Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • rekop

    Topikgazda

    válasz Egon #4718 üzenetére

    Szerintem érdemes vlan-ozni, ezáltal lehetőég nyílik tűzfal szabályokkal csak olyan engedélyeket adni a különböző vlan hálózatban lévő eszközöknek, amire valóban szükségük van. Esetedben nem kell L3 switch sem, mivel a vlan-okat az USG-n hozod létre(a nemrég említett Router on a stick) ezért alapesetben teljesen átjárhatóak, tűzfal szabályok segítségével lehet különböző korlátozásokat/engedélyeket alkalmazni.
    De leírok néhány példát a hálózatokra, amiket én is használok.
    Default/mgmt network: nincs vlan, itt vannak az asztali gépek, Syno NAS(Unifi controller, NVR), laptopok, saját mobiltelefonok. A wifi ezen a hálózaton wpa-enterprise. Bármelyik vlan elérhető innen.
    IOT network: vlan, nálam a médialejátszók, televíziók, szobatermosztát, izzók vannak ebben. Ezek az eszközök csak az internethez, illetve a médialejátszók a Plex szerverhez férnek hozzá ami a "default" network-ben van.
    Guest wifi network: ehhez nem hoztam külön vlan-t, Unifi AP-n egyszerűen bejelölve a "guest" opció, így csak internet hozzáférésük van. wpa-personal
    Camera network: vlan, reolink kínai kamerák :) új kapcsolatot nem kezdeményezhetnek egyik hálózat felé sem, csak az estabilished/related engedélyezett, illetve internet hozzáférésük sincs. (egyébként syno video station-ját használom hozzájuk)

    Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

Új hozzászólás Aktív témák