Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Drawain

    csendes tag

    Sziasztok, ígértem egy kisebb tesztet, ha megkapom a laptopomat, küldtetek néhány PM-et is ezzel kapcsolatban, úgyhogy így itt egyben válaszolnék ezekre. Múlt héten végre megjött a lapi, így most a Toshiba A500-1DN tulajdonosok körét bővítem.

    Külső: a laptop elég nagy, nem annyira, hogy kényelmetlen legyen egy vonaton használni ha ülnek melletted, de annyira igen, hogy nehéz legyen hozzá megfelelő laptop-hátizsákot találni (én hosszas kutakodás után egy Kensington SandleBag Sport-ot szereztem be). A többit látja az ember már a képekről, azonban azzal érdemes tisztában lenni, hogy olyan mint a porszívó, minden szösz, por megragad rajta és a fényes felületek miatt ez sajnos igencsak látszik is. Természetesen ezek a felületek nem csak a koszt, de az ujjlenyomatokat is brutálisan gyűjtik, tehát érdemes egy törlőkendőt hordani a laptop mellett és időnként letakarítani, legalább a fedlapot... Ettől eltekintve viszont marha jól néz ki, abban abszolút nem csalódtam :) Súlyra nekem könnyű, táskában alig érzem, de aki 2kg alatti laptopot akar venni, az rossz helyen keresgél.

    Mivel nem egy business notebook, így az anyaghasználatban, minőségben nem egy aduász: a fedlap nem valami masszív, nyomásra benyomódik egy kicsit; ha egy szélső pontból nyitod felfele, akkor a nyitópontnál kicsit jobban hajlik felfele, tehát nem egyenletesen emelkedik meg (ez a legtöbb nem alumíniumos fedlapnál így van tudtommal). A fedlapnak továbbá nincs rögzítőpecke, és enyhe húzásra is azonnal nyitódik, ezt még nem tudtam eldönteni, hogy jó e vagy sem, egyelőre nem zavaró. A többi része masszívnak tűnik, remélem jól fogja bírni a kiképzést, persze erről egy hét alatt az ember még nem tud túl sokat mondani.

    A billentyűzete viszont parádés, mármint én rengeteg laptopbill-t próbáltam már, de egyik sem állt ennyire kézre, mint az A500-asé. Nagyok a gombok, jó a nyomópont érzékenysége is, a space egyenletesen nyomódik be. Munkára (programozás) és játékra is tökéletesnek tűnik. Igazából jobban tetszik mint az asztali gépem Logitech billentyűzete. Van numerikus billentyűzet is, bár én túléltem volna nélküle is. Amit viszont sajnálok, hogy nincs a billentyűknek saját led-es világítása, pedig ebben szinte biztos voltam, hogy lesz :(

    A képernyő 16 colos, keskeny szélekkel van a fedlapba rakva, így nem lett tőle sokkal nagyobb a lapi térfogata. A szabadban még nem használtam (decemberben vicces is lenne), így a kültéri tükröződésről nem nagyon tudok nyilatkozni, viszont lakásban láttam már rosszabbat is. A fényereje nagyon nagy, szinte túlságosan is, én - még hálózatról üzemelve is - alapból csökkentettem.

    Belső: az gépben egy 2.2GHz-es T6600as proci és 4GB DDR3 ram van, a videokari pedig NV GT230M, a teljesítménye ennek megfelelően igen jó. Az előre telepített win7 csak úgy hasít rajta. Erről még annyit megjegyeznék, hogy a rendszerre alapból fel van rakva az összes új (tehát novemberi) driver és bios frissítés, így a korábban jelentkező ventillátorkiakadós, melegedős bugok nálam már nem jelentkeztek. Első bekapcsolás után minden tökéletese klappolt, én csak néhány toshiba-s alap-programtól szabadultam meg, mert futtat vagy 10et egyszerre.

    Teljesítményre jobb, mint amire számítottam: a windowsos sebesség (lehet a friss rendszer miatt) bőven jó (asztali gép Q6600+4GB RAM+GTX260 a viszonyítási alap, és nem tapasztaltam, hogy lassabb lenne a laptop). Játékban kipróbáltam már elég sokat (720p-ben futottak): DiRT2 high-medium beállításokon 40FPS körül; Modern Warfare 2 High-medium-on szintén 35-40FPS; Left4Dead 2 kicsit lassabb, de high-on így is 30 körül futkosott (időnként ez beszaggat, de valszeg valami driver probléma lehet). Amit még kipróbálam Highon, vagy afelett: Sins of a Solar Empire, Killing Floor, Sims3, C&C Red Alert 3 - ezek mind jól futottak, bár fps-t nem mértem. FSAA-t sehol nem használtam, az nyílván eléggé lefogná.

    A ventillátor(ok?) halk(ak?), maximális terhelés mellett sem zavaróan hangos, halk játékhangerővel simán elnyomható (nem játék esetén, alapesetben szinte hangtalan). A keletkezett hőt is jól vezeti el, nem vettem észre, hogy túlságosan melegedne a billentyűzet.

    A touchpad tetszik, toshi design-nak megfelelően beleolvad a laptop többi részébe, ha nem ég felette a led, akkor látszik csak, hogy hol van :). Multitouch-os, ezt önmagában nem találtam még hasznosnak (zoomra lehet használni, aminek egy iphone-nál kis képernyőn van létjogosultsága, 16 colos kijelzőnél már nem akkora), viszont a többi mouse gestures nagyon hasznosnak tűnik - főleg a potméterszerű ujjkörözgetés amivel kényelmesen lehet scrollozni a weboldalakon.

    A hangfalak nagyon jól szólnak, köszönhetően a harman/kardon csipogóknak. Azért ne várjon senki egy "rendes hangfalas" hangzást, de a többi laptophoz képest kiemelkedő. A magas és a középtartomány szépen szól, de a mélytől nyilván nem lehet csodát várni ekkora membránnál. Mindenesetre én kényes vagyok a hangra, és kellemesen csalódtam benne. Ami rontja az élvezetet, hogy (állítólag a videokártya drivere miatt???) időnként recsegő hangokat és statikus zajt hallat nagyobb igénybevétel esetén, de ezt ígérik, hogy hamarosan javítják. Érdekes, hogy ez általában windowsban jön elő, játék közben nem volt gond még a hanggal.

    Van egy beépített webkamera is, erre nem vesztegetnék sok szót, éles a képe, a toshi szoftvere mindenféle extra dolgot biztosít nekünk, így félhomályos, sötét szobában is szép felvételt csinál. Folyamatos HD (720p) képet biztosít (feltéve ha nem nyomjuk teli filterekkel).

    A 6 cellás akkumulátortól nem kell csodát várni - én szövegszerkesztés és mobilinternetezés mellett kicsit több mint 2 órát tudtam használni; illetve mikor először próbáltam, akkor wifi-n keresztül másoltam fájlokat a gépre, így másfél órát bírt. Szerintem ha az ember nem csinál rajta semmi komoly dolgot, nincs net és ki van kapcsolva a wifi, akkor max 2 és fél órát lehet kisajtolni belőle. A Toshiba ECO utility-vel viszont látványosan lehet követni a fogyasztást, ez tetszett - bár nem tudom mennyire releváns.

    Mit is írhatnék még...

    Összegzésképpen, nekem megfelel a laptop. Nem mondom, hogy a legjobb választás, de akinek fontos a teljesítmény, mert játszogatna, lanozna a gépen, de emellett egy kényelmes billentyűzetre is szüksége van mondjuk a munkája miatt akkor nála számításba jöhet. A kijelzővel (16", 16:9-es, filmezésre tökéletes) és a sebességgel abszolút meg vagyok elégedve, szerencsére a ventillátorzaj és a melegedés is a megfelelő határon belül marad. Van még amiben fejlődnie kell driver szinten, de ez biztosan javulni fog a jövőben, tehát van potenciál benne. Arról se feledkezzünk meg, hogy (szerintem) marha jól néz ki, fel lehet vágni vele a spanok között :) Persze ki tenne ilyet...

    Ami nem tetszik vagy zavaró, hogy nincs beépített 3g modem (így mobilnet miatt használni kell a t-mobilos batár usb sticket), illetve az, hogy pont annyival nagyobb, hogy a legtöbb 15.4-es laptoptáskába nem fér bele. Egyelőre strapabírónak tűnik, de azzal tisztában kell lenni, hogy nem egy - ezen a fórumon előszeretettel "business" gépnek nevezett darab, így a "consumer" cuccok bélyegeit magán hordozza. Én eredetileg egy kisebb lapit akartam, de azt hiszem hozzá fogok szokni ehhez is - főleg annak tükrében, hogy kipróbáltam és MÁV kompatibilis :).

    A viszonyítási alapom egy Lenovo Thinkpad, egy régebbi MSI, egy Fujitsu-Siemens Amilo és egy olcsóbb HP volt. Ezek legtöbbje persze 1-2 árkategóriával a Toshi alatt van, így nem véletlen, hogy minden szinten jobban tetszik ez a lapi - a Lenovo meg egyszerűen ronda, nehéz és lomha :). Én még Dell gépeken (Studio 1555) gondolkodtam, de a sebesség miatt örülök, hogy nem azt választottam.

    További kérdések jöhetnek, ha valaki még kíváncsi valamire :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák