Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • snyper990

    őstag

    válasz vottokar #150551 üzenetére

    Ahogy előttem is írták, ez vis maior eset.
    Az elektromos hálózatról le voltak választva ezek az eszközök? Miből gondolod, hogy a koax hálózatot érte a túlfeszültség (vagy hogy csak azt)?
    Zivatar esetén érdemes kihúzni minden érzékeny/drága elektronikai eszközt. Még ha meg is térítené a kárt a szolgáltató (amit nem fog), akkor is érdemes szerintem már csak az ügyintézés/utánajárkálás elkerülése érdekében is.
    Az ÁSZF-ben egyébként szerepel ez is:
    „Nem téríti meg a Szolgáltató a kárnak azt a részét, amely abból származott, hogy az Előfizető a kár elhárítása és enyhítése érdekében nem úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben elvárható.”
    A megfelelő villámvédelem, vagy annak hiányában az eszközök kihúzása szerintem az elvárható kategóriába esik.
    Ezek sajnos drága leckék, de sokan átesnek rajta. A biztosítás segít, de az sem adja vissza az ügyintézésbe fektetett időt és energiát.

    #150552 Kbali: Nem tervezhetnek minden elektronikai eszközt úgy, hogy többezer Voltos impulzusokat megfogjanak (egyébként se mennénk vele sokra, ha közben minden más is be van dugjva a konnektorba). Nem lenne ember, aki kifizetné az ilyen szempontok alapján tervezett cuccokat. Erre lettek kitalálva a villámvédelmi eszközök :)
    Mire az első eszköz belepusztul a túlfeszültségbe, az impulzus már rég végigment az összes többi eszközön is.
    Továbbá nem kell az sem, hogy csatlakoztatva legyenek egymáshoz az eszközök. Létezik elektromágneses indukció is

Új hozzászólás Aktív témák