Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • petne

    őstag

    válasz joergie #3884 üzenetére

    Annak érdekében, hogy a nézők digitális TV műsort élvezhessenek, a TV képjelet digitálisan kódolni kell. Különböző kódolási eljárások léteznek, melyek fő célja a képinformáció digitalizálása a lehető legalacsonyabb adatátviteli sebességgel, a lehető legjobb minőségben. A legelterjedtebb kódolásai módszer az MPEG, ebből a legelterjedtebb az mpeg2 változat, valamint ennek az utódja, ami már a korábbinál sokkal kifinomultabb az mpeg4.
    A T a digitális szolgáltatásainál mpeg4-es kódolási eljárást használ, tehát az IPTV-n, a Saton és a kábelen is.
    Az a toronyból szórt dolog az tehát nem ez... az a digitális földi sugárzás (dvb-t). Míg kábelen dvb-s szabvány működik.
    Az európai műsorsugárzók egyesülete, az EBU DVB (Digital Video Broadcasting) néven egy csoportot hozott létre, hogy dolgozzon ki egy MPEG 2-n alapuló rendszert, amely a műholdas, kábeles és földi műsorszórásban alkalmazható. Ezenkívül képesnek kell lennie többek között elektronikus műsorújság (EPG) és más rendszer információk továbbítására, valamint lehetővé kell tennie a műsorok kódolását. Az egyes továbbítási formák külön nevet kaptak. A műholdas sugárzás szabványa a DVB-S, a kábeles továbbításé a DVB-C, míg a földi terjesztésé a DVB-T.
    Magyarországon a földi sugárzást, tehát a dvb-t-t mpeg4-es kódolással sugározzák. Tehát ezt csak mpeg4-es vevővel lehet fogni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák