Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Teasüti

    nagyúr

    válasz PuMbA #74922 üzenetére

    Tehát ha jó felé közelítek, akkor arról van szó, hogy a TV képes megjeleníteni a videó minden egyes képkockáját a maga teljes valójában? Mármint ~24 különálló diszkrét képkockát a TV teljes képi 1920x1080-as felbontásában? Ez biztos rosszul közelítettem meg, mert ez teljesen evidens, hogy egy megjelenítő megjeleníti a vetített képet. :F

    A mozgásfelbontás nem a kép folyamatosságát jelenti, hanem az, hogy amit az eredeti videóanyag tartalmaz (ami TV adás esetén 50p)
    Na akkor próbálom értelmezni... Mit tartalmaz az eredeti videóanyag? Mi az az 50p?
    Nekem ez egy teljesen új fogalom, én videó alatt diszkrét képkockákat értek, definiált képi felbontással (720x576 pixel 25 képkockával másodpercenként példának okáért) és eddig ez nekem teljesen triviális volt, hogy ezt meg tudjuk jeleníteni egy képernyőn. :F

    Tehát egy film 24p-jéhez nem kell Motion Plus, mert a képkockák közötti idő olyan sok, hogy a TV ugyanazon képkocka 3 vagy 4-szeri felvillantásával a teljes mozgásfelbontását megkapod
    Akkor másodszori nekifutásra: a mozgásfelbontás alatt itt azt a videófolyamot értjük, amit a 720x576 felbontás képkockák tesznek ki másodpercenként 25x? Vagyis ha ezt meg tudja jeleníteni a képernyő "teljes részletességgel", akkor teljes mozgásfelbontásom van? És vmiért ezt 50p-nek nevezik? Van ebben az elnevezésben logika? Illetve ha már itt tartunk, akkor felvetnék egy keresztkérdést is megfordítva a gondolatmenetet: van olyan képernyő, ami nem tudja megjeleníteni ezt a videót a maga teljes valójában???
    Gondolom ekkor beszélünk arról, hogy nem teljes a "mozgásfelbontás".

    Hmm, vagyis ha egy 1080p videót játszok le egy HD-Ready képernyőn, akkor azt hívjuk 720 soros mozgóképfelbontásnak? Mivel az 1080 sorból csak vmi 1366x768 pixelt jelenít meg a HD-Ready tévé és ebből a sorok száma adja a mozgásfelbontást? Miért épp a sorok száma? Az oszlopok nem számítanak?

    Vagy a mozgásfelbontásnál nem a képi felbontás számít? (Hogy jön be a képbe a mozgás folyamatossága? Mi köze a sorok számának a képkocka interpolációhoz?)
    Akkor van olyan TV, ami nem tud megjeleníteni másodpercenként adott számú képkockát?
    Mondjuk ha HFR 48 fps filmet játszok el egy hagyományos Crt tévén a maga 25 fps képfrissítésével, akkor beszélünk csökkent mozgásfelbontásról?

    Vagy mind a kettő számít, az fps is és a kép felbontása is? Ez nekem kínai...
    Ez vmi akkora parasztvakításnak tűnik, mint az audióban a P.M.P.O. :N

    De azért nem adom fel:
    Tehát egy film 24p-jéhez nem kell Motion Plus, mert a képkockák közötti idő olyan sok, hogy a TV ugyanazon képkocka 3 vagy 4-szeri felvillantásával a teljes mozgásfelbontását megkapod
    Ha a TV csak egyszer jeleníti meg az adott képkockát, akkor csorbul a mozgásfelbontás? Mi az isten az a mozgásfelbontás és ki határozta meg, hogy 3-4x kell felvillantani egy képkockát egymás után, hogy nekem teljes legyen az örömöm? Mi van, ha csak egyszer villantom fel? (Technikailag elkezd fehéren vibrálni a 100 hz-es LCD panel, de ez egy teoretikus kérdés akar lenni. Vagyis úgy fogalmazok, hogy addig egy TFT monitor mintájára megőrzi a képet, ha az nem változik.)

    És akkor megpróbálok a saját logikámmal kihámozni a mozgásfelbontást:
    a mozgás felbontása... Vagyis az fps szám. Mint a HFR kameratechnikánál. Vagyis a felvételen látható mozgás 24/25/30 fps-el felvéve szaggatott lesz és a motion blur miatt látjuk mégis folyamatosnak. Ergó ha ez a felvétel bemozdulás nélkül kerül éles képpel rögzítésre jó kicsi záridővel, akkor velősen fogalmazva szaggat, mint az állat. Viszont ha ugyanazt a felvételt 60/120 vagy még nagyobb fps-el vesszük fel, akkor a mozgás megjelenítése lényegesen folyamatosabb lesz, smooth.
    Az fps számnak viszont semmi köze a kép felbontásához, a rögzített tartalom részletességét határozza meg, nem pedig a tartalom mozgását.
    A lejátszásnak a kicsi fps számot képkocka interpolációval kompenzáljuk, már ha zavar az eredeti videó szaggatása (igen, zavar, különben nem létezne képkocka interpoláció sem). Vagyis a mozgás felbontását növeli képkockák hozzáadásával, mesterségesen előállítottva a két kép eltéréséből az elmozdulásvektor szerint. Az én értelmezésemben ez maga a gyógyír és a kép folyamatossága nem mellékhatás, hanem kívánt cél.

    Bocsi, késő van, belőlem meg csak ömlik a szó. Ha vki venné a fáradtságot felhomályosítani, azért hálás lennék. :R
    Jó éjszakát mindenkinek!

    (#74927) BBéci
    Ha a valós fizikai tények szerinted csak egy vélemény, akkor nem túráztatom magam tovább. Elnézést, hogy raboltam a drága idődet! :R

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák