakarnak, így 72 Hz-et nézünk a moziban."

    Valóban - bár ott is előfordul akár 4-5x kitakarás (egyszer a két képkocka között, a többi frame-időben).

    "A jó 24p-s megjelenítésnél minden képkockát 5x jelenítenek meg a TV-k, így 120 Hz-en mennek."

    A plazmák. Az LCD-n alapesetben folyamatosan "kint van" a kép, így teljesen mindegy, hogy a 24 hányszorosán frissítik. (Csak a csúcskategóriás LCD-ken van BFI [Black Frame Insertion], ahol persze nem mindegy a dolog.)

    "Ezért kell a valódi 100 Hz-es (120Hz) TV és a 240 Hz-es a FH 3D-hez 24p-s forrásnál."

    A ma elterjedt 100/120 Hz-es aktív shutteres tévéknél 50/60 Hz jut egy szemre.

    "Természetesen az 5x24Hz-nél nincs értelme képkockákat beszúrni, hiszen pontos a lejátszási sebesség és nagy a képfrekvencia."

    Mozgásfeljavításnál természetesen nem ugyanazt a képkockát teszi ki többször, hanem pl. 24p-nél mp-enként 24x, és az összes többi mozgás-interpolált, generált képkocka. (Más kérdés, hogy mozifilmeket nem érdemes ezzel "elrontani".)

    "Ha a TV képbeszúrást alkalmaz a 24p-s lejátszásnál (true motion), akkor ott a 3:2-es pull-downt használják ami röcögéshez vezet és a beszúrt képek miatt elmosódottabb mozgást eredményezhet."

    Ezt csak egyes plazmák "művelik". Normális esetben az van, amit eggyel feljebb írtam.

    (#30323) Flashget: Az előzőleg linkelt Youtube-os részleten teljesen jó a 3D a távoli felvételeken is! (Ha valami módon meg tudod jeleníteni a tévén, vagy van anaglif szemüveged, akár úgy is, kipróbálhatnád, hogy azt láttad-e, ami itt látható.) Ez független attól, hogy valaki DVB-T-n vagy UPC-n nézi! Max. az adott tévé 3D beállításaival lehet probléma.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák