Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • malacok.hu

    csendes tag

    válasz ladybug #2489 üzenetére

    szia,

    persze, nem bátorítani akarok senkit, mivel vannak veszélyei egy szülésnek, vannak dolgok, amik az anya életébe kerülnek (pl. toxémia, meghal benne egy kicsi), szóval csak általánosságokat írok (esetleg, akit érdekel, az oldalunkon a Várható alomnál menüpont alján van egy születési statisztika, vagy a Blogban olvashat róla, milyen problémák vannak, amiket nem lehet megoldani).
    Szóval az első szülésnek a lény malac 1 éves koráig meg kell történnie, általában 7-800 grammosan szabadna fedezni, ezt a súlyt kb. 6 hónaposan éri el. A szülés előtt 1 hónappal ki kell venni az apát, és csak akkot visszatenni, amikor újra fedezni szeretnénk vele (kivéve, ha időközben ivartalanítva lett). A szülés után tehát kb. 1 hónapig az anya szoptasson, elsőként a fiúkat kell leválasztani, mivel képesek lánytesóikat befedezni már 3,5 hetes korukban is, néha sikerrel. A szoptatás után még kell az anyának kb. 2 hónap pihenés, ezután lehetne összetenni újra fiúval, tehát általában fél év egy szülési ciklus.
    Nálad egy kicsit "túl van pihentetve" az anya, ami lehet jó is, és rossz is. Kérdés még, hogy milyen súlyú, ha el van hízva (1000 gramm felett lenne) az anya, akkor még több komplikáció közbejöhet a szülésnél. Lehet, hogy érdemes lenn elgondolkodni a fiú ivartalanításán, talán az lenne a legbiztonságosabb.
    A nyúllal tartás azért nem a legjobb dolog, mert külön nyelvet beszélnek, más a kommunikációjuk, olyasmi, mintha egy kínait és egy orosz összezárnánk. Ami még meggondolandó, az az erőviszonyok: sajnos a nyúlnak egy rosszabb pillanatában elég egy jól irányzott rúgás a mali felé... Persze, ezt nyula válogatja, én is tartottam együtt 2 hónapig malit törpenyúllal, szerencsére nem történt semmi.
    Na, lassan olyan leszek, mint egy vészmadár, abba is hagyom:

    Bálint
    ------------

    Bálint - www.malacok.hu

Új hozzászólás Aktív témák