Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • schlaci

    csendes tag

    2017.12.08-án, ill. kétszer 09-én írtam a vételi problémámról. Összesen négyen szóltak hozzá, de egyik hozzászólás sem segített.
    Végül megoldottam a gondot. Beigazolódott a feltételezésem, hogy 10 évvel ezelőtt, amikor a UPC Direct átállt a Thor műholdra, és mindenkinél ingyen elfordították az antennát, a szerelő trehány munkát végzett. Először ugyanis nem volt jel az elfordítás után, mert a szomszéd tűzfala útban volt. Ekkor elment egy 1,5 m-es hosszabbító csőért, amit ráhúzott a tartórúdra. Így már lett jel, csak nem a lehető legnagyobb, mert tíz év múlva, 2018. januárban kiderült, hogy a tűzfal részben továbbra is betakar. Annak idején nagyobb hosszabbító csövet kellett volna hoznia, hogy optimális legyen a jel. A feleségem a tíz év alatt sokszor panaszkodottaz SD adásoknál (HD adás 10 éve még nem volt), hogy időjárás változáskor elmegy a kép (én ritkán néztem a UPC Directet). Azt gondoltam, hogy ez normális dolog, hisz szinte mindenki panaszkodik a jelenségre, még a kábel TV-sek is. Rosszul gondoltam – addig kellett volna jelentgetni a hibát, míg kénytelenek lettek volna megjavítani.
    2017 októberben módosítottunk HD csomagra. Ettől kezdve szinte napi szinten jelentkezett a vétel kiesés, főleg a HD csatornákon.Kicseréltem a beltérit, a fejet, a kábelt, próbáltam finomítani az antenna beállításán, eredménytelenül. Végül 2018 januárban levertem egy csövet az udvaron, ahol nincs tűzfal, és felraktam rá egy másik tányért (mindkét tányérom 80 cm-es). Úgy éreztem, csoda történt – minden gond megszűnt.
    Bebizonyosodott, hogy jó még a tízéves kábel is, a tízéves fej is, az sem számít, hogy a régi fej 0,3 dB-es, az új meg 0,1 dB-es. Mindegy, hogy 10 vagy 20 m-es a kábel. Lehet, hogy 80 cm-es antenna sem kellene. Csak lelkiismeretes munka kellett volna.
    Mért értékek, jó vételi időjárás esetén:
    Jelerősség: 91 %. Ez mindig ugyan annyi – a műholdhoz képesti földrajzi elhelyezkedésünktől függ. Jelminőség a HD adásoknál a rossz helyen lévő antennával: 39 %, a jó helyen lévő antennával 83 %, de SD adásoknál akár 100 %-ra is felmegy. A jó helyen lévő antennával még egyszer sem volt vétel kimaradás – érthető is, hiszen erős a vett jel, van miből gyengülnie rossz időjáráskor.
    Az ügyfélszolgálat az ingyenes átszereléstől elzárkózik – azt fújja egyfolytában, hogy a garancia 1 év volt, és az már 9 éve lejárt. A fájdalomdíjról a tízévnyi bosszankodásért telefonon már nem is tettem nekik említést, majd levélben. Azt hiszem, pereskedés lesz a dologból.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák