Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • nightshadow

    veterán

    válasz Teasüti #74934 üzenetére

    "elképzelésem sincs a 300 sor mozgóképfelbontás mibenlétéről"

    "Mozgóképfelbontás

    "A fizikai képfelbontás csak egy adat, sokkal többet elmond egy televízióról, hogy mekkora a mozgóképfelbontása. Képzeljük el a következő tesztet! Adott két Full HD felbontású tévé, az egyik LCD, a másik plazma. Mindkettőn megjelenítünk egy olyan ábrát, amely egy pixel vastagságú, függőleges fekete és fehér vonalak egymásutánjából áll. Az ábra gyönyörűen látszik, egészen addig, amíg el nem kezdjük mozgatni a vonalakat. Ebben az esetben a kép elmosódik, a szemünk szürkének kezdi látni. Növeljük a vonalak vastagságát egészen addig, amíg újra meg tudjuk különböztetni a fekete és fehér vonalakat egymástól. Értelemszerűen az a jobb, ha minél vékonyabb vonalak között tudunk különbséget tenni.
    Az LCD legnagyobb hátránya nagyon jól látszik ennél a tesztnél. Azonos mozgatási sebesség mellett egy plazmatévén 50-100%-kal több sort tud a szemünk megkülönböztetni, mint a vetélytársánál. A plazmatévénél ez körülbelül 900 sort, az LCD tévénél pedig 450-600 sort jelent. Hozzá kell tenni, hogy az LCD tévék sem teljesen reménytelenek ebből a szempontból, LED-es háttérvilágítással az egyik koreai gyártó például biztató eredményeket ért el (800 soros felbontást). A baj csak az, hogy nagyon sok időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy ez a megoldás a belépőszintre is eljusson, a csúcskategória pedig értelemszerűen csak keveseket érdekel.
    A tesztek persze sarkított helyzetben mutatják a panelek képességeit, és a valós felhasználási körülmények között messze nem ekkora az eltérés, de ettől még tény, hogy az LCD tévéknél az utánhúzás jelensége a kép bizonyos mértékű elmosódását okozza, éppen úgy, mint egy közönséges TFT monitornál."

    forrás: [link]

    Megjegyzés: ez a cikk 2008-as. Azóta annyi a változás, hogy a plazmagyártás megszűnt, és a középkategóriájú LCD tévék is elérték az 1080 soros mozgóképfelbontást képkocka-interpoláció és BFI segítségével. Ezek nélkül továbbra is csak 300 sort tudnak. [link]

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák