Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • leslie23

    tag

    Sziasztok, egy félig-meddig elméleti jellegű kérdésem lenne.
    Abszolút új vagyok C#-ban, éppen saját, megvalósítandó projektek után kutakodok. Ki is néztem egy lehetőséget, a munkahelyen van egy nyilvántartásra szolgáló Excel, néhány VBA-makróval. Jópár évvel ezelőtt készítették, szerintem már a koncepció is hibás volt, azóta meg rengeteg új igény is felbukkant és általában én kapom azt a hálás feladatot, hogy toldozzam-foldozzam a fájlt és a makrókat.
    Arra gondoltam, hogy érdemesebb lenne áttérni egy SQLite, vagy akár Access alapú megoldásra, amihez késztítenék .Net-ben egy szimpla GUI-t.

    Amire viszont igény lenne, hogy mondjuk egy emelt jogosultsági szintű felhasználó, bejelentkezés után tudjon új mezőket (oszlopokat) bevinni a fő, nyilvántartott egységeket listázó táblába. Természetesen korlátozott számban és lehetőségekkel, én úgy képzelem el, hogy választhatna egy legördülőből, hogy string/int/enum/date legyen a data type, ezzel nagyjából valamennyi későbbi igény fedhető lenne.

    Persze az új rekordok bevitelére is lenne egy userform, amin minden egyes mezőhöz tartozna egy control. Ha viszont az admin hozzáad egy Date típusú mezőt a táblához, akkor nekem arra lenne szükségem, hogy az új rekord bevitelére szolgáló userformon dinamikusan generáljak hozzá egy DatePickert, vagy pl. egy Enum típusú oszlopnál egy dropdown-t, a lehetséges értékekkel.

    A kérdésem voltaképpen arra vonatkozna, hogy egyáltalán életképes-e egy ilyen koncepció (dinamikusan bővíthető/szűkíthető tábla) és ezt a GUI szintjén meg tudom-e oldani tisztességesen? Vagy az egész elképzelés felejtős és úgy érdemes nekiállni az ilyesminek, hogy egy átgondolt, fix, rögzített adatbázis struktúra legyen a GUI mögött? :F

    Előre is köszönöm a válaszokat! :R

Új hozzászólás Aktív témák