Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bozso067

    tag

    Sziasztok!
    Adott egy NAS (Synology DS218) 60W-os táppal; 2 db egyenként 10TB-s WD RED vinyóval (fogyasztásuk egyenként 8,4W); ez a védendő eszköz. Ha jól számolok, az összfogyasztása nem éri el a 100W-ot.
    A Synology oldalán ennyit találtam a fogyasztásról:
    „Áramfogyasztás*: 14.99 W (hozzáférés); 5.78 W (HDD hibernálás). *Az áramfogyasztás mérése 1TB-os Western Digital WD10EFRX merevlemezzel/merevlemezekkel való teljes feltöltés mellett történik.”
    A NAS-nak az adatveszteségek nélküli a szabályos leálláshoz kb. 2 percre van szüksége; ehhez kellett mögé egy UPS, ami áramszünet esetén is biztosítja a szabályos leállást, továbbá ha visszajön az áram, akkor NAS-nak is újra kellene indulnia.
    Ezért vettem kb. 4 hónapja egy APC Back-UPS BX 700VA / 390W vonalinteraktív szünetmentest; kifejezetten csak azért, hogy áramszünet esetén szabályosan álljon le a NAS. Az APC oldalán ennél a típusnál, ha 100W összterhelést írok be a konfigurátornál, akkor elvileg 22 perc a teljes áramkimaradás esetén fennálló futási idő. Csak a NAS van rádugva; elvileg bírnia kellene.
    A kérdés, hogy áramszünet esetén azonnal megszólal hangjelzéssel a UPS? Ekkor kezdődik meg a NAS szabályos leállítása (2 perc)? Illetve, ha visszajön az áram (2 perc és 22 perc között), akkor újra kellene indulnia a szabályosan leállított NAS-nak?
    A többször előforduló tapasztalat viszont az, hogy amikor áramszünet van – mint például ma hajnalban 01:50-kor - és megszólal visítva a szünetmentes (öröm és boldogság), később azt tapasztalom, hogy sajnos nem szabályosan állt le a NAS (erről kapom az e-maileket és a telefonos APP is jelzi). Ha a teljesen feltöltött szünetmentesnek 22 percig kellene bírnia és a NAS-nak csak 2 percre van szüksége a szabályos leálláshoz, akkor miért nem teszi a dolgát?
    A NAS beállításainál mindent úgy állítottam be, ahogy a Synology javasolta; a NAS „látja” is az elé kötött UPS-t.
    Ilyenkor mi lehet a probléma? Ráadásul, ha visszajön az áram, akkor nem indul újra a NAS.
    Másik eset: ha 22 percnél tovább tart az áramszünet, akkor elvileg teljesen lemerül a UPS aksija. Ilyenkor le kellene csatlakoztatni róla a rákötött NAS-t; feltölteni teljesen a UPS aksiját és csak akkor lehet újra rácsatlakoztatni a NAS-t? Vagy maradhatna a NAS rákötve a UPS-re és akkor is fel kellene töltenie?
    A tapasztalat az, hogy ki kell húznom a rákötött NAS-t a UPS-ből – ellenkező esetben folyamatosan visít a UPS – bizonyos százalékig feltöltődik a UPS aksija és akkor már újra csatlakoztatható a NAS a UPS-hez; a NAS kliensprogramjában jelzi is, hogy hány százalékig van feltöltve.
    Aksihiba lenne? Vagy cseréljem le egy nagyobb teljesítményű UPS-re a jelenlegit? Vagy...? Tanácstalan vagyok (és laikus).

Új hozzászólás Aktív témák