Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #94529552

    törölt tag

    válasz bzoley #69667 üzenetére

    Ha ezt nem érti meg, akkor mit? Lehet, hogy belenevelték egyesekbe, hogy: "Ne ülj közel a tévéhez fiam, mert elromlik a szemed! Ha véletlenül tényleg romlott a látása: Hát nem megmondtam, fiam!"

    "Régóta elterjedt ugyanis az a nézet, miszerint egészségtelen túl közel ülni a bekapcsolt tévékészülékhez, és elsősorban a kisgyermekek szeme fog károsodni emiatt. Ez a hiedelem akkor terjedt el, amikor az 1960-as években a General Electric néhány olyan új színes tévékészüléket is eladott, melyek sugárzása sokszorosan meghaladta az egészségügyi határértéket.

    Ez a sugárzás az úgynevezett ionizáló röntgensugárzás, mely a képcsőben felgyorsított elektronok képernyőbe csapódásakor keletkezik. Ebben az esetben túl sok lett belőle. A gyártó gyorsan bevonta és kijavította a hibás készülékeket, de a megbélyegzés a mai napig megmaradt. Az 1970 óta gyártott tévékészülékek nagyfrekvenciájú (röntgen) sugárzása gyengébb a kozmikus háttérsugárzásnál.

    A tévékészülékek elektronikus kibocsátásától az alacsony sugárzású képcsövek, az LCD-s és a lapos képernyős plazmatévék korában ugyan már nem kell tartanunk, a kérdés azonban továbbra is időszerű: ártalmas-e a szemnek a tévénézés? Dr. Lee Duffner, az Amerikai Szemészeti Akadémia orvosa szerint a televízió képernyőjének nézése közelről sem okoz fizikai károsodást a szemben. A sok tévénézés azonban megerőlteti és kifárasztja a szemet, különösen akkor, ha nagyon közel ülünk, és/vagy a furcsa szögből nézzük a tévét. "A tévé kikapcsolása és némi pihenés, vagy egy jó éjszakai alvás regenerálja a fáradt szemet" - mondja a professzor."

Új hozzászólás Aktív témák